Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Sakralne teme u djelima sisačkoga likovnog kruga

Izložba u sklopu višednevne duhovne priprave za proslavu sv. Barbare u Vrapču
Zagreb, (IKA) - "Sakralne teme u djelima sisačkoga likovnog kruga" naziv je izložbe otvorene, u petak 30. studenoga, na početku višednevne duhovne pripreme za proslavu župne svetkovine u župi sv. Barbare u Vrapču u Zagrebu. Zoran Burojević, ravnatelj Gradske galerije Striegel i autor izložbe, predstavio je izložena djela kao i same sisačke akademske slikare Slavu Striegla i Alema Biočića, te Marijana Glavnika, Stjepka Rupčića i Ivana Marekovića koji su nazočili otvaranju izložbe. Ova izložbena koncepcija ima za cilj predstaviti izbor radova koji ukazuju na prisutnost sakralne tematike u djelima sasvim različitih umjetničkih senzibiliteta te prezentirati specifična slikarska i kiparska utjelovljenja svetog Kvirina, ikonografske interpretacije postaja križnog puta te simboličke vizije s religioznim konotacijama, rekao je Burojević.
Otvarajući izložbu, domaći župnik mons. Antun Sente, ml. istaknuo je kako ovom izložbom započinju Dani svete Barbare u Zagrebu u kojima se predstavlja pet kreposti svetice. Ovom izložbom sisački umjetnici aktualiziraju krepost ljepote svete Barbare. „Nadahnuti Gospodinom, prezentirajući dijelove križnog puta Isusa Krista i mučeništvo svetog Kvirina svima nama na nov način otkrivanju ljepotu Božjeg stvaranja ostvarenu rukama stvorenja", rekao je mons. Sente. Prezentaciji ljepote pridružili su se i članovi župnog zbora Svete Barbare "Panis angelicus" koji su za tu prigodu izveli "O Bože veliki si" Josipa Matanovića, „Amen" Branka Starca i „Ave Marija" Beyonce pod ravnanjem Tomice Čekolja te uz solističke interpretacije Antonije Vrbanić i Anonije Barešić. Klavirsku pratnju ostvarili su Marko Pranić i Tea Malek – Vrkljan uz violinističko obogaćenje Mislava Vudjana.
Izložba će biti otvorena do svetkovine Bezgrješnog začeća BDM, 8. prosinca, kada će se zagrebačkoj publici predstaviti gudački kvartet Quodlibet i solistica Klasja Modrušan djelima Pachelbela, Lukačića, Corellija, Mozarta, Mendelssohna i Papandopula.
U međuvremenu ostvarivat će se brojni duhovni, kulturni i humanitarni sadržaji. Središnje misno slavlje na svetkovinu svete Barbare u utorak 4. prosinca u 18 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

Izvor: IKA

Post je objavljen 01.12.2012. u 23:38 sati.