Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

berači u borbi sa zakonom



"I prije nego se počeo primjenjivati na terenu, Zakon o poticanju zapošljavanja izazvao je buru u javnosti. Dok, s jedne strane, država pogoduje velikim plantažerima omogućujući im dostupniju radnu snagu, ugrožena su ostala mala obiteljska gospodarstva na kojima neće imati tko brati masline, mandarine i grožđe.

Zakonodavac je pojedine odredbe doveo do apsurda, pa tako zabranjuje međusobnu ispomoć susjeda i prijatelja, a da stvar bude još gora, ne dopušta se, primjerice, sinu da pomaže na imanju svoga oca ili zetu da pomaže puncu i punici, osim u slučaju kada žive na istoj adresi.

Rad na crno
Dakle, ako se rigidno zakonodavstvo primijeni u praksi, a najave inspekcije rada idu u tom pravcu, Splićani više neće svojima na selo ići u vikend-berbu grožđa ili maslina, niti će mladi Neretvani brati mandarine na obiteljskim plantažama svojih očeva i djedova, jer ne žive s njima u istom kućanstvu.

Za razliku od umirovljenika i zaposlenih na pola radnog vremena, kojima je dopušten sezonski rad, zakonodavac je u neravnopravan položaj stavio zaposlene osobe koje bi, primjerice, vikendom ili nakon radnog vremena, u voćnjacima i maslinicima pomagali svojim majkama, očevima, puncima i punicama. Takva pomoć je za inspekciju rada rad na crno i ne može se pokriti kategorijom sezonskih poslova u poljoprivredi, pa poslodavac, u ovom slučaju otac ili punac, može biti kažnjen s deset do trideset tisuća kuna."
("Slobodna Dalmacija")

KrvitiIsusove, koja je ovo sprdačina!?
Jesu li nam ono na vlasti socijaldemokrati?
A šta će biti kad dođu neki malo manje "socijalni"? Neki asocijalni?



Evo guštajte još malo:

Tko sve ne smije u polje:
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava neslužbeno doznajemo da, na temelju ovoga Zakona, poslove sezonskog radnika u poljoprivredi ne mogu obavljati zaposlene, odnosno samozaposlene osobe, koje se nalaze u radnom ili socijalnom statusu na temelju kojeg su obvezno osigurane prema posebnim propisima, osobe zaposlene na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove, osobe kojima je utvrđena opća nesposobnost za rad, osobe osigurane na produženo osiguranje prema posebnom propisu (pomorci), maloljetne osobe te osobe koje koriste rodiljna ili roditeljska prava prema posebnim propisima. Stoga je strah Opuzenaca opravdan jer su kazne za prekršitelje i do trideset tisuća kuna.




Prije jedno misec dana, u jeku velikih priprema za berbu maslina, pri traženju nečega drugoga po netu (vjerojatno nekog maslinarskog savjeta) slučajno sam nabasala na ovaj članak iz Slobodne. Sve objave i javne rasprave, ako ih je uopće i bilo, su mi promakle. Naravno da nisam povirovala svojim očima kojima polako ističe rok upotrebe zbog poodmaklog datuma proizvodnje. A i zdrav razum nije više jako friški pa ni on nije baš pouzdan.
A kako postoje upućeniji u bespuća hrvacke zbiljnosti od mene, dovatila san telefon i zvala njih.
Nazvala san u poljoprivrednu savjetodavnu službu u državnoj upravi i pitala mogu li ja pozvati prijateljice i njihovu dicu da mi dođu pomoći brati masline. Za mukte, naravno. Platiće in dragi Bog. Ja ću dodati koju litru ulja.
Ženska mrtva-ladna kaže da se to ne smije, ali, ako to izvedemo priko vikenda u nekom zabačenom masliniku, da je mala vjerojatnost da nas inspektori zateknu "in flagranti".
Oisusati, više mi ni uši ne rade kako triba!
Ili san upala u zonu sumraka, paralelnu stvarnost?
Ae, valjda i jesan, kad san se rodila tu di san se već rodila, dobila državljanstvo i JMBG. I OIB.
Sve san više uvjerena da smo mi Hrvati vanzemaljskog porijekla, stigli iz neke druge, suvremenoj znanosti još nepoznate galaksije, i još smo u svojevrsnoj fazi tranzicije i prilagodbe na nove uvjete života. Pa nije za zamirit da se još ne snalazimo najbolje.



Enivej, sad kad san obavila svoje protuzakonite aktivnosti berbe maslina, sad mogu priznati kako je bilo. Inspektori mi moru puvat kad me nisu uvatili na licu mista bez vaučera.
Nisam doduše imala nezakonite pomagače, ali ja sam sama kršila zakon. Masline su na zemlji koja se još vodi na mom pokojnom ćaći, ili didu, pitajboga, tako da sam ja bila ustvari njihov berač. Zaposlena sam i nemamo istu adresu stanovanja. Srećom, jer moj otac i njegov otac stanuju u hladu čempresa ispod nadgrobnog spomenika. Nadam se da će me još neko vrime strpljivo čekati.
Tako, da su me uvatili, na adresu moga ćaće mogla je stići kazna do trideset iljada kuna. A budući da sam ja i jedan od njegovih zakonitih nasljednika platila bi samo dio te kazne što sam samoj sebi brala masline.

Muž je u još zajebanijoj situaciji. On i njegova mater su nasljednici pola-pola. Znači, mater triba platit kaznu što joj pomaže zaposleni sin nastanjen na drugoj adresi, a on triba platit isto jer je na crno zaposlio mater umirovljenicu.
Linić & co. zarađuju 200 posto.
Ludilo.
A to još nije ništa.
Jedan moj je pozva cilu četu prijatelja koji imaju državljanstvo susjedne države. Ime joj počinje na S, to je sve šta ću priznati Ministarstvu i Poreznoj upravi kad me uvate i primjene suvremene metode iznuđivanja priznanja diplomirane u Abu-Graibu.



Čini se meni da smo mi svi BERAČI NEOBRANOG GROŽĐA.


(Ma ko su ovih 43 lika s fejsbuka koji su se pojavili na dva zadnja posta da in se ka fol sviđa moj post? Oni su meni ful sumnjivi. Da nisu to inspektori Porezne uprave?)

Post je objavljen 06.11.2012. u 09:55 sati.