Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Aki-basho, dan četvrti i šesti

Dan četvrti


Došli smo do četvrtog dana! Prve karte su podijeljene, prve ozljede ostvarene, sedam je igrača u vodstvu sa svim pobjedama, a među kojima je, pogađate - Kyokutenho! Nema baš nikakvih šansi da ponovi iznenađenje iz svibnja, baš kao i u svibnju...

Pravu je bitku Takanoyama poveo protiv Asahisha. Njegov najveći problem - nedostatak mase - i ovaj se vrlo dobro očitovao: čak i kada iznenadi protivnika nije u sposobnosti izgurati ga van, a ni brojni naknadni pokušaji da izbaci protivnika iz ravnoteže nisu mu pošli za rukom. Donijelo mu je to i treći poraz i neprilike već od samog starta. Kyokutenho je brzo, lako i tečno došao i do četvrte pobjede! Kimurayama je pokušavao odugovlačiti sa ulaskom u borbu, no pobjednika svibanjskog turnira i čovjeka sa svim pobjedama na ovom to nije impresioniralo. A uz Kyokutenha, svibanjskog pobjednika, stoji sa četiri pobjede i Okinoumi, koji je tada kao maegashira 5 došao do deset pobjeda. Tada je zaradio maegashira 2 kategoriju, ušao u igru sa onima iz samog vrha i završio sa loše četiri pobjede, no to je i za očekivati. Ovaj put je Yoshikaze stalno nešto izvodio, umjesto da je obranio svoj pojas. Takayasu je također ostao u klubu vodećih, te nakon dva lošija turnira opet dobro krenuo!






Zato su Wakakoyu i Shotenro poveli pravu bitku u borbi za prvu pobjedu na turniru. Wakakoyu je dugo i dugo vremena imao inicijativu, no nije uspio istjerati protivnika i nakon preokreta je sve brzo bilo gotovo. Zato je Aminishiki doslovce naglavačke katapultirao Masunoyamu u gledalište.

Pregled najboljih počinjemo iznenađenjem - Gagamaru je pobijedio Kotoshogikua bez borbe. Stradao je srednji ligament lijevog koljena. Kisenasato je brzo i moćno riješio Tochinoshina i uz yokozunu zacijelo će biti najveća zapreka na Harumafujijevom putu. Kaisei se u ovom kolu nije prikazao istom, sve je bilo gotovo prije nego što je i počelo. Zato je Hamasho sredio i drugog ozekija - Kakuryu je dobro startao, dotjerao protivnika do ruba, no kada se Hamasho od ruba odgurao preuzeo je inicijativu i Kakuryu se uskoro leđima našao u publici, pa čak i dijelom i na yokozuni.

Kotooshu je također izletio. Shohozan je ovaj put bio krivac ili možda spor početak borbe ili možda čak manjak motivacije. Neakako s vremenom Kotooshu nam izgleda sve manje opasno, pa čak i prisutno. Davno su bile 2006 ili 2008 kada je snažno pritiskao one na vrhu i bio samo korak od istog. Dan za ozekije nastavio je Baruto odustavši od turnira. Vidljivo je bilo kako nije bio u mogućnosti nastupati, unatoč tome kako će mu se sve neodigrane borbe smatrati porazima. Izviješća govore o napuknutom palcu desne noge. Tužno je vidjeti dvije prepuštene borbe u istom danu među onima koji nas najviše zaokupljaju. Ovo će značiti i mnoštvo zanimljivih rezultata na vrhu, priliku da netko od maegashira iskoči.

Na kraju nam je ostalo da Hakuho iznese Arana van, što se desilo kao i u svih deset dosadašnjih prilika. Jedan je yokozuna.





Peti dan


Takamisakari nije uspio izbiječi Tokushinhoih 76 kilograma prednosti. Jednostavno mu se našao na putu i nikako se nije uspijevao izmaknuti, postaviti, prebaciti. Takamisakari je sada na dvije pobjede i tri poraza i nekako se oni ranije opisani oblaci čine sve crnjima. Zapravo, pred nama i još deset borbi i mnogo prilika da se stvari promijene na bolje i ponadajmo se samo da će jedan od najomiljenijih boraca današnjice pronaći načina kako ostvariti novi sportski motiv i uzlet.

Pravu zanimljivost su ostvarili Fujiazuma i Tenkaiho: Fujiazumina noga je proklizala i on se popružio po tlu, ali je Tenkaiho već bio u kretanju i jednostavno bio prisiljen leći na Fujiazumu. Sumo se u trenutku može iz krvoločne borbe na život i smrt pretvoriti u romantičnu komediju, stoga uvijek morate biti na oprezu. Došao je red i da se susretnu Kyokutenho i Takanoyama. Takanoyama se poput mušice zaletio na ljepljivu traku, pokušavao se iz iste nekako iskopati, no Kyokutenho je obje ruke imao na pojasu i lako je suparnika iznio van.



Bitku je Wakakoyu odlučio povesti iz daljine ali nije uspijevao istjerati ravnotežu iz protivnika. U jednom trenutku Takarafuji ćak uspjeva okrenuti Wakakoyua, no ovaj se vraća u borbu, što je Takarafujieva prilika da dođe do pojasa. Wakakoyu se uspijeva izmaknuti, dobiva inicijativu i tjera protivnika do ruba, ali se Takarafuji izmiće na samom rubu, dok njegov suparnik završava na podu. Međutim, tada suci ulaze u borilište jer Takarafuji je tijekom izmicanja na rubu iskoračio - pobjeda za Wakakoyua!



Aminishiki i Toyohibiki su istovremeno sletjeli van, barem su se tako suci odlučili nesložiti. Iako bi se očekivalo da će Aminishiki to jednostavno riješiti, kako je i bilo na startu, te lako dostaviti protivnika do ruba i van, Toyohibiki se ipak na rubu dovoljno dugo uspio zadržati i prevrnuti protivnika da približno istovremeno izlete van. Čak i istini za volju, nije baš jasno zašto ta dva suca koji promatraju snimke i javljaju glavnom sucu na upit se nisu usudili ustvrditi kako je Aminishkijeva noga prva dodirnula tlo. U drugom naletu sve je brzo bilo gotovo, malo naprijed, malo nazad i Toyohibikevo drugo sretno slijetanje za iste novce.





Gagamaru jednostavno nije imao sreće protiv Kisenasata - sa ozekijem je početak borbe uvijek ključan dio, a Kisenasato se uvijek trudi kontrolirati isti, pa kada je došao do Gagamaruova pojasa odmah u prvom dodiru sva Gagagmaruova kinetička energija je isparila. Tochinoshin se s puno volje zaletio na izazivača, no ozeki Harumafuji mu se samo izmaknuo i pustio ga van. Aran je pokušao uzeti zalet i doći sa boka Kakuryu, no ozeku mu je samo pomogao izaći pri tom van. U predzadnjoj borbi dana Toyonoshima je uspio s obje ruke primiti Kotooshua i pokušao ga prebaciti, no bugarin je na sličan način dohvatio japanca i tako su oni oboje stajali nekoliko centimetara nad tlom u trenucima što trajali su kao vječnost. Ozeki je i pak prvi popustio, te se prilično teško ustao kasnije, nadajmo se bez daljnjih posljedica jer još jedan ozeki manje? Bilo bi to previše.



Napomenimo i da se Yokozuna brzo riješio Aoyiame. Držao ga je po daljini i skrenuo u prazno, iskoristio njegovu nesigurnost i manjak ravnoteže prema naprijed.


Šesti dan

Chiyotairyu je po prvi put na ovom turniru koja nije završila izmicanjem i guranjem na tlo. Ovaj put se namjerio na dvadesetak kilograma težeg Tenkaiha i izmaknuo na stranu, te dohvatio pojas. U klasičnoj borbi pri kojoj oba borca imaju ruke na pojasu Tenkaiho se činio jačim, no Chiyotairyu ga je uspio izokrenuti na drugu stranu i pustiti na tlo, sa trećom pobjedom do sada.

Takayasu je i dalje u vodstvu! Posto je profesionalac još 2005 godine sa 15 godina, no 2010 je bila ta kada je naglo uzletio naprijed. Protutnjao je kroz juryo diviziju u tri turnira i do sada već imao dva zapaženija turnira u makuuchiju. Na prošlogodišnjem Kyushu-basho kao maegashira 8 je imao 9 pobjeda, na Hatsu-basho kao maegashira 7 čak 10 pobjeda, a do sada već ima svih šest. Sve više se "novih nada" okuplja u vrhu makuuchija, je li vrijeme da neki novi vjetrovi zapušu?

No pravi sraz za ostanak u vodstvu su imali Kyokutenho i Okinoumi. Obojica su pali sa vrha megashire na prošlom turniru i obojica su odlučna vratiti se ondje. Jednako podjednako je i krenulo, s tim da je Okinoumi s obje ruke dohvatio pojas, na kratko predahnuo i jurnuo. Kyokutenho dolazi do ruba i uspijeva prebaciti suparnikov nalet na stranu i Okinoumi iskoračuje van. Kyokutenho ostaje u vodstvu!



Zbog velikog broja europskih igrača na vrhu makuuchi divizije najavili smo Aki-basho 2012 vrlo značajnim. Međutim ovaj šesti dan je dovršio tu ideju daleko prije kraja samog natjecanja. Ozeki Kootoshu prisiljen je odustati od turnira, te uz već odustalog Baruta, te poraze Arana, Tochinoshina, Aoiyame i Gagamarua, 6-ti dan Akija pokazao se crnom jamom europskog suma, čija je jedina svijetla točka druga Takanoyamina pobjeda na turniru.

Kisenasato cijeli turnir izuzetno autoritativno prolazi kroz ovaj turnir, kao i cijelu godinu punu dvoznamenkastih brojeva pobjeda. Ovaj put Toyonoshima nije imao šanse, ozeki ni trena nije ispuštao inicijativu neprestano tržeći kada će njegov suparnik posustati. Baš kao i Harumafuji, koji je Hamasha prvo tjerao prema rubu i zatim ga iznenadno povukao prema sredini i tlu. Još je i Kakuryu lijepo pokazao svoju snagu protiv 40 kilograma većeg Aoyiame - prvo je zaustavio njegov napad, zatim se izborio za bolji položaj na pojasu i odnio pobjedu.

Yokozuna Hakuho ovaj put turnirom prolazi bez i najmanje opasnosti. Ovaj put je nezgodni Gagamaru bio žrtva: nešto je sporije krenuo, što je yokozuni bilo dovoljno da zaustavi nalet mase, blokira lijevu gagamaruovu ruku i nakrivi ga van ravnoteže i borilišta. Tri borca dominiraju Akijem ove godine svojom čvrstinom, konkretnošću, snagom. Kako je uz njih sada ostao još samo ozeki Kakuryu Aki-basho će ove godine vrvjeti neočekivanim rezultatima. No važnije od istih, vrvjeti će sve do kraja Harumafujijevim jurišem do vrha!





Post je objavljen 21.09.2012. u 21:10 sati.