Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Pavle V. Novaković: Perper – crnogorski novac

Pavle V. Novaković: Perper – Montenegrin Money
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Pavle V. Novaković: Perper – crnogorski novac

Autor: Pavle V. Novaković
Izdavač: Antikva Montenegrina
Izdanje: 2. izdanje 2012.
Format: 24 x 30 cm
Broj stranica: 260
Jezik: crnogorski, engleski
Vrijednosti: nema
Sadržaj: Crna Gora

Ova knjiga je odličan izvor informacija o crnogorskom novcu. Knjiga je bogato ilustrirana i nezaobilazna je literatura za sve one koji se bave crnogorskim novcem. Sav tekst u knjizi pisan je crnogorskim i paralelno engleskim jezikom, što omogućuje da se knjiga koristi i izvan područja bivše Jugoslavije.


Prikaz objavljen u novinama „Vijesti“:

Istorija crnogorskog novca: Objavljeno novo, prošireno izdanje monografije Pavla Novakovića


Kapitalna studija koja uvodi najviše standarde

Ovih dana iz štampe je izašlo drugo prošireno i dopunjeno izdanje monografije "Perper - Crnogorski novac" autora Pavla Novakovića sa Cetinja, jednog od vodećih numizmatičara i kolekcionara na prostoru bivše Jugoslavije.

U rijetko ohuhvatnoj i kapitalnoj studiji, problematika je izložena u dvojezičnoj varijanti, na crnogorskom i engleskom. Riječ je o pravom izdavačkom podvigu, iza koga stoji cetinjska Antikva Montenegrina.

Sasvim je izvjesno da ova knjiga, čije je prvo izdanje objavljeno 2004. godine, uspostavlja najviše standarde na polju numizmatike i uloge koju ta oblast igra u arheologiji i istoriogiafiji.

O kakvom se poduhvatu radi, govori podatak da bi i sami uvod u monografiju, u kojem se govori o novcu od grčkog statera preko novca ilirskog kralja Balajosa, zlatnog i srebrnog novca dukljanskih knezova, novca kovanog u Brskovu, novca primorskih gradova Kotora, Bara, Ulcinja, Svača i Drivasta i novca crnogorske dinastije Balšić, mogao biti publikovan kao poseban rad.

U svoj dosadašnjoj literaturi koja je obrađivala ovaj novac, nije objavljeno toliko kvalitetnih fotografija, različitih izdanja i varijanti.

Preko poglavlja o Njegoševom perunu, autor dolazi do centralne teme, a to je perper. Hronološkim redom daje precizne jasne i iscrpne podatke svih izdanja kovanog i papirnog perpera od 1906, zaključno sa 1917. godinom. Pored redovnih primjeraka, u knjizi su dati opisi i fotografije svih numuzmatičlrih specijaliteta i rariteta od kojih su mnogi do sada bili nepoznati (od kovanog novca: probni primjerci, primjerci sa greškom, primjerci bez oznaka kovnice, primjerci u tehnici polirana ploča, jednoobrazni primjerci, isprani i obodni natpisi sa greškom, falsifikati; od papirnog novca: primjerci nulte serije, primjerci bez serijskog broja, poništeni primjerci kao i nacrti idejnih rješenja papirnog novca).

Posebno poglavlje je "Sudbina perpera u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca". Autor na početku ovog poglavlja konstatuje: "Perper kao jedan od simbola države Crne Gore poslije stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zadesila je sudbina njegove države".

U dijelu knjige pod naslovom "Socijalni (perper) dinar", Novaković piše o pokušaju predsjednika CASNO - a dr Nika Miljanića da početkom 1945. štampa i pusti u promet „emisiju specijalnih perpera, takozvani monnai fondare (topeći novac) kao privremenog ratnog novca“. Objavljene su i fotografije novca, kao i telegram kojim je Nacionalni komitet OZNA zabranilo puštanje u promet ovog novca.

Knjiga završava jubilarnim kovanjima perpera 1989, 2002. i 2006. godine i zaključkom: "Pojava perpera bio je vrlo značajan istorijski trenutak za crnogorsku državu. Pri ovome treba naglasiti da je početkom XX vijeka pitanje sopstvene valute imalo bitno drugačije ekonomsko - finansijsko i političko značenje.

Zbog pozitivnih financijskih i ekonomskih rezultata može se reći da je perper ispunio sva očekivanja tvoraca. Ne manje važan je bio i politički efekat koji je postignut emitovanjem perpera kao jednog od izraza pune suverenosti države Crne Gore. Kod kolekcionara i numizmatićara širom svijeta perper je cijenjen i tražen zbog ljepote, kvalitetne izrade i malog broja sačuvanih primjeraka. Usuđujem se da konstatujem da je perper među najprepoznatljivijim proizvodima i simbolima Države Grne Gore."

Monografija je objavljena u kvalitetnom tvrdom povezu, formata 23 x 29 cm na 260 strana. Štampana je na visokokvalitetnom kunsdruk mat papiru.

Ilustrovana je sa više od četiri stotine kolor fotografija kovanog i papirnog novca, dokumenata, akcija i obveznica.

Može se bez pretjerivanja zaključiti da Novakovićevo djelo predstavlja istinski izdavački dragulj.


Medijski interes za numizmatiku

Pojava Novakovićeve knjige 2004. izazvala je veliko interesovanje javnosti i medija. Tako je autor monografije učestvovao 2006. godine na naučnom skupu "Novac na tlu Crne Gore" sa temom "Perper". Iste godine snimljena je i polučasovna emisija obrazovnog programa TVCG, iz serijala "Škrinja" o crnogorskom novcu, rađena po njegovoj knjizi i sa njime kao pripovijedačem.

Učestvovao je I u drugim TV emisijama, a dijelovi njegove prve knjige objavljeni su na mnogim internet sajtovima i portalima.

U našem novogodisnjem broju (2009. god,) objavljena je reportaža o Novakovićevoj kolekciji. Tada smo kao posebno vrijedne i zanimljive izdvojili primjerke novca Balšića, primjerkte nulte serije papirnog novca, broš princeze Ksenije, vojvodski grb princa Petra (kao dječaka), flašu sa zlatnim monogramom N I i krunom, poslužaonik sa likovima kralja Nikole i kraljice Milene, te pušku Winchester koju je osvojio Zrno Popović u bici na Vučjem dolu, a sačuvanu u zaostavštini Krsta Zrnova Popovića.


Snaga argumenata sa težinom naučnog štiva

Akademik Branko Pavićević napisao je u recenziji da je “teško reći šta u ovoj značajnoj knjizi vise impresionira - minucioznost i akribičnost u analizama ranosrednjovjekovne i srednjovjekovne istorije novca, počev od grčkog statera iz IV stoljeća prije naše ere, posebno epohe Balšića, Njegoševog Peruna iz 1851, do knjaz Nikolinog Perpera iz 1909, kad je Cma Gora dobila svoju nacionalnu valutu, kao element svog kulturnog, narodnog i nacionalnog identiteta…

Novakoviću je pošlo za rukom da sačini naučno djelo izuzetne vrijednosti. Ono služi na čast i zemlji u kojoj je publikovano i, posebno, njemu kao autoru.

Ovom značajnom knjigom Novaković je uvrstio sebe u red istaknutijih istraživača kojisu se ikad laćali pera da objasne jednu važnu oblast naše kulturne i političke prošlosti. Knjiga je snabdjevena i ilustracijama koje je na takav način mogla da odabere sigurna ruka jednog ne samo numizmatičara već i darovitog istorika kulture”.

Prof. dr Božidar Šekularac istakao je u recenziji da je autor „manirom iskusnog istraživača novca dao presjek istorije crnogorskog novca sa posebnim akcentom na sopstveni crnogorski novac – perper”. „To su precizni i jasni opisi koji pobuđuju interesovanje kod svih ljubitelja lijepe knjige. Snaga argumenata knjizi daje težinu istorijskog štiva, a ilustracije upotpunjuju vizuelni utisak koji nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim, posebno numizmatičare, čiji je istaknuti predstavnik g. Pavle Novaković, autor knjige. Smatramo da ova knjiga predstavlja doprinos crnogorskoj numizmatici i pomoćnim istorijskim naukama uopšte”, zaključuje Šekularac.

Dr Branislav Marović je u recenziji naglasio da je ova knjiga "plod velikog truda i strpljivog arhivskog angažovanja njegovog autora".

„Sveobuhvatnošću i cjelovitošću, minuciznom stručnom mikro analizom, filigranski precizno, korišćenjem stručnih znanja, koje posjeduje kao strastveni i obrazovani numizrnatičar Novaković je ovim djelom prevazišao svu dosadašnju literaturu koja obrađuje ovu problematiku. Doprinos ovog rada nije samo od posebne koristi sa istoriju nauku i numizmatiku, već je od velikog značaja za sadašnju crnogorsku državu koja se čvrsto oslanja na temeljima državne baštine dinastije Petrović. "Novaković, nema sumnje, napisao je kvalitetan tekst koristan i interesantan ne samo za stručne ljude iz oblasti bankarstva i numizmatike, već i za običnog građanina kojeg interesuje prošlost njegove države", zapisao je Marović.

Konačno, evo i mišljenja koje je iznio Zmago Jelinčić. "Pred nam je knjiga koje se ne bi posramio nijedan narod u svetu. Monografije o sopstvenom novcu, koji je u velikoj meri odraz vlastite državotvornosti i narodne svesti, nisu baš česte, pa su zato i toliko više cenjene. Knjiga kojoj je mesto u svakoj boljoj numizmatičkoj biblioteci bilo kojeg numizmatičkog kabineta u svetu, pa i u biblioteci svakog numizmatičara... Naučni pristup autora Pavla Novakovića, poznatog numizmatičara iz Cetinja otkriva autora koji je jedan ceo vek posvetio istraživanju novčane politike Crne Gore... Autor knjige je, njegovim obimnim istraživačkim radom, na području numizmatike sa tom knjigom Crnu Goru svrstao u red retkih zemalja koje se mogu pohvaliti sa toliko konciznom, i faktovima pokrepljenom monografijorn o sopstvenom novcu. U ime svih numizmatičara koji se bave područjem numizmatike bivše Jugoslavije, mu se puno zahvaljujem i sa nestrpljenjem očekujem još koju knjigu".


kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!


Post je objavljen 22.10.2012. u 22:51 sati.