Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Jeruzalemski patrijarh Twal pozdravio UN-ovu odluku o Palestini

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Svetoj zemlji istaknuo kako će priznavanje Palestine biti od koristiti i za Izrael
Vatikan, (IKA) – Jeruzalemski latinski patrijarh Fouad Twal izjavio je da je "zahvalan i sretan" zbog UN-ovoga priznavanja statusa promatrača Palestini. "Konačno su međunarodna zajednica i šefovi država imali hrabrosti oduprijeti se pritisku i utjecajima te bez kalkuliranja odlučiti po vlastitoj savjesti", rekao je Twal u petak, 30. studenoga, dajući izjavu vatikanskoj tiskovnoj agenciji Fides. "Dijelim radost s Palestincima, kršćanima i muslimanima", dodao je.
Nadbiskup je istaknuo veliki broj zemalja koje su prihvatile palestinski zahtjev. Njih 138 izjasnilo se za prijedlog, 9 je glasovalo protiv, a 41 glasač bio je suzdržan. Twal se također izjasnio o suzdržanosti njemačke vlade: "Treba cijeniti to što je Njemačka bila suzdržana i što nije odbacila prijedlog", rekao je patrijarh. Vrijeme će pokazati kako će priznavanje Palestine biti od koristiti i za Izrael.
Twal je istaknuo da "nema razumnije osobe" od palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, kada se radi o mirnom i definitivnom rješenju arapsko-izraelskog sukoba. "On će se iz New Yorka vratiti kao pravi predsjednik, kao predsjednik jedne države". Put do mira, prema patrijarhovu mišljenju, još je dug, a uspjet će samo odustajanjem od osvete.
Fouad Twal (72) od 2008. godine je jeruzalemski latinski patrijarh, ujedno i najviši predstavnik Katoličke Crkve u Svetoj zemlji. Porijeklom Jordanac, rođen 23. listopada 1940., peto je od devetero djece jedne kršćanske obitelji. Nakon ređenje i šest godina rada u župnom pastoralu, 1972. odlazi na studij kanonskog prava u Rim. Bio je prvi Arap na Diplomatskoj akademiji Svete Stolice, kao crkveni diplomat služio je 18 godina, između ostalog od 1988. do 1990. u Njemačkoj.

Izvor: IKA

Post je objavljen 01.12.2012. u 23:37 sati.