Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Laudato predstavlja film "Luka 2,25 - priča o sv. Šimunu"

Filmska produkcija Laudato predstavlja dokumentarni film pod nazivom "Luka 2,25 - priča o sv. Šimunu" u nedjelju, 7. listopada 2012., u 19 i 45, u svetištu sv. Šimuna u Zadru.

Otkrijte što povezuje Bibliju i Hrvatsku: kako su se relikvije starca Šimuna Pravednika, koji je u naručju držao dijete Isusa (usp.Lk 2, 27-28), našle u Zadru i doprinijele stvaranju jednog od najvećih remek-djela crkvene umjetnosti?

Film je snimljen i produciran na visokoj profesionalnoj razini pod vodstvom producentice Ksenije Abramović. Redatelj je Mario Raguž, urednik Religijskog programa Hrvatske televizije, a koji je ujedno i koscenarist filma, predstavljamo priču o sv. Šimunu koja traje više od dvije tisuće godina.

O omiljenom zadarskom svecu zaštitniku i molitvenom utočištu brojnih vjernika iz Hrvatske i svijeta govore zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, upravitelj svetišta, don Josip Lenkić, mons. dr. Eduard Peričić, profesor crkvene povijesti na Visokoj teološko-katehetskoj školi u Zadru i dr. Marijana Kovačević s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Dokumentarni film "Luka 2,25 - priča o sv. Šimunu" bit će dostupan na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Sada će na nov način hrvatskoj, ali i svjetskoj, javnosti biti dostupno kulturno bogatstvo hrvatske baštine. Naime, Škrinja svetog Šimuna smještena je na glavnom oltaru Svetišta sv. Šimuna u Zadru i najvrednije je djelo srednjovjekovne zlatarske umjetnosti u Hrvatskoj. U njoj je sačuvano neraspadnuto tijelo sv. Šimuna, a na njoj su ovjekovječeni važni povijesni događaji za grad Zadar i njegove stanovnike u srednjem vijeku.

Izvor. Laudato

Post je objavljen 28.09.2012. u 11:52 sati.