Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Ugradnja alarma

Nakon ni sam ne znam koliko najava o postu vezanom uz ugradnju alarma i taj dio je došao na red. Malo se moramo odmaknuti od grijanja i toplinske pumpe, ali bez brige vratit ćemo se na tu tematiku.
Obzirom da mi je tehnička zaštita posao nije mi bilo teško odlučiti se za marku i tip alarmnog uređaja koji će mi štititi imovinu dok nisam doma (obzirom na meni dostupne informacije i više nego poželjna odluka). Dakle odabrao sam alarm marke DSC (kanadski proizvođač) koji je jedan od najboljih (ako ne i najbolji) na tržištu. Obzirom da sam od početka razmišljao o zaštiti normalno je bilo odlučiti se za žičanu varijantu /(moguće je zaštitu odraditi i naknadno pomoću bežičnog sustava, ali skuplje). Dakle moj sustav se sastoji od vanjske sirene (prvi znak da je objekt štićen), unutarnje sirene (provalnik ne može lagodno boraviti u prostoru obzirom na 105 decibela koji mu "lupaju" o glavu), senzora koji pokrivaju prostor (obično su smješteni u kut prostorije obzirom da pokrivaju prostor 12-15 metara ispred sebe pod kutem od 90 stupnjeva), upravljačke tipkovnice, glasovnog dojavnika i same centrale. Povrh alarmnih senzora u sustav sam dodao i požarne detektore. U kuhinju, dnevni boravak (zbog kamina) i u spavaće sobe. Sustav je primarno osmišljen da štiti objekt kada je objekt prazan iako se sustav može opremiti i dodatnom opremom pa je moguće štiti se i kad ste u kući. Npr. djeca i žena su sami doma odu spavati i uključe alarm. Normalno se kreću prostorom, a u slučaju otvaranja prozora ili ulaznih vrata alarm se oglašava i/ili šalje dojavu o događaju određenoj osobi ili zaštitarskoj firmi. Glasovni dojavnik služi da me alarm obavijesti glasovno na odabrani broj. Moj odabir je bio obavijest o provali, požaru i nestanku struje (korisno ukoliko imate npr. škrinju sa mesom). Također je zgodno (ukoliko želite) da Vas alarm obavijesti kada je uključen ili isključen. Na taj način možete provjeriti kada je školarac došao doma iz škole :-)
Upravljanje sustavom je vrlo jednostavno. Unosom četveroznamenkaste šifre (svaki ukućan može imati svoju) uključujete ili isključujete sustav i to je to. Sve podatke vezane uz rad sustava ili ispravnosti pišu ili su označene na tipkovnici.
Naravno da se sustav može proširivati plinodojavnim detektorima, detektorima poplave, ugljičnog monoksida itd. Sve po potrebama.Ali to je već zalaženje u dubinu. O tome možemo i putem maila ukoliko nekoga nešto posebno interesira.
Pozdrav


Izgled senzora i tipkovnice za upravljanje sustavom.





Post je objavljen 04.12.2012. u 21:16 sati.