Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ekologija i ekonomija

Na blogu "Ekološka ekonomija" i na istoimenoj facebook stranici, trudim se donositi relevantne informacije o "kontradiktornom suodnosu privrede i prirode". Prenosim novosti iz znanosti, tehnike, društvenih pokreta, biznisa, politike, diplomacije. Uz poveznice uvijek dajem kratak opis sadržaja na hrvatskom, tako da i oni koji nemaju vremena sve čitati dobiju uvid u osnovno.

Ali težište, na kojem nastojim, jest povezanost raznih činjenica i procesa. Analizirati "pozadinu vijesti": ukazati na cjeline u koje se ona uklapa i dobiva pravo značenje.

Informiranje nije naprosto prenošenje podataka: oni dobivaju smisao u međusobnoj povezanosti. Također, bitno je sagledati podatke dinamički, u okvirima procesa.

  • Uočavati bitno,
  • sagledavati cjelinu,
  • prepoznavati trendove.


Spoznavati mrežu života, koja nikad ne miruje.

Negdje u rasponu između rada stručnjaka (koji, prema jednom aforizmu zna "sve o ničemu") i novinara (koji prema istom aforizmu zna "ništa o svemu") nastojim biti "generalist", nasuprot "specijalistu". Ne izgubiti se u detaljima, niti odlepršati u beživotne apstrakcije. Od pukoga znanja, napraviti, možda, koračić prema mudrosti. (Zato sam drugom blogu dao ime "mudroljublje".)

Pritom nastojim ostati primjereno filozofski skroman, priznavajući kako svoje znanje tako i neznanje. O nekim temama mogu govoriti odlučnije, o drugima oprezno.

Pozivam one, kojima se načelno ova koncepcija dopada, a misle da suradnjom na blogu mogu pridonijeti, da mi se jave!


Post je objavljen 18.11.2012. u 18:52 sati.