Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

CICINDRA-Zizyphus Jujuba

Znan da je vec više puta o ovoj biljci bilo rici ovde na blogu ali ja evo nemogu odolit pa ne ponovit gradivo pošto san ja uspija udomit dvi sadnice . Malo je teže ove sadnice održavat u pocetku ali iako su bile u rasadniku bezobrazno skupe ipak nisan moga odolit a da ne pokušan .Ipak je ova biljka dil tradicije moga kraja .

e sad da se nebi ja puno zamara sa pisanjen jer se ovo ipak piše u radno vrime ( tako da nebi privreda lipe naše patila -kada može bit gore ) evo copy paste malo sa wikipedije :)
Žižula (lat.: Zizyphus zizyphus), zvana još i žižola, ćićindula ,čičimak i cicindra , poznata i kao kineska datulja. Po broju stabala najbrojnije je voće u Kini. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme. Kod nas je prisutna samo u primorju, posebno na području od Dubrovnika do Trogira.( e ovo zadnje misto je moje ).
Žižula je grmolika biljka ili manje stablo visine do 5 m a sa gustom krošnjom i povijenim granama. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, dvospolni i privlačni pčelama. Na istim grančicama rastu cvjetovi i plodovi, a one otpadaju po završetku vegetacije. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.


Žižula raste u toplim krajevima, a odlikuje se velikom otpornošću na temperaturne promjene, tako ljeti može izdržati i preko 40°C i sušu, a kada odbaci svoje grančice, postaje vrlo otporna i na hladnoću, u razdoblju mirovanja podnosi temperaturu i do -25°C. Žižula najbolje uspijeva u dubokim i plodnijim tlima, a lošije na području gdje su tla alkalna i karbonatna, zbog mogućnosti oboljenja u obliku različitih kloroza.

Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

Evo obecajen da drugi put necu copy - paste.......... ako mi morete virovat :)

Post je objavljen 03.09.2012. u 09:06 sati.