Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Put do Sarajeva-prvi dio posta

>



Za vrijeme produženog vikenda - Sarajevo....Ma da, predivno! Kava, ćevapi kod "Želje", pronalazak CD-a sa pjesmama
Silvane Armenulić, Zdravkov koncert; Bašćaršija, Inat kuća....:))))) O, da!!!!!
Smještaj je bio na Ilidži, a izlet na Vrelo Bosne pravi događaj...Prema tamo - kočijom, natrag - pjehaka....Terme ipak nisam koristila, ali zato je glazba u hotelu bila nezaboravna...Ti dečki su u stanju odsvirati sve - od rocka, popa do sevdalinki....

Evo malo fotkica s putovanja...Prvo zaustavljanje: Banja Luka i trapistički samostan.Opat Franz Pfanner, koji je 1869. došao u Banja Luku i započeo sa gradnjom trapističkog samostana, kojem će kasnije nadjenuti ime "Marija Zvijezda".
Trapisti su bili poznati kao graditelji, pa su tijekom godina izgradili bolnicu, đački dom, crkvu, hidroelektranu na Vrbasu....
Nisu zaboravili ni na hranicu - počeli su se baviti proizvodnjom sira...i to ne bilo kakvog. Zato su osigurali da recept proizvodnje ne bude zapisan; da se prenosi isključivo usmenim putem iz generacije u generaciju; te samo dvoje čelnih ljudi u samostanu znaju recept...Onaj prvi zna jer treba znati, a onaj drugi zna - u slučaju da se onome prvome nešto, ne daj Bože, dogodi...Sir trapist proizvodi se već 126 godina. Zna se da se izradu sira trapista koristi neobrano kravlje mljieko, koje se prerađuje odmah nakon mužnje. Sir je žućkaste boje, lako reziv i ne lijepi se, mekan, mirisa čistog i specifičnog po mlijeku....Jednom riječju - poslastica.



Degustacija sira bila je obavezna, a sir - ne samo da odličan, nego njegov okus još dugo, dugo ostaje na nepcu....