Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

TerrorVision (1986)




Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Jedna obitelj promijenila je svoj televizijski satelit kako bi mogla hvatati programe diljem svijeta. Međutim, programi koje su oni uhvatili nisu samo obuhvatili naš planet, već je satelit počeo primati signale koji omogućuju dolazak vanzemaljaca...




Recenziju za ovaj film pišem dva tjedna nakon što sam pogledao ovaj film, nikako nisam mogao uhvatiti vremena da je ranije napišem. Ova horror komedija bavi se nekom vrstom alien tematike, naravno, moram napomenuti ovaj dio za komediju jer je film praktički od početka do kraja sprdačina. Osamdesete u punom svjetlu, no moram napomenuti da je to svjetlo toliko 'tmurno' i beznačajno da će vam se brzo ugasiti želja za gledanjem još nekog ovakvog sličnog filma, a osamdesetih ih je bilo napretek. Radnja je zanimljiva, mogla se od toga čak i napraviti dobra zajebancija, a televizija ipak nije bila u ono vrijeme kao što je u ovo, pa se i s tog aspekta može gledati kao na mogući plus, koji naravno nije iskorišten. Je li bilo pitanje manjeg budžeta, konzumiranja nekakvih opijata ili jednostavno manjak inspiracije i kvalitete, ili možda svo troje...nije bitno. Bitan je odgovor, a film nam na sva tri pitanja odgovara sa da, jer je naprosto uspio upropastiti sve što se upropastiti da i od onog 80-s štiha ostao je samo dim. Nekom starijem ljubitelju žanra ovaj film bi i mogao pasati, no mene uopće nije impresionirao. U nekim ovakvim sličnim filmovima još i mogu prijeći preko onoga: 'ma ajd, to je klasik, bedast je, ali zabavan', ali TerrorVision kod mene nije prošao. Dovoljan je sasvim pristojna ocjena za njega, a samo zato što me je ipak uspio nasmijati sa nekim svojim budalaštinama, neće biti negativan.




Film prati nekakvu vrste opičene obitelji koja se kroz banalnu radnju čini još luđom. Iskreno, sama njihova pojava nije mi bila smiješna, kako je vjerojatno planirano, nego me je čak i iziritirala. Nekako mi se čini da je sve pretjerano u pokušaju da bude zanimljivo. Kako priča prolazi kroz svoju bizarnost i razne nelogičnosti, tako se monstrumi počinju pojavljivati. E sad...izgled čudovišta ne bih okarakterizirao kao nešto loše, ali dobro pogledajte fotografiju iznad i zaključite sami o kakvom je filmu ovdje riječ. A sliku ispod također ne bih previše komentirao, samo da vas obavijestim da je ova zelena stvar na glavi 'meduze' ustvari trebala biti nakupina zmija. Da. Nisam siguran koliko će vas to uspjeti nasmijati, ali mene nažalost nije impresionirao scenaristov humor. Film također dijeli poveznice sa mnogim drugim žanrovskim filmovima i filmovima drugih žanrova, tako da ovdje ustvari nećete vidjeti ničeg novog, osim pokoje nebuloze ili nekoliko ajmo reći upadljivih scena sa čudovištem ili sa samim karakterima. Gluma je toliko očajna da je ona stvarno smiješna. Od bedastih likova dobivamo još bedastije glumce. Kako bi stvar bila bolja, stvari se poprilično mijenjaju sa čudovištem, pa pri sredini filma možemo vidjeti i određenu simbiozu između ljudi i vanzemaljaca...facepalm na razini. No to nije sve...scene smrti su svakako nešto što dugo nisam imao prilike vidjeti, toliko je toga lošeg, da se jednostavno ne mogu odlučiti koja je smrtna scena gore ispala. Očito ekipa koja je radila film ne poznaje granicu humora koji može prerasti u nesmiješnu bljuvotinu. Kraj filma je također bedast, a do njega sam, nakon jedno sat vremena filma, morao malo odspavati. Temperatura je učinila svoje, ali definitivno i film.




Ako se već želite okušati sa horrorima iz osamdesetih godina, slobodno preskočite ovaj film. Nije donio ništa novoga, a gubiti vrijeme možete i na puno bolje načine. Btw, ovo vjerojatno nikad ne bi pogledao da nisam bio bolestan ležao u krevetu i upalio Cinestar Action/Thriller, gdje je nekim čudom ovo bilo prikazivano.

Post je objavljen 30.10.2012. u 19:27 sati.