Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVANSKI LAĐARI I VETERANI ZAJEDNO U ŠKABRNJI

Jučer, 18. studenog, autobus s izaslanstvo Udruge lađara Neretve i veteranima Domovinskog rata posjetilo je Škabrnju na obljetnicu najtežeg dana u povijesti Škabrnjana. Pu autobus s lađarima i veteranima je krenuo u ranu zoru prema Škabrnji da bi odali dostojanstveno počast palim braniteljima i civilima.

Obilježavanju okupacije Škabrnje i ubojstva 15 branitelja i 43 civila tog kobnog dana 18. studenog 1991. godine prisustvovalo je više tisuća građana iz cijele Hrvatske, a Ministar obrane Ante Kotromanović je i osobno položio vijenac na spomen obilježje palim braniteljima. Ministar je vidjevši Neretvanske lađare istima došao i pozdravio ih te se s njima fotografirao.

Izaslanstvo neretvanskih lađara je primio o osobno gradonačelnik Škabrnje, a na Svetoj misi koja se održavala u mjesnoj crkvi, na kojoj je sudjelovalo također više od tisuću građana, nadbiskup Želimir Puljić je posebno pozdravio neretvanske lađare.

Tog kobnog 18. studenog 1991. godine na Škabrnju, kao mjesto koje nije imalo prije rata niti jednog mještanina srpske nacionalnosti, JNA je uz sudjelovanje paravojnih srpskih postrojbi izvršila napad na selo.

Čim su postali svjesni napada, škabrnjske žene, djeca i starci su se sklonili u podrume. Dok je trajao topnički napad, prema Škabrnji su krenuli srpski tenkovi i 30 oklopnih vozila i to iz dva pravca: Biljana i Zemunika Gornjeg. Po prestanku topničkog napada, postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe su ušle u selo. Prvotno su krenuli sa uništavanjem kuća, crkvenih građevina i gospodarskih objekata. Nakon toga je krenuo napad na civile. Unatoč činjenici što žene, djeca i starci nisu pružali nikakav otpor pri izlasku iz svojih skloništa, to nije imalo nikakva učinka na namjere zločinaca. Već prvog dana su ubili 43 hrvatska civila.

Za pokolj u Škabrnji su dosada odgovarali pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju bivši čelnici SAO Krajine Milan Babić (koji se objesio u haaškom zatvoru ne mogavši se nositi s odgovornošću) i Milan Martić (osuđen na 35 godina zatvora u što je uključen i zločin u Škabrnji).

Inače čak par stotina Neretvana je organizirano autobusima ili u vlastitom aranžmanu kao i proteklih godina sudjelovalo na obilježavanju i Vukovarske tragedije



Dugačka kolona ide prema mjesnom groblju

Image and video hosting by TinyPic

Lađari na misi

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 19.11.2012. u 06:45 sati.