Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogdogg

Marketing

ko Kajin

Ovaj post se bavi demistifikacijom istarskog političkog PR-a. Svima Vama koji niste iz Istre, a možda ponekad pomislite da je u Istri baš cool...da su kuće od čokolade...i prozori su od mrmeladeee.

Prvenstveno se tu bavim Kajinom kao tvorcem te iluzije i kao nekome tko brani Thompsonu da zaojka u Areni u Puli dok razdragana Arena za Lepom Brenom ponavlja refren o izvjesnom Miletu (koji voli disko).




Na daleko opjevana, tolerancija je duhovni brend istarskog bića. Na tržnici ljudskoga mesa, trgovac bi, nudeći «istarski komad», s pravom mogao reći:

-Teško se kvari…

Antifašizam je tekovina sa kojom će vrlo rado mahati istarski lideri i ideolozi. Kajinov obračun kod Arene desio se u 5 do podne jednog stidljivog jutra demokracije. Thompson je pao bez ispaljenog metka, sa zgužvanim pravom na žalbu u sljedećem životu.

Da li je zaista pobjedio Kajin?

Pitam se da li je na isti način postupio kada je netko iz redova njegove stranke na kakvom marenda-domjenku prozvao tzv. Furešte?* Koje furešte?

One furešte koji (geo podrijetlom) nisu noštri**. Oni zbog kojih je maledetta ona kurijera***…oni preko Učke…oni koji nam uzimaju poslove i šolde. Kako prenosi Glas Istre, pogrdni naziv furešto da se čut čak i u prostorijama jednoga(?) grada.

Možda uvaženog g. Kajina to ne dira? Možda on misli da je riječ o regionalnom patriotizmu? Što to priječi g. Kajina da na ovaj (istarski) vid fašizma i ksenofobije reagira jednako oštro? Možda zato jer je podjela na noštre i furešte osobni kredo velikog dijela članova njegove stranke?

Fašizam je opasan upravo stoga što je u početku nevidljiv i teško prepoznatljiv, poput je poodmukle bolesti u čijem zametku je teško podijeliti zdravo od bolesnog tkiva. Mrziti došljake, u Istri nije ništa drugo ili različito. Za taj socijalni «fenomen» postoje ustaljeni pojmovi koji nikome od noštrih ne služe na čast. Fašizam se u naše društvo ustalio kao vječiti virtualni tumor što odlazi i vraća se. Iluzija da je istarski čovik imun na to je, blago rečeno, deplasirana. U najzabitijem dijelu svijeta postoje ljudi koji postojeću, kritičnu situaciju, opravdavaju tvrdnjama da su došljaci zajebali stvar. Nije tu Istra nikakva iznimka, naprotiv, Istra je kao jedna od najrazvijenijih županija barjaktar netrpeljivosti i ksenofobije. Prosječni Istrijan nije Kajinov antifašist, on je netko tko organski ne podnosi ni Rvate, ni Šerbe, ni Božnjake, ni Šiptare…jer je maledetta ona kurijera ča hi je dopeljala.
Pitam se stoga gdje je sada vrli gvardijan istarske savjesti, uvaženi saborski zastupnik čije briljantne govore citiraju i izvan Istre?




LEGENDA:

* - FUREŠTO-JEBENI STRANAC

** - NOŠTRI-NAŠI

*** - MALEDETTA KURIJERA ČA HI JE DOPELJALA-PROKLETI AUTOBUS ŠTO IH JE DOVEZAO



Pitanje svih pitanja, smiju li Thompson i Brena odsvirat duet u Areni u Puli:

Post je objavljen 05.12.2012. u 01:22 sati.