Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

6 NAJDOSADNIJIH PJESAMA SVIH VREMENA

Nemoj svirati ono što je izmišljeno. Sviraj ono što ne postoji.
MILES DAVIS



Dobrodošli u prvu, pravu cjelovečernju epizodu 'SPIG'-a!

Ako spadate u one bezveznjake koji prije čitanja 'SPIG'-a vrte prema dolje onaj kurčić na mišu, kako bi vidjeli koliko ima do kraja, onda to ovaj put nemojte činiti jer će Vam se ukočiti kažiprst.
A možda Vam izleti i kurčić!

Natočite si čašu vina, zapalite i jednostavno uživajte…
Bit će ludo!
Obećavam da nećete moći stati čitati!
I lupkati nogom u ritmu!

AMERIČKI SAN,NJEMAČKA DISCIPLINA,TALIJANSKI DIZAJN, POLJSKI ZAHOD…

U zlatno doba piratstva najveće meke za ilegalno snimanje i raspačavanje presnimljenog materijala bili su Brazil i Poljska.
Skoro da nije bilo pomorca koji na povratku iz Poljske ne bi donio pun najlon VHS kaseta sa filmovima za desnicu ruku i hrpetinu sasvim solidno opremljenih CD-a i audio kazeta na kojima bi pisalo 'Thomsun original.'

Tako mi je jednom prilikom brat sa naviga donio jedan solidan paket kojeg je platio malo više nego ništa.

Osim izuzetno stimulativnih pornića, izdanje koje mi se najviše usjeklo u pamćenje bila je kompilacija pod naslovom 'The best of Moody blues'.
Uzeo sam CD sto posto siguran koja je pjesma prva na listi, ali nakon opetovanog pregledavanja svih dvadeset i nešto naslova usta su mi se razvukla u osmijeh.
Kompilacija 'The best of Moody blues' na kojoj nije uvrštena 'Nights in white satin.'
Nevjerojatno!
CD sam preslušao jedan jedini put i bio je najobičnije govno, ali zato petnaest godina kasnije nepoznatom poljskom majmunu posvećujem ovu današnju mamut-epizodu!

Zaslužio je!

KAD PJESMA POSTAJE DOSADNA?

Dva primjera van konkurencije:

a)K'O NOB-a

Na Splitskom festivalu daaavne 1986. Meri Cetinić je skupa sa Tedi Bajićem (Spalatoom) nakon kratkog uvodnog prebiranja po gitari prvi put otpjevala: ''…Imala si baril i bronzine, na škanciji stivane bocune…''

Kako se nije baš nešto forsirala po radio postajama, 'Konoba' je u kratko vrijeme postala pravi pravcati klasik i, ako mene pitate, uz 'Galeba' i 'Sunčane fontane' bila i ostala najljepša pjesma izvedena na svim 'Splitovima' ikad.
A onda je postala svačija kurva!

Toliko puta sam nazočio pijanom revanju, arlaukanju i silovanju ove lijepe pjesme da je danas više ne mogu organski smisliti.
Postala je kuruza!
Emocije – nula posto!

Specijalno je interesantan onaj dio ''…Ajmo skupa prijatelji moji…'' kad se pijana škvadra (obično cure) zagrle jer na taj način veličaju ljepotu svog zajedništva, ali tad obično uleti Kristijan izrigan od glave do pete, padne na koljena i digne ruke visoko u zrak pa ga poklopi razvaljeni Dean blatnjavih i isprolijevanih traperica.
Fuj!

b)JA BI PIVA NE BI ČAJA….

U današnje vrijeme se ponovio potpuno isti slučaj sa evergreenom klape 'Maslina' koji se pjeva na rođendanima, sprovodima, maturalcima, zakuskama, egzorcizmima, otvaranjima benzinskih pumpi, otvaranjima ureda za otkup zlata (vi'š, vi'š ti papci nikad nisu upriličili svečano otvaranje) i pjesma je u jednom trenutku toliko zagušila eter da je to prešlo granicu dobrog ukusa.
Budući da sam dobar sa Antom, mandolinistom iz navedenog ansambla, ispričat ću Vam samo za 'SPIG' anegdotu koju nećete čuti nigdje drugdje.

Nakon tritisućeosamstošezdesetpete izvedbe ''Da te mogu pismom zvati'' svaki put kad sretnem čovjeka pitam ga da li zna možda onu krasnu pjesmu koja počinje sa ''…Ti za me si bila ka rosa na cviću…''

Jednom prilikom me zanimalo kako je bilo svirati na Poljudu na prvom koncertu 'Ne damo te pisma naša.'

NE KLAPAJTE VIŠE!

Za čitatelje iz Bosne i Hercegovine (vidim Vam nacionalnu zastavicu, Asmire i Merima, koliko god se Vi skrivali) objasnit ćemo da je u Dalmaciji posljednjih godina nastala takva hiperprodukcija klapske pisme da bi bilo lijepo kad bi netko tome stao na rep prije nego nastane zasićenje.
Sve je počeo 'Cambi' sa obradama Gibonnija, a tad je došlo do najvećeg mogućeg svetogrđa i u drevnu dalmatinsku vještinu slaganja glasova umiješale su se klavijature, ritam mašine, remiksevi, gitarske solaže, producenti, light show, top ljestvice, rasprodane turneje…

Nešto kao kad bi se drniški pršut prodavao u konzervama.
A paški sir postao 'Buco' za mazanje.
Pravo, pravcato silovanje brenda!

Klapska pisma je postala sve ono što klapska pisma nije!
Komercijalni proizvod na najboljem je putu da se pretvori u šund jer nema dana da se u eteru ne zavrti neki najnoviji klapski hit od kojih većinu čine obrade starih, dobrih pjesama iz bolje prošlosti.

NEGO, ŠTO JE REKAO ANTE O NASTUPU NA POLJUDU?

Uglavnom, gospodin Ante mi je rekao da će od svih izvedbi 'Da te mogu pismom zvati' zauvijek pamtiti taj trenutak na Poljudu.
Nakon prvih par taktova na mandolini cijeli stadion se digao na noge i Split je napokon čuo gromoglasan huk koji mu Hajduk nije pružio već dugi niz godina.
Možete misliti kakav to mora biti pozitivan adrenalinski šok kad trideset tisuća grla grune u istom trenu.
Iako klapa 'Maslina' ima bezbroj utakmica u nogama, čovjek mi je rekao da su mu se ruke i noge toliko odsjekle da mu je od tog trenutka potpuno jasno zašto su Jagger, Richards i ekipa cijeli život na drozi.

Taj osjećaj normalan čovjek ne može niti zamisliti.

I još nešto!
Slušati klapu pijan i pri tom vrtjeti spitfajericom je slična situacija kao kad bi na koncertu Bečke filharmonije ćelava rulja probila zaštitnu ogradu i potukla se s policijom.

Neukus, zar ne?

A SAD SAMO ZA VAS – BRUCE LEE MAČAK!!!



Vrijeme je da zaronimo u 6 najdosadnijih pjesama svih vremena.
Nisu složene po nekom redoslijedu jer su sve postale podjednaki proljevi.
Izbor je osoban, ali ćete se prije ili kasnije, tijekom ostatka Vaših života, uvjeriti koliko je bolno točan.


AKO TREBATE U ZAHOD, OTIĐITE!
NE MISLIM PRESTAT' TAKO SKORO!
ILI TU STANITE PA NASTAVITE DRUGI PUT!
KAKO HOĆETE!
MENI JE SVEJEDNO!



6 PROVJERENO NAJDOSADNIJIH PJESAMA VREMENA

Da li Vam je poznata iduća scena?

Čiča u kožnom crnom lajbekiću s kosicom vezanom u rep za klavijaturom
gura disk s matricama i daje neki znak bezveznjaku sa gitarom s lijeve strane te kibli za mikrofonom koja obično stoji u sredini.

Tri-četiri raznobojne žarulje podsjećaju na doček Nove godine u vatrogasnom domu u Otočcu 1957.
Dobrodošli u čaroban svijet trećerazrednih gažerskih bendova!

Već sam bar stotinu puta nazočio svirkama takvih grupa i prosto je nevjerojatno kako tim ljudima ne dosadi cijeli život pilati jedno te isto.

Kad idući put prošećete kraj terase sa živom glazbom (po mogućnosti trećerazrednom) sjednite, nek Vam konobar s masnom flekom na košulji donese pivu i ako u idućih pola sata-sat ne čujete jednu od ovih pet pjesama ja plaćam gala večeru (npr. ćevape).

Da se razumijemo, stvar je u osobnom gledanju na stvar.
Možda u nekima od Vas iduće pjesme stvarno izazivaju adrenalinski šok, ali onda ste i Vi pošli zbogom!



Idemo redom…

1.LUTKA ZA BAL-PARNI VALJAK

Nakon sat-dva davljenja Jolom, Bižuterijom i 'Nosa, Nosa' među posjetiteljima obično proradi alkohol i tad je potrebno usijati atmosferu do kraja.
Tad se obično začuje čuveni uvodni rif i počinju stihovi ''…Sreo sam je prvi put u Stopoteci…'' i onda ljudi na podiju polude.
Sve se zatalasa.
Uzbudljivo kao kad hrvatske TV kuće četrdeset puta godišnje puste 'Smrtonosno oružje'.
Najjači dio je kad ženski dio publike nakon prvog refrena upiru prstom jedne u druge i vrteći guzičicom zarevaju: ''Heeeeej, što ti misliš o meni…''

Jeb'o te što se zabavljamo!
K'o sindikalna večera 'Međimurske trikotaže Čakovec'.

Nakon dvadeset godina slušanja ovog i uz izbor od nekih šesnaest milijardi krasnih pjesama na svijetu nikad mi neće biti jasno zašto je tako teško malo osvježiti repertoar.
Znam ja da svirate za pare i da bi radije doma ležali na kauču, al' ajde pokažite da Vam je bar malo stalo do toga što radite…

''A ŠTA BI TI SVIRAO, NABIJEM TE !'', KIBLA ĆE HISTERIČNO?

Šta fali ovom?
Nema je previše na radio postajama, a osmijeh sa usana se ne skida danima.
I upravo zavidim Pexi što je čuje prvi put!
Mali, nisi je ni ti čuo, priznaj!
Rokaj!




2.CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL-PROUD MARY

Iz tišine lagano uklizava D-dur na gitari, a duboki glas načet gemištom pokušava skinuti Ikea Turnera:
''Left a good job in the city…''
Nakon toga ide ono 'Rollin, rollin…' i svi se geguckaju, a onda uleće cijeli bend sa sempliranim trubama i svi đipaju kao da si opalio jarca po jajima.

Dosadno, dosadno, dooosaaaadnoooo!!!

Povukao bih paralelu sa mojim prijateljem skiperom koji se nakon tristotog jastoga u dva mjeseca zaželio ćevapa.

Budući da su CCR jedini bend na svijetu čiju sam si cjelokupnu diskografiju priuštio na originalnim izdanjima (sad bih ja to Vama ,kao, trebao dokazivati fotografijom, ali baš me briga) to vječito, doživotno, dozlaboga dosadno forsiranje 'Proud Mary' mi je već odavno izašlo na grlo.

Na ovim prostorima se uvijek klelo u Stounze, Bitlze i Parple, a kad sam kao pubertetlija otkrio čaroban svijet Johna Fogertya to je za me bio pravi, pravcati Sveti Gral.
Hey tonight, Have you ever seen the rain, Suzie Q, Wholl stop the rain, Green river…
Niska trominutnih dragulja!
Klasik do klasika!

Pitanje za gažerske bendove glasi:
Što fali onoj legendarnoj sceni kad Forrest Gump ide u Vijetnam i dok na ekranu vidimo sjenu helikoptera, bas i bubanj pumpaju onaj ravni uvod?
Mislim da nikad niti jedna pjesma nije tako dobro legla uz kadrove koji nam prolaze pred očima.
Svaki put se naježim!
A sigurno ne bi podbacila ni na gaži.
Provjerimo!



3.VOLARE, BAILA-BAILA, BAMBOLEO, VOLARE…

Trla baba lan…
Ringe-ringe-raja…
Eci-peci-pec…
Došla baka s kolodvora dija dija de…
Crvena kraljica jen-dva-tri…
Kavalino, kavalino, kviste, kveste, kva…
Čika dika ukrali mu bika, sa dva i tri roga sumnjam na ovoga.
Leti kurac kao strela, puče pička na dva dijela.
Da sam znala da je tako lipo, dala bi mu sa četrnaest i po.
Moja mala jede karamele, a u školi glupa je ko tele.
Vrapci, vrapci i komarci…
Ja ne trebam ništa vouou, a dala bi sve vouou…

'Gipsy kings' su možda jedini bend na svijetu koji ni sam ne zna koliko formacija posjeduje.
Budući da svi imaju frizuru kao Nikolaj Pešalov, dlakava prsa, zlatnu kolajnu te gitaru na okruglim trbušinama i izgledaju kao porno zvijezde u zenitu karijere; dovoljno je naći takvih pet-šest likova koji sviraju i pjevaju, a ja kao slušatelj nikad neću znati da li je to bio original.
A i nije da me je nešto previše briga.
Pjesme u naslovu spojen u žestoki latino megamiks nakon tisuću i četiristo slušanja kod mene izazivaju reakciju kao da gladan idem srati.
Boring, langweilig, doooosaaaaaaadnoooooooo!

A ŠTA BI, MOLIM TE, TI SVIRAO, MAJMUNE PREPOTENTNI?
I KAKO TE NIJE SRAM PISATI ONO 'PUČE PIČKA NA DVA DIJELA'?
A ŠTA AKO TE KOD NAS U MALEZIJI ČITAJU MALA DJECA?

Pa npr. ovo u nastavku.
Jedna od rijetkih pjesama čiji prvi taktovi većinu ljudi na planeti tjeraju da lupkaju nogom…a većini gitarista procure sline jer koliko god se trudili nikad neće postići sound ki Nofler.

I onda sve to u latino-verziji!
Lu-di-lo!
Ne bi se skakalo, ali bi se zato iskreno uživalo u glazbi!
Jeb'o te, što ovi pimpla!
Sitno veze!



4.MACARENA (NE ZNAM TKO PJEVA, A I DA ZNAM…ČEMU?)

Jedan od tri najveća ljetna hita svih vremena.
A koja su prva dva?

'Ćorando s foj ke um dijaz so me fez šorar…'
Lambada.
Pleše se tako da svom partneru Brazilcu preko gaća sjedneš na jaja vrtiš pizdom što više i više i kad mu jaja počnu pulsirati, a kita postane tvrda kao drška od macole odeš iza grma, zajašeš i…dobiješ sindrom stečene imunodifencincilincincincilinijencije(AIDS, neznalice)…i dogodine plešeš lambadu, ali ćelava, s velikim krastama i paziš da ti ne otpadne ruka.
Plešeš sama, normalno.
A doktori te gledaju kroz pregradu od prozirne folije i nešto zapisuju u blokić.

Koji je drugi ljetni hit?
Put mi ap put mi daun put maj fid bek on d graund…
Ili tko je psu odrezao jaja?
Jaja je Koko Đambo, Jaja je….

Macarena.
Cijeli stadion pleše onu blesavu koreografiju.
Pa tako 12 sati dnevno.
Pa tako cijelo ljeto.
Pa tako godinama.
Pa tako i na repertoaru gažerskih bendova dan danas…
Jao meneeeee…

Ulovi me sraćka dok gledam onog debelog Švabu u košulji s cvjetnim uzorkom kako je izuo šlape pa prstima nabada zrak.
Al' isto mu je zabavnije nego na Oktoberfestu jebala ga sisata Gertruda sa velikom točenom po cijeni gajbe 'karlovačke'…

A ŠTA BI TI SVIRAO, MOLIM TE?

Umorili smo se!
Treba nam nešto da nas digne.
Ovoga puta bi se svi razbježali, gazda bi vodom zalio miksetu, ali na podiju bi se dogodilo nešto što se zove Život.
'Sveci' bi napravili strašan posao.
Punk sa brass sekcijom…mmmmm…
Australija 1978.
Kakva prašiona!
Ovim 'Svecima' bih se molio prekovremeno!



5.VEČERAS JE NAŠA FEŠTA-TOMISLAV IVČIĆ

Refren bez kojeg ne može proći niti jedna veselica.
Svi vezali kravate oko čela, a ovaj najsmješniji uzeo neku teću pa je stavio na glavu, a kuma se uhvatila za pizdu da se ne popiša u gaće od smijeha.

Kad je čujem odmah se sjetim priče kad je prije pet godina neki pijanac u kninskom kafiću zajebavao bend koji je odrađivao gažu.
Budala je naručivala pjesme, ovi mu nisu htjeli udovoljavati željama i na kraju su ga skupa s gazdom poput vreće govana izbacili iz kafića…
Ovaj se vratio nakon petnaest minuta i…

Da, stvarno si nikad neću moći oprostiti što nisam vidio tu scenu uživo.

Znači, lola se vratio s upaljenom motornom pilom i dok su posjetitelji vrištali, bend se razbježao, a on je na opći užas nazočnih motorkom prepilio klavijature na pola.
'Roland' protiv 'Stihla' nije imao šanse.

E sad, pametniji gažerski bendovi iskoriste samo 'Feštin' refren, a blesaviji je izvedu u cijelosti.
Zijev!

Zašto je tako teško umjesto 'Fešte' zaprašiti najveći Oliverov hit svih vremena?
Znam da ima puno akorda, zajeban aranžman, ali….dajte si malo truda!
Svi će se raspametiti!
Siguran sam!



Ima li Vas još koji ovo čitate?
Pa Vi ste onda luđi od mene!
Evo nas, došli smo do kraja!

6. ZA DOBRA STARA VREMENA-NOVI FOSILI

Na refren ove uspješnice Novih Fosila reakcije su otprilike iste kao na 'Konobin' stih 'Ajmo skupa prijatelji moji'.
Opći sevdah…
Samo što je ritam malo brži pa pijani Dean na može poklopiti Kristijana jer oko njih svi skaču kao majmuni pa postoji opasnost da skončaju kao Simbin otac u 'Kralju lavova'.

A za sami kraj donosimo jedan isječak od kojeg ispadaju jaja!
Znam, znam, već viđeno!
Izlizano!
Nema umjetničku vrijednost!
Jeftina populistička zabava za nezahtjevnu publiku!
Ritam sekcija imitira rad strojeva u tvornici!
Podsjeća na vremena kad su ljudi mogli živjeti od svog rada!
Dok sve nisu pokupila žuta nesvrstana braća!

Ovo je jedino grotlo na svijetu u kojem bih se htio nalaziti!
Luxon se složio sa mnom!

Mislim da je kod ove mase u pitanju onaj isti osjećaj kojeg je gospodin Ante osjetio na Poljudu kod izvođenja 'Da te mogu pismom zvati'.
S tim da ga množimo sa cijelim stadionom.
Pa još puta tisuću!
Sreća koja se u zraku može doslovno opipati!
Najbolji bend svih vremena ponovno na 'SPIG'-u!



FIJUUUUUU-BUM-AAAAAAAA… (oduševljeni uzdasi)
FIJUUUUUU-BUM-AAAAAAAA…(oduševljeni uzdasi)
FIJUUU-PŠŠŠ…PUPUPUM (tri rakete)-AAAAA…(oduševljeni uzdasi)

Morao sam završiti sa literarnim vatrometom.
Jeftin je i vrlo efektan!


Zadnje tri riječi.













Post je objavljen 02.10.2012. u 19:57 sati.