Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Početak sezone grijanja

Ponovno je došla sezona grijanja,a u mom sustavu pojavilo se par novosti. Naime ugradio sam pumpne module i ostatak termostata na katu. Kao podsjetnik moj sustav sadrži termostate za svaku prostoriju i termostatske glave kojim upravlja elektronika u razvodnim ormarićima (imam dva po jedan na svakom katu). Čemu služe pumpni moduli? Oni su dodatak regulaciji sustava. Naime do sada sam imao jedan centralni termostat koji je upravljao sustavom. Teoretski se moglo desiti da, pošto se nalazio u prizemlju, sobe na katu nisu dovoljno tople jer grijanje ne radi obzirom da je u prizemlju dovoljno toplo.Od sada svaka pojedina prostorija mora biti zadovoljena podešenom temperaturom kako bi Altherma prestala sa radom, ili pumpa. Pumpni modul dobije signal sa termostata i ukoliko taj signal traje duže od dvije minute (tako sam ga podesio taj period može biti i duži) pumpni modul proslijedi informaciju do unutrnje jedinice koja pali pumpu.U svakom razvodnom ormariću je jedan pumpni modul. Prednost je što se, pogotovo u ovim prijelaznim razdobljima, ne treba grijati cijela kuća već par prostorija. Altherma tada grije samo sobu ili dvije i to radi onako što bi se reklo "sa pola snage". To naravno utječe na potrošnju struje koja bi sada trebala biti još malo manja. Što se tiče dosadašnje potrošnje u ovih 26 mjeseca koliko smo u kući Altherma je potrošila 14.000 kWh. To je dakle ukupna potrošnja za grijanje i PTV.
Obzirom da su djeca napunila dvije godine odlučili smo sobnu temperaturu smanjiti sa 23 na 22 stupnja dok njihovu sobu grijemo na 19 stupnjeva, a našu smo setirali na 17 (obzirom da ne volimo spavati u toplom). Vidjet ćemo kako će se to odraziti na potrošnju.
Što se tiče ostalih radova na kući ulovio sam se okućnice. Naime odlučio sam da ću sam zidati kamene zidove oko kuće. Rečeno učinjeno. Prvo sam se testirao znanje na jednom malom zidu kojeg se i ne vidi, za slučaj da isfušarim, i ponukan pozitivnim reakcijama okoline nastavio dalje. Trenutno mi kiša ne da raditi, ali čim prestane eto mene i čekića nazad na posao. Ovim se putem moram zahvaliti susjedu koji mi je pokazao tehniku i savjetovao me na što moram paziti.
Za sada toliko. Kad stigne mobitel sa popravka napisani tekst ću popratiti slikama.Izgled automatike u razvodnom ormariću i pumpni modul u krupnom planu.Mojih ruku djelo! :-)

Post je objavljen 04.11.2012. u 21:26 sati.