Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Jugo brakovi u službi obnove bratstva i jedinstva

Danas ujutro šetajući ka kiosku još sam bio pospan, ali čim sam nesretnim spletom okolnosti ugledao naslovnicu novog broja Hrvatskog lista razbudio sam se, to je imalo efekt kao dvije kave minimalno. U gornjem dijelu naslovnice stajao je naslov “Raspad Jugo brakova” a ispod fotografije Severine i Milana, Danijele Trbović i Olivera Frljića, Jelene Veljače i Janka Popovića Volarića, te Nikoline Pišek i njenog bivšeg (kojemu nažalost ne znam ime). Jako me zanimalo što piše u tekstu, ali ipak nisam toliko blesav da dam 14 kn za to smeće od novina. No srećom (uzeti ovu riječ uvjetno) tekst se može naći na portalu Hrvatskog informativnog centra (HIC), autor je Ivica Marijačić a puni naslov njegovog uradka je “Raspad Jugo-brakova i veza”.

Severina je u tekstu počašćena izrazima Seve jugonacionale, balkanska zabavna zabavljačica i mrziteljica HDZ-a (uh, ovo je tek veliki grijeh), dalje se u članku ističe da je njen brak sa Milanom liječio dušu zagovornicima teorije o jednakoj krivnji Miloševića i Tuđmana, te bio inspiracija ljevičarskim kolumnistima za eseje pune mržnje (a sve to bez navođenja ikakvih primjera). A sam čin udaje ju je iz Dalmatinke pretvorio u Srbijanku. Tako nam je Marijačić pokazao kako je jedan prekid veze imao pozitivne efekte za naše društvo te zadao udarac jugoslavenčinama od kojeg će se teško oporaviti.

Po Marijačiću Frljić ekstravaganciju koristi kao zamjenu za nedostatak talenta, a u vezi s Danijelom Trbović je bio iz razloga da nadomjesti manjak popularnosti. Osim toga Trbović se hvalila da je ateistica a Frljić da nije pravi Hrvat i da nema nacionalnu pripadnost i domovinu (opa, pa to su čak veći grijesi i od Severininih!). Kraj te veze je dakako još jedan udarac za one koji žive u imaginarnoj Jugoslaviji.

Veljača je, po ekspertu Hrvatskog lista za nacionalno miješane brakove, Hrvatica jugoslavenske orijentacije, a tu etiketu je zaslužila zbog scenarija za seriju “Ponos Ratkajevih”, u kojoj je ustaše prikazala kao negativce a partizane kao dobre dečke. Ma zamislite samo kakav je to bezobrazluk! Tako da je i pucanje njene veze s, kako to autor teksta kaže, tamo nekim Jankom Popovićem Volarićem (inače čovjek je glumac, ne manje poznat od Veljače) i zaslužila zbog takvog prikaza povijesti.

U nastavku teksta Marijačić ipak naglašava da postoji tisuće sretnih nacionalno miješanih brakova, ipak je on tamo neki ekspert, valjda je obišao cijelu bivšu Jugoslaviju s aparatom koji mjeri sreću u braku? E sad, što je razlog što su gore spomenute veze pukle? Otkriva nam naravno Marijačić: zato što su partneri politizirali svoje veze da bi pokazali svoja protunacionalna stanovišta, te se tako stekao dojam da su u vezu ušli zbog jugosfere i obnove bratstva i jedinstva, što je naravno najgori mogući grijeh. A taj teret odricanja identiteta je teško nositi i mora rezultirati razvodom. Marijačiću je naravno žao što su sve te veze pukle, ali nije to ni loše jer se iz svega toga može zaključiti da se Jugoslavija ne može obnoviti. Hvala ti Marijačiću, s tim saznanjem mogu mirno spavati!

Na pamet su mi pali novinski članci koje sam čitao još osamdesetih o tome kako vlasti u pojedinim socijalističkim zemljama nastoje spojiti vrhunske sportaše i sportašice, a sve s nadom kako će njihova djeca biti također vrhunski sportaši, a da li je to istina ili nije zaista ne znam. Marijačić je isto tako mogao doći do zaključka da pojedini svjetski ili regionalni centri moći (komunisti, masoni, reptili, već će se nešto naći) nastoje združiti ljude različitih nacionalnosti da bi se u budućnosti obnovila omražena tvorevina, naravno poželjno bi bilo da i imaju što više djece, čitavu moćnu vojsku malih Jugoslavena. Ali eto nije im uspjelo, tako da spokojno možemo uživati u ovome što imamo.

Mediji i novinari koji se bave intimnim životom poznatih ljudi mi se zaista gade, a još mi se više gade oni koji slavodobitno uživaju u prekidu neke veze. Tekstove o intimi poznatih osoba je najbolje ignorirati, a na kraju krajeva brak je ipak samo brak, čemu izmišljati Jugo brakove ili nešto slično tome. Ne sjećam se da sam ikad čuo pojam švedski ili njemački brak. Brakovi i veze pucaju, život je jednostavno takav, neke stvari se mijenjaju, a neke uvijek ostaju iste, kao ta da je Hrvatski list novinsko smeće.


Post je objavljen 19.10.2012. u 18:57 sati.