Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Obilježeni 450. obljetnica osnutka prvog obnovljenog Karmela sv. Josipa u Avilli i početak terezijanske reforme

Duhovne kćeri sv. Terezije Avilske, bosonoge karmelićanke u Brezovici, zajedno s velikom karmelskom obitelji diljem svijeta zahvalile su Gospodinu i Presvetoj Djevici Mariji, kao i svojoj Majci sv. Tereziji Velikoj svečanim euharistijskim slavljem u petak 24. kolovoza, na Bartolovo, na 450. obljetnici osnutka prvog obnovljenog Karmela sv. Josipa u španjolskoj Avilli, kao i na početku terezijanske reforme.

Misno slavlje predslavio je vlč. Ivica Berdik, župnik u Botincu, a karmelićanke i okupljeni vjernici uveličali su slavlje skladnim pjevanjem. Govoreći o sv. Bartolu apostolu i o njegovoj autentičnosti, propovjednik je istaknuo da je Natanael povjerovao Gospodinu, ne samo zato što ga je Gospodin zapazio i pročitao izdaleka, kad je bio još pod smokvom, već i zato što je Isus vidio i pročitao njegovu dušu, njegove dubine, izbliza. To Gospodin čini svakome od nas u našem životu i poslanju. Slično je bilo i sa sv. Terezijom od Isusa koju je Gospodin zapazio, pozvao i našao da je prikladna za njegovo djelo, za obnovu karmelskog Reda. Prva naučiteljica Crkve imala je istančani sluh za Crkvu i za duše, osobito za Crkvu svoga vremena, 16. stoljeća, koja je bila u nutarnjim i vanjskim krizama i previranjima: od profanacije Euharistije i svećenstva do vanjskog rascjepa jedinstva Crkve zbog protestantizma. Tu se Terezija stavila u službu Gospodina i Crkve kojoj je posvetila sav život molitve, žrtve i sebedarja, kao i molitvu i žrtve svojih samostana koje je osnovala: 16 ženskih, nakon onoga prvoga u Avilli, i 14 muških. Shvatila je trenutak u kojemu je živjela i to iskustvo podijelila je sa svojim susestrama. Tako im ona, između ostalog, poručuje: "Svijet gori; ponovno hoće suditi Kristu; hoće sravniti sa zemljom njegovu Crkvu... nije vrijeme da se s Bogom pregovara o malo važnim stvarima" (Put 1, 5).

Osim svečanog euharistijskog slavlja, karmelićanke u Brezovici, kao i u svim karmelima, proučavale su i promeditirale Poruku, Pismo, vrhovnog poglavara Karmelskog reda generala o. Saveria Cannistre u prigodi 450. obljetnice terezijanske reforme, kojega su ovih dana primile. Pismo je bogato duhom zahvalnosti, odanosti i vjernosti Gospodinu, uz realna razmišljanja o prijeđenom putu, kao i uz vedar i hrabar pogled u budućnost, koja, usprkos raznim krizama, potiče na duhovni rast i nastavak Terezijinih trajnih osnutaka u i po sestrama karmelićankama i po braći karmelićanima.

General sestrama, između ostalog, piše: "Taj put u dubinu koji je Terezija proputovala i kojim je nastavila putovati do posljednjega dana svojeg života, je put Vazmenog otajstva, na koji čovjek može krenuti tek nakon što iskusi da su svi ostali putovi slijepe ulice ili staze koje se gube u ništavilu. To je putovanje u kojem je molitva štap za hodanje, a zaborav samoga sebe naprtnjača, te je tako nalik putovanju Isusovih učenika, koji su bili pozvani da sve ostave i slijede onoga u kojeg vjeruju i od kojega se svemu nadaju. To je putovanje u kojem – kao što je blaženi John Henry Newman napisao u svojoj prekrasnoj pjesmi 'Stup oblaka' – čovjek ne želi vidjeti udaljeni prizor, već samo onaj mali korak koji smo pozvani svakodnevno učiniti." Upravo taj mali korak povjerio je Gospodin svakoj karmelićanki i karmelićaninu, kako bi karizma sv. Terezije Avilske danas bila prisutna i svjedočila u Crkvi i svijetu. "Možda je to ono 'malo što ovisi o nama', koje je Terezija odlučila ispuniti u vrijeme kad je postala svjesna težine situacije u kojoj su bili Crkva i svijet i misija koju joj je Gospodin povjerio. Znam da se to uistinu može činiti vrlo malo, ali upravo iz malobrojnoga i malenoga, da ne kažemo ni iz čega, Bog stvara sve. Mi imamo dužnost upravo to svjedočiti, s Terezijom i kao što je to Terezija činila, počevši od onoga dalekog a ipak tako bliskog 24. kolovoza 1562.", zaključuje general.

Prema posljednjim statistikama danas u svijetu živi 10.500 bosonogih karmelićanki u 776 samostana, a u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini živi i moli 88 sestara i pripravnica, u pet samostana. Sv. Terezija Avilska osnovala je i mušku granu karmela koja danas u svijetu okuplja 4648 redovnika karmelićana i pripravnika, a Hrvatsku karmelsku provinciju sv. Oca Josipa sačinjava 67 redovnika s bogoslovima, novacima i sjemeništarcima.

Vijest je prenešena sa stranice Informativne katoličke agencije (IKA)

Post je objavljen 11.09.2012. u 09:40 sati.