Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Nagrada za aktivnost u župama Posjet mladih katolicima u Švicarskoj

Aktivni mladi u svojim župnim zajednicama iz župa Bl. Alojzija Stepinca za naselja Bestovje-Novaki-Rakitje i Uzvišenja Svetog Križa iz Kerestinca posjetili su gradove Bern i Koinz u Švicarskoj, što je bila nagrada za njihovu aktivnost u župama. Svake godine nagrađeni su nekim hodočašćem ili izletom zbog svoje angažiranosti u župnim aktivnostima, kao što su sudjelovanje u crkvenom zboru, vođenje vjeronauka, organiziranje klanjanja i križnih puteva, te za svu ostalu pomoć oko župe.

Nedugo prije, mladi iz tih Švicarskih gradova boravili su u Hrvatskoj, u župi Uzvišenja Svetog Križa i Bl. Alojzija Stepinca, pa je ovo bio uzvratan posjet. Već dulje vrijeme vjernici iz Kerestinca i Koinza održavaju prijateljstvo i međusobne posjete.

Ovoga puta mladi iz Hrvatske bili su gosti župe Sv. Josipa u Koinzu, gdje su ih u svoje domove primile hrvatske obitelji. One su ih ugostile kroz sva tri dana i pružile im svu ugodnost obiteljskoga doma. Tamo su slavili svetu misu i susreli vjernike iz Švicarske.
Dani ispunjeni bogatim programom

Prvi dan, mladi iz Hrvatske posjetili su grad Bern, te stari dio toga grada koji se nalazi i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Zatim su ručali u Hrvatskom Katoličkom Centru u Bernu i susreli se s fra Gojkom Zovkom koji je voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu.

Drugi dan bio je karakterističan po tome što su mladi posjetili Olimpijski centar i muzej u gradu Lausanni, gdje su razgledavali najzanimljivije stvari poput medalja i baklji, te one najuspješnije sportaše i njihove rezultate i to od prvih Olimpijskih igara 1896. u Ateni do zadnjih 2012. u Londonu. Potom su se uputili prema gradu Genevi, koji se nalazi u drugome švicarskom kantonu, francuskog govornog područja. Razgledavanje i cijeli dan završili su misnim slavljem.

U središtu trećeg dana boravka u Švicarskoj bilo je zajedničko misno slavlje sa Švicarcima i Hrvatima, na hrvatskom i njemačkom jeziku, a hrvatski zbor mladih „Gloria“ predvodio je pjevanje. Nakon toga, zajedno sa svim vjernicima i obiteljima koji su ih ugostili, družili su se uz zajedničku kavu i doručak, te se nažalost opraštali. Mladi iz Hrvatske krenuli su prema svojim kućama, a u povratku su posjetili i St. Gallen, otok cvijeća koji se nalazi na švicarsko-austrijskoj granici.

Za svu organizaciju oko dolaska i boravka mladih u Koinzu pobrinuli su se gospodin Ante i gospođa Marica Ćorluka, koji su i zadužni za to međusobno prijateljstvo župa iz Hrvatske i Švicarske. Lijepo iskustvo i putovanje ne bi bilo moguće bez pomoći župa Bl. Alojzija Stepinca i Uzvišenja Svetog Križa, te prijevozničke tvrtke „Samoborček“, gospodina Branka, gospođe Barbare i gospođe Biserke koji često materijalno pomažu mladima pri svakom njihovom putovanju.
Brojne uspomene na prekrasno putovanje

Mladi iz Hrvatske bili su oduševljeni lijepim gostoprimstvom obitelji iz Švicarske, te organizacijom i programom cijeloga puta. Tako i Tamara Kanceljak, orguljašica zbora mladih „Gloria“ govori kako je „iz ovogodišnjega putovanja mladih u Švicarsku zbilja teško izdvojiti samo nekoliko lijepih trenutaka. Ono što će najvjerojatnije svima ostati u najljepšem sjećanju predivno je zajedništvo koje nas je pratilo cijelim putem. Od improviziranih proba zbora u autobusu, misnih slavlja, večernjih druženja uz pjesmu do društvenih igara, starih/novih prijateljstava i razgovora“.

Tamara nastavlja kako joj je bilo „jako drago što smo imali priliku prenoćiti u hrvatskim obiteljima i tako saznati malo više o životu izvan Hrvatske. Budući da smo imali gitaru sa sobom, domaćine smo prije odlaska iznenadili pjesmom, a njihov osmijeh i vraćanje mislima u domovinu bili su nam predivni darovi. O samome putu mogla bih pričati jako puno, ali umjesto tisuću praznih riječi ostaju nam brojne uspomene na prekrasno putovanje u još boljem društvu!“

Barbara Klemenčić iz Kerestinca željela je podijeliti s nama kako je Švicarska predivna, kako smo se odlično zabavili i proživjeli jedno lijepo iskustvo koje nećemo nikada zaboraviti. Bilo je lijepo vidjeti da su tamošnji Hrvati ostali i dalje ustrajni u svojoj vjeri i nastavljaju je održavati.
Autor: Martina Habljak

Prenosim sa: http://www.pastoralmladih.hr/Novosti/Vijesti/Posjet-mladih-katolicima-u-Svicarskoj.aspx

Post je objavljen 07.09.2012. u 14:31 sati.