Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Prva misa na hrvatskom jeziku u Madridu

U baroknoj 267 godina staroj bazilici Svetog Mihovila, u samom centru grada, okupilo se 50-ak Hrvata.

Božićna misa za Hrvate služena je sinoć u Madridu, što je vjerojatno prva misa ikad na hrvatskom jeziku organizirana u glavnom španjolskom gradu. U baroknoj 267 godina staroj bazilici Svetog Mihovila, u samom centru grada, okupilo se 50-ak Hrvata.

- Nikad se ne smijemo predati jer je naša vjera, vjera nade- bez obzira u kako teškoj situaciji se nalazili, poručio je isusovac Mate Samardžić.

Hrvatska je od Vatikana dobila crkvu na korištenje, budući da njome upravlja vatikanski nuncij u Španjolskoj Renzo Fratini. Hrvatski veleposlanik Neven Pelicarić, koji je organizirao misu, kaže da je to vjerojatno prva misa ikad na hrvatskom jeziku u Madridu.

- Nitko ne zna da li je održana neka ranije. Barem ne u posljednjih 50 godina-rekao je Pelicarić zadovoljan brojem okupljenih ljudi.

Ivano Balić, rukometaš Atlético Madrida, ispričao se zbog nedolaska napomenuvši kako se nalazi u Hrvatskoj. Njegov kolega Jakov Gojun te Luka Modrić, nogometaš Real Madrida, također nisu bili prisutni. Misu je vodio isusovac Mate Samardžić koji je na doktoratu u Španjolskoj. Hrvatska misa održana je između one koju je vodio Renzo Fratini i one koju je održao kardinal Madrida.

Izvor: Večernji list.

Post je objavljen 27.12.2012. u 07:12 sati.