Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nezaposlena-doo

Marketing

GDJE SU NESTALE DOMAĆICE?

U drugom ili trećem razredu osnovne drugarica nas je ispitivala što rade naši roditelji. Imala je, naravno, sve podatke zapisane u imeniku, ali njima smo i mi morali suvereno zavladati. Od klupe do klupe redali su se tako pravnici, sekretarice (današnje tajnice ili voditeljice ureda), medicinske sestre, bio je tu i pokoji liječnik, domaćica, ali i – jedna spavačica! Svi smo zaurlali od smijeha, a djevojčica koja je mamu domaćicu preimenovala u spavačicu, od nelagode se zacrvenila do korijena kose.

Ovih se dana često sjetim te priče. Za razliku od nezaposlene, spavačica zvuči tako rasterećeno i seksi. No, na stranu nezaposlene spavačice, gdje su nestale domaćice? Gdje su nestale tete u kućnim haljinama s cvjetnim uzorkom, pokojim viklerom i šlapama s ortopedski povišenom petom? U svakom ih je razredu bilo više nego prstiju na jednoj ruci. U njihovim čistim kućama uvijek je mirisalo na sarmu ili kolače, a one su ženstveno lelujale oko muževa koji su se u fićama i stojadinima vraćali s posla u ranim poslijepodnevnim satima.



Znam da su se neke od njih rastale, položile vozački i u godinama što slijede postale poduzetnice, knjigovotkinje ili knjižničarke. Nekima sam s odrastanjem i novim krugovima prijatelja izgubila trag, a jednu ili dvije i dalje povremeno viđam na tržnici ili u šetnji s unucima. Niti jedna više nema kućnu haljinu na cvjetiće, a viklere su zamijenile kratkim, praktičnim frizurama ili strogo zategnutim pundžama.

One ne nalikuju majkama holivudskih Kućanica, a ne pripadaju ni sve nepreglednijoj koloni nezaposlenih. Domaćice su nestale. I to baš u trenutku kad bi nas štošta korisnog mogle naučiti. Bilo bi fora reći: Ne, nisam nezaposlena. Ja sam domaćica s ugovorom na neodređeno određeno vrijeme. Primjerice, moja je prabaka završila školu za domaćinstvo i u teškim je godinama Singericom prehranjivala obitelj.



No domaćice, kako im i ime zvuči, pripadaju prošlosti ispunjenoj djetinjom nostalgijom. Prava nas frka čeka sa spavačicama. To su žene budućnosti. Kada se konačno probude, nasilno uspavane spavačice, baš kao i spavači iz kriminalističkih i ratnih romana, u stanju su napraviti solidan kaos. Teško je sad predvidjeti točan scenarij, ali nema razloga za brigu. Iz ženskog se kaosa često rađa novi život, proviri neka nova perspektiva. Stoga, skuhajte im kavu i gledajte!




Post je objavljen 24.11.2012. u 01:35 sati.