Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Srebro za Kralja: Dragi Bog mi je pomogao!

"Koljeno je izdržalo u prvom hicu, dragi Bog mi je pomogao i uspio sam osvojiti medalju. Nju posvećujem hrvatskom narodu. Ona ide u povijest, i moju i našeg paraolimpijskog sporta," rekao je hrvatski paraolimpijac Darko Kralj nakon što je osvojio srebrnu medalju na POI u Londonu u bacanju kugle hicem od 14,21 metar.

Zlatna medalja pripala je Dancu Jackieju Christiansenu (17,87 m), a brončana Britancu Aledu Daviesu (13,78 m).

Kralj je prije četiri godine u Pekingu u ovoj disciplini osvojio zlatnu medalju, a ovo su mu zadnje Olimpijske igre. Za njega se može reći da je doslovno s ruba smrti stigao do paraolimpijske slave. Prije 21 godinu život mu je visio o niti nakon granatiranja Dalja, a danas odlazi u sportsku mirovinu kao osvajač dvije medalje na POI te svjetski prvak i doprvak.

Rođen je u Garešnici 6. lipnja 1971. Djetinjstvo je proveo u Grubišnom Polju, igrao je rukomet u RK-u „Česma“, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a te postrojbe za posebne namjene. Teško je ranjen u srpnju 1991. prilikom raketiranja Dalja kada mu je amputirana lijeva natkoljenica.

Atletikom se počeo baviti 2004. godine kao član bjelovarskog „Sokola“ te je ubrzo postao državni prvak i rekorder. Od 2004. svake je godine pobjeđivao na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Od 2006. godine trenira s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline. Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine pobijedio je s novim svjetskim rekordom od 14.43 m, tako da je u 5 od 6 hitaca prebacio dotadašnji svjetski rekord. Prvi je Hrvat koji je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama. Dobitnik je godišnje Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" za 2008. godinu i nagrade Ponos Hrvatske 2008. godine.

U bacanju kugle na POI u Lodonu nastupili su još i Josip Slivar i Mladen Tomić. Tomić je zauzeo peto mjesto s osobnim rekordom koji iznosi 13,00 metara, dok je Slivar sedmi također s osobnim rekordom 15,07 metara.

Ovo je 11. medalja za Hrvatsku osvojena na Paraolimpijskim igrama.

Izvor: Hina i laudato.hr

Post je objavljen 04.09.2012. u 09:41 sati.