Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

NAJAVA ZA VJERONAK U PALMI

Dragi svi,
Evo jedne, možda ključne teme za ovaj period programa Effata, koja nas čeka sutra: Skrivena prva zapovijed Božja: VOLJETI SEBE; prava i kriva ljubav prema sebi samome.

Sve očitije se dade uvdijeti kako današnji čovjek najviše ima problema u nedostatku prave ljubavi prema sebi. Pristuno je veliko „sebeljublje“ –taština, osjetljivosti i nesposobnosti za žrtvu, zalaganje i ljubav prema drugima, ali premalo je prave ljubavi prema sebi. A upravo je ona polazna točka za pravu radost. Takva ljubav voli vlastito dostojanstvo, prihvaća i voli sebe onakvoga kakav jest, prihvaća sebe, i stalno se trudi oko nutarnjega reda, vlastite kreposti, i dovodi ga do punine radosti. Nošen tom ljubavlju, takav čovjek , i djelima ljubeći sebe, uvijek pronalazi prave stvari koje srce raduju, na svim razinama vlastitoga bića; fizičkoj, psihičkoj i duhobvnoj.
Takva razborita ljubav, uvjerena u vlastitu vrijednost, lako se opire i neopravdanim uzrocima nezadovljstava, pan ne podliježe dojmu neuspjeha, mišljenja drugih o njemu, ponižavanja ili uvreda, nego se iznad svega uzdiže uvjerena u vlastitu vrijednost koja je u Bogu nepokolebljiva, te se i dalje ustrajno trudi oko dijela koja dovode do prave radosti.

Nije li to ono što nam treba?

Ako pak tih, pravih zadovoljstava nema, u čežnji za radošću, posežemo za krivim zadovoljstvima: pretjeranom piću ili jelu, alkoholu, drogi, bludu i samobludu, ovisnostima o internetu i sve brojnijim oblicima ovisnosti, koji su samo izraz vapaja duše za ispravnom ljubavlju prema sebi samome.

Bog koji nas je stvorio i koji nas bezuvjertno ljubi, nedvojbeno očekuje, želi i traži da i mi sami sebe ljubimo. Ljubav prema sebi samome je i kriterij ljubavi prema Bogu i prema drugome: ljubiti bližnjega kao sebe samoga, a Boga i više od toga: svim srcem svojim...

Pozivam Te na ovo predavanje, promišljanje, razgovor – kako bi otrili uzroke naših loših navika i navezanosti, i prostor prave radosti. Pozvani su svi mladi. Osobito članovi programa Effata, kako bi kroz rad u grupama što uspješnije rasčitili s ovim važnim pitanjem na putu odnosa prema sebi samome.

Danas, 20.00, palmotićeva 31, velika dvorana.

Post je objavljen 17.12.2012. u 07:30 sati.