Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DIO HLADNJAČE U NAJAM PROIZVOĐAČIMA



GOMOLAVA d.d. NA TRŽIŠTE
S DOMAĆOM JABUKOM

Gomolava d.d. je tvrtka koja spada među najveće otkupljivače voća u Hrvatskoj.To je privatna tvrtka u većinskom vlasništvu poduzetnika Antuna Plivelića, utemeljena 1997. godine. Gomolava d.d. u Šarampovu kod Ivanić Grada ima 8000 tona skladišnih kapaciteta za jabuke te povrće. Od toga 6 500 tona je kapacitet ULO hladnjače.
Poduzetnik Plivelić 50 % skladišnih kapaciteta hladnjače Gomolave d.d. nudi proizvođačima jabuka u višegodišnji najam. Razlog takve odluke vlasnika tvrtke je „da što spremniji dočekamo ulazak Hrvatske u EU“ – kaže poduzetnik Plivelić.
Image and video hosting by TinyPic
Jabuke u hladnjači tvrtke Gomolava d.d.

Prednost pri sklapanju ugovora će imati dosadašnji kooperanti Gomolave d.d . Glavni uvjet je da svaki kooperant svojom proizvodnjom može popuniti kapacitet jedne ulo hladnjače, koji iznosi 200 tona, a to je prosječna proizvodnja jabuka na oko 5 hektara. Proizvođači koji s Gomolavom d.d. potpišu višegodišnji ugovor o proizvodnji i skladištenju imat će cijenu od 0,525 kn/kg jabuke, što je 7 euro centi.
Prednosti velikih kapaciteta, kakve ima Gomolava d.d., su u kvalitetnijem planiranju i davanju jamstva trgovačkim lancima za sigurnu opskrbu. Uz to nudi se znatno veći asortiman proizvoda uz jabuke i drugo voće i povrće što trgovački lanci prihvaćaju. Gomolava d.d. i proizvođačima u najmu nudi poslovnu suradnju koja će uključivati i marketing.
Ima oko 150 kooperanata koji imaju proizvodnju jabuka na 300 hektara. Zapošljava više od 90 radnika s godišnjim prometom od 30 000 tona voća i povrća i prihodom od oko 100 milijuna kuna. Opskrbljuje 9 trgovačkih lanaca i veći broj srednjih i manjih trgovačkih radnji.
Plivelić ističe da je prema višegodišnjim kalkulacijama prosječna cijena troškova skladištenja iznad 1 kune po kilogramu.
Pojašnjavajući kalkulaciju skladištenja Antun Plivelić ističe da je u cijeni od jedne kune po kilogramu trošak električne energije radne snage i održavanja objekata kao i otplate višegodišnjeg kredita. Za proizvođače koji s Gomolavom d.d. sklope ugovor cijena skladištenja bit će niža od iznosa potrebnog za otplatu kredita. Stoga Plivelić očekuje da će oni za ovaj projekt tj. suradnju s Gomolavom d.d. dobiti potporu Ministarstva poljoprivrede i HABOR-a te svojih općina, gradova i županija.
Image and video hosting by TinyPic
Članovi Uprave tvrtke Gomolava d.d. s lijeva:Drago Čolić, nadzorni odbor, Mika Pliveć nadzorni odbor, Antun Plivelić Predsjednik Uprave, Goran Roksandić direktor Gomolave šprd d.d., Božica Murgić, financije

TROŠKOVI OD VOĆNJAKA DO TRGOVINE

„Za prvu klasu jabuka proizvođači dobivaju 3,5 kn/kg od kojih je 1 kuna subvencija državnog proračuna. Za otkupljivača jabuka stoji 2,5 kn/kg. Oko 3 kune po kilogramu su troškovi veletrgovaca. To su: troškovi hladnjače, prijevoza box paleta do voćnjaka i jabuke do hladnjače te od hladnjače do trgovačkog lanca kao i skladištenja u trgovačkom lancu, cijena ambalaže u koju se pakira jabuka za maloprodaju, cijena rada u sortirnici, prijevoz do trgovačkih lanaca. Ovdje nismo dodali cijenu našeg računovodstva, komercijale, financija, i poreza“ kaže Plivelić i nastavlja; „ Kad se sve to zbroji dobivamo cijenu od 5,5 kn/kg. Na nju se nadograđuju troškovi maloprodaje, u prosjeku 2,5 kn/kg. I sad imamo 8 kn/kg na koju dodajemo PDV, znači 2 kune. Tako smo došli do cijene od 10 kn/kg koju plaća naš potrošač. Iz ovoga je vidljivo i da od kilograma naše jabuke država dobiva 2 kune, a proizvođačima daje jednu kunu što znači da od jabuka država duplo više dobiva nego što daje proizvođačima, odnosno otkupljivačima.
Govoreći o procesu od ulaska do izlaska jabuke iz Gomolave d.d., Plivelić istiće da jabuka prođe čak 23 operacije, za što, kaže on, može dokumentirati svaku lipu troškova. Ako bi po svakoj operaciji uspjeli uštedjeti po jednu lipu dolazimo do fantastične brojke jer na 10.000 tona znači da možemo uštedjeti 2,3 milijuna kuna što je 50 % današnjeg kredita tvrtke.“ Time želim informirati sve one koji žele graditi hladnjače isključivo za svoju proizvodnju koliko je to zahtjevan i težak posao“- naglasio je Plivelić .
Poduzetnik Plivelić konstatira da zbog slabog uroda u RH nema dovoljnih količina jabuka za domaće tržište, te će biti potrebno uvesti još najmanje 40.000 tona jabuke koja će u budućnosti biti skuplja za najmanje 25 centi. Ukidanjem prelemana od strane država na uvoz te jabuke uštedjelo bi se 10 milijuna eura.
Image and video hosting by TinyPic
Pakiranje jabuka u Gomolavi d.d.

KOOPERANTI

Na sastanku petnaestak kooperanata Gomolave d.d., novinara, poduzetnika Plivelića, te članova uprave Gomolave d.d. krajem prošlog mjeseca kada je Plivelić iznio svoju ideju o najmu kapaciteta ulo hladnjače, Mijo Križanac iz Vođinaca kod Vinkovaca rekao je da je dosadašnjom suradnjom s Gomolavom d.d. stekao dojam da je to ozbiljna tvrtka te da je prijedlog gospodina Plivelića o najmu , prijedlog koji njih proizvođače jabuka – spašava. Svi otkupi jabuka su se odvijali uglavnom preko leđa proizvođača. Teško je doći proizvođaču jabuka na policu trgovačkog lanca. Plivelić je bio tolerantan, bio je otkupljivač robe i prve i druge klase. Model otkupa kroz ulo komore smatra perspektivom.
Mijo Križanac koji je po zanimanju dipl. ing. strojarstva, a odlučio se baviti voćarstvom, upoznat je s činjenicom da je 98% proizvođača u Europi udruženo u proizvođačke organizacije, te smatra da bi hrvatski poljoprivrednici trebali preslikati njihove modele udruživanja.

Jadranko Pomahač proizvođač voća iz Velike Ludine, ponudu za višegodišnji najam skladišnog prostora Gomolave d.d. smatra korektnom.
Pomahač kaže „ Godina 2011. je bila loša za voće, 2012. urod je zbog ranog proljetnog mraza podbacio oko 80%, ali voćari i u tehnološkom smislu imaju problem. Mi smo na tržištu! Država nam treba pomoći! Kako? Savjetodavna služba bi nas trebala naučiti proizvesti jabuku 1. klase – jer bi se sve to vratilo u državni proračun.“

Image and video hosting by TinyPic
S desna: Antun Plivelič i Jadranko Pomahač, kooperant Gomolave d.d.
Antun Plivelić rođen je 1939. godine u Hrtkovcima u Srijemu. Radno iskustvo stiče od 1958. godine. Radio je poslove od prodavača preko komercijaliste do direktora, počevši od Agro-Rume i Sirmiuma iz Sremske Mitrovice, a od 1977. godine živi u Zagrebu. Bio je zaposlen u Drogi iz Portoroža i Voćarsko-vinogradarskoj stanici, a samostalni poduzetnik je od 1989. godine.

Fotografije:M.Zouhar Zec




Post je objavljen 14.12.2012. u 23:31 sati.