Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vanesa555

Marketing

Redukcija vode u Istri

Unatoč kiši, Butoniga i dalje na minimumu
Vijest napisao: Istramet Ĺ 4. Rujan 2012., 07:57 Ĺ Komentiraj


Posve u skladu s vremenskim prognozama, nešto obilnija kiša uvela nas je u prvi rujanski vikend. No, iako je mjestimično palo i do 50 litara po četvornom metru, doznajemo od resornog županijskog pročelnika Milana Antolovića, isušeno podzemlje nije reagiralo.


Vodostaj u akumulacijskom jezeru Butoniga i dalje se kreće oko svoga povijesnog minimalca. Dotoka iz sliva nije bilo, u akumulaciju je dospjelo samo ono što je direktno palo na nju, a to je oko 40 litara vode po četvornom metru, što je za četiri centimetra podiglo nivo jezera. Vodostaj Butonige, prema podacima Istarskog vodovoda, jučer je iznosio 32,72 metra nad morem.


U Bulažu i Gradolama također nema promjena. Reagirao je jedino izvor Sveti Ivan gdje se izdašnost povećala za 150 litara vode u sekundi, pa sada daje 300 litara vode u sekundi. Vodom iz Svetog Ivana trenutno se, stoga, prihranjuje Bulaž da bi se održala stabilnost vodoopskrbe uz mjere redukcije prvog stupnja koje su do daljnjeg na snazi.


Na pitanje ima li uvjeta za ukidanje redukcije, Antolović decidirano odgovara da u ovom trenutku nema uvjeta niti da se razmišlja o ukidanju redukcije u Istri jer očito je da podzemlje nije reagiralo na zadnje oborine.


- Nema niti selektivnog ukidanja pojedinih mjera, jer može se dogoditi sušni rujan pa bi se Istra našla pred drugim stupnjem redukcije. Ukidanjem prvog stupnja doveli bismo se u opasnost da povećamo potrošnju vode koje nema, i to moramo spriječiti, kaže Antolović.


Kiša je namočila zemlju, ali pitanje je koliko je popravila stanje u poljoprivredi jer svemu onome što je od ratarskih i povrtlarskih kultura stradalo zbog suše, nema pomoći. Na pojedinim kulturama šteta je i 100 posto. (Izvor: Glas Istre)




Post je objavljen 04.09.2012. u 17:32 sati.