Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Srce, mozak ...ljubav

HeartMath Institute in Boulder Cree koji je dio Standfort Universiteta, bavi se istraživanjima srca. Rezultati nekih istraživanja doveli su ih na jedno posebno područje: fizičku vezu izmedju čovječjeg srca i mozga.

Ti rezultati proistekli iz istraživanja embriona otkrili su da srce počne da kuca prije nego i počne da se razvija mozak. Pitanje koje je proisteklo iz tog rezultata bilo je: Ko onda daje poticaj otkucavanju srca ako još nema moždanih ćelija?
Na veliko čuđenje samih istrazivača dobijen je rezultat da srce posjeduje ćelije mozga. Baš tako: srce posjeduje moždane ćelije. Naravno, ne u tom broju kao sam mozak, ali negdje oko 40 000.



Daljim istraživanjima došlo se do saznanja da postoji stalna komunikacija između mozga i srca i da rad jednog ima uticaja na rad drugoga. Ispitivanja su, pri tome pokazala da mnogo više informacija ide od srca ka mozgu nego obrnuto i da pri tome signali koji su upućeni od srca imaju veliki uticaj na emocionalne funkcije mozga.Ovaj sistem naziva se "srce mozak"
i kao takav prihvaćen je u neurokardiologiji.
Gledano sa aspekta fizičkih pojava, srce je organ koji proizvodi najviše energije koja je jača i od one moždane, a mjerenjem koja su na Institutu izvršena, dokazano je energetsko polje čija je veličina 2,5 do 3 m . Polje ima oblik torusa ( za laike: torus je geometrijsko tijelo koje ima otprilike krofna ili donuts, a mnogi naučnici smatraju da je praoblik univerzuma imao oblik torusa).

Ono što sam dalje pročitala po ovoj temi još me više impresioniralo:

1. kardiokirurzi su ustanovili da postoji na srcu jedna tačka koja se ne smije ni pod kojim uvjetima dirati. Ako se ona dotakne, pod bilo kojim uvjetima, nemoguće je srce ponovo potaći na rad. Izgleda da je ta tačka jako važna za život čovjeka.

2. U mnogim starim spisima kao i kod naroda koji još žive po starim običajima spominje se ovaj "sveti prostor u srcu". Sve navodi na to da u srcu postoji jedan "prostor" u kojem počinje nastajanje torusa - energetskog polja srca a od kojeg se pokreče sve ostalo.

Na koji način su povezane ove dvije tačke ne znam, ali me zanima, jer mislim da je to možda početak saznanja o tome šta je ljubav. Pratim istraživanja na tom polju i kada se otkrije nešto novo izvjestiću... bilo bi lijepo napokon znati definiciju ljubavi jer je to "tajna" koja pogađa svakog čovjeka a niko ne zna odgovore na pitanja: šta, zašto, kako....a bilo bi lijepo kada bismo znali reći: ljubav je...

Ovo me sve podsjeća na jednu izreku P. Heysa:
"Kad se raspravljaju srce i glava, uvijek je srce to koje pobjeđuje, Jadna glava, ona je pametnija"


Post je objavljen 08.03.2013. u 19:15 sati.