Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Kućišta prijenosnih računala od recikliranih CD-a

Japanska kompanija Fujitsu prva je započela s korištenjem recikliranih CD-a I DVD-a za izradu kućišta svojih prijenosnih računala - notebookova. U usporedbi s dosadašnjim klasičnim načinom proizvodnje, očekuje se da će novi proizvodni proces utrošiti oko 10 tona manje "nove" plastike godišnje, dok će se emisija CO2 smanjiti za 15 %.

Sustav recikliranja je prvi takve vrste u industriji računala i razvija se. Kompanija Fujitsu planira proširiti korištenje reciklata i na drugu informatičku opremu s ciljem smanjenje traga u okolišu i smanjenja potrošnje prirodnih resursa.

U kompanijskih pet centara za recikliranje u Japanu, Fujitsu prikuplja, rastavlja, sortira i reciklira osobna računala i ostale informatičke proizvode. Ipak, ponovno korištenje obnovljene plastike u novim računalima predstavlja brojne izazove. Prvo, kada se koriste različiti tipovi plastike, nije moguće postići jedinstvenu mješavinu čak i kada se stara plastika potpuno otopi i promiješa. To je rezultiralo da se za takvu vrstu procesa prerade koristi samo jedna vrsta plastike kako bi se postigla željena svojstva materijala. Unatoč tome, dobivena plastika može imati različite sastave, vizualne nedostatke ili sadržavati nečistoće koje otežavaju postizavanje jednakih karakteristika za kalupljenje, boje, čvrstoću i druge karakteristike kao kod konvencionalne plastike.

Nadalje, u skladu s RoHS direktivom i REACH uredbom koji se odnose na sigurno korištenje kemikalija u informatičkim proizvodima, kontrola kvalitete reciklirane plastike postala je pravi izazov te zbog svega toga do sada nije bilo moguće ponovno upotrijebiti recikliranu plastiku za izradu kućišta računala.

Upravo vodeći računa o svemu tome, Fujutsu je usmjerio pažnju na CD-e i DVD-e, koji su često sastavni dio računala i ima ih u predvidljivim količinama. Ti optički diskovi načinjeni su od polikarbonata (PC), vrste plastike koja je pogodna za izradu kućišta prijenosnih računala. Štoviše, polikarbonatni diskovi ne sadrže nikakve nečistoće, kao što su retardanti za sprečavanje gorenja te su time vrlo pogodan materijal za recikliranje. U suradnji s kompanijom PANAC Industries Inc. koja se bavi pranjem i preradom plastike i s kompanijom Idemitsu Kosan Co., Ltd., proizvođačem spojeva smola, Fujitsu će biti u mogućnosti unaprijediti kvalitetu te upravljati sa sigurnošću svoje reciklirane plastike.

Na slici: dio kućišta Fujitsu prijenosnog računala izrađen od reciklirane plastike. >


Kao dio procesa kontrole kvalitete, Fujitsu je dizajnirao proizvode koji mogu jednostavno biti rastavljeni, a svi plastični dijelovi su označeni kako bi se osigurala jednostavna identifikacija upotrijebljene plastike. Osim toga, kompanija je iskoristila bazu podataka Fujitsu laboratorija o kritičnim kemijskim supstancama koja uključuje i plastične materijale kako bi utvrdili imaju li ili ne prikupljeni dijelovi CD-a i DVD-a opasne sastojke.



Izvori:
Fujitsu
Sustainable Brands
Što je to REACH Uredba?
RoHS directive 2002/95/ec





Post je objavljen 02.09.2012. u 01:29 sati.