Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/soley

Marketing

Orbitrek fail, obnova hrskavice, tamjan, rajčica je voće, lubenica je povrće, Seneka i kako se razmnožavaju ptice

Za početak, orbitrek i ja = fail. Prvi dan kad sam odlučila vježbati, odvozila sam 12km u jednom danu i sve ostale dane sam plakala kak me bole koljena, i više nisam stala na orbitrek. Budala sam. Trebala sam malo po malo, ali naravno da sam se išla dokazivati samoj sebi, a bome sam se i dokazala. Dokazano sam glupača. Bit će bolje drugi put.U međuvremenu, informirala sam se o tome što sve postoji za obnovu hrskavice u zglobovima, jer je moja nažalost istrošena i došla sam do toga da sam kupila Osteo Bi-flex. Osteo Bi-Flex je snažna sinergistička kombinacija najnovijih dostignuća u zaštiti zglobova koja dovodi do pozitivnih rezultata već nakon 7 dana upotrebe. Proizvod se preporučuje kod kroničnih poteškoća i smanjene pokretljivosti, ali i kod akutnih sportskih ozljeda poput ozljeda tetiva i ligamenta. (Izvor: Zdrava krava)Košta 190,50 kn i sadrži 80 tableta, a traje 40 dana jer se svaki dan uz obroke treba uzeti dvije tablete.

S obzirom da na pakiranju tog nadam se magično djelotvornog lijeka piše da u sebi sadrži ekstrakt tamjana, zainteresiralo me što je to uopće tamjan jer o njemu znam samo onu staru: Bježi kao vrag od tamjana.

Znači, tamjan je aromatska smola drva iz roda Boswellia iz porodice Burseraceae. Ovo drvo raste od Azije do Afrike. Iz kore stabla, njezinim zarezivanjem dobija se smola, koja se također naziva tamjan.
Eterična ulja tamjana korite se u aromaterapiji i aroma masaži. Tamjan je aromatična smola koja paljenjem razvija jak ugodan miris, zbog čega se rabi za kađenje, najčešće prilikom vjerskih obreda. Prodoran mirisni dim razvije se kada se komadić smole stavi na žeravicu.Dobivanje tamjanske smole zasijecanjem stabala u suptropskim područjima seže duboko u povijest. Jedan od najranijih spomena tamjana nalazi se u biblijskoj knjizi Postanka (37, 25), a odnosi se na pustinjske trgovce Jišmaelce kojima su Jakovljevi sinovi prodali svojeg brata Josipa. U Starom zavjetu također se često spominje tamjan iz Arabije.

Tamjan se u mediteranskom i orijentalnom svijetu koristio radi uklanjanja neugodnih mirisa u prostorijama, ali i u počast osobama ili božanstvima. To je bio razlog zbog kojeg su kršćani u početku zazirali od ovakve prakse, premda je ona kao oblik bogoštovlja opisana i propisana još u knjizi Izlaska (30, 34-37).
Običaj kađenja prodro je u život Crkve najprije na Istoku, u početku u počast caru, a kasnije i u liturgiji, u kojoj ona po nekim mišljenjima simbolizira molitve koje se uzdižu Nebu. Stoga je tamjan amblem svećeništva, pa u Poklonstvu (Matej 2, 11) jedan od maga njime dariva novorođenog Isusa. Na Zapadu se kađenje u liturgiji kao opća praksa uvodi tek u 7. st., a procvat doživljava tek od 14. st. dalje. (Izvor: Wikipedija (a oni kažu da su to uzeli iz Biblije))

O ljekovitosti i pripravcima od tamjana pročitajte ovdje: Najljekovitije biljke svijeta - tamjan.

Dobro, toliko o tamjanu.

Jeste li znali da je rajčica iliti paradajz, pomidor, kako god hoćete voće, a lubenica povrće?

Kaže: Rajčica je jednogodišnja povrtna biljka koja je bliži srodnik krumpiru, jer pripada porodici pomoćnica. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Rajčica se tradicionalno svrstava u povrće, no iz perspektive botaničara smatra se voćem. (Izvor: Rajčica)Isto tako kaže: Lubenica je povrće iz porodice Cucurbitaceae. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Europi su Grčka, Makedonija, Italija i Španjolska.Postoje mnoge zablude da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica i veoma je slatka. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je pravilo povrća. Svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji se moraju saditi svake godine su povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća, uz činjenicu da je lubenica samo jedna vrsta tikve koja je u svakom slučaju povrće.

Svašta, kažem ja. Meni je i dalje lubenica voće, a paradajz povrće. Amen. :D

Tko je bio Seneka? Ponekad igram kvizove znanja i svako malo pojavljuje mi se Seneka kao poznata ličnost, gotovo jednako poznata poput Aristotela ili Konfucija. A ja iskreno nemam pojma tko je Seneka. Možda je to sramotno, ali eto. Za sve one koji ne znaju (uključujući i mene), a i za one koji znaju, neka ponove.

Google pretraživanje kaže da postoji Seneka mlađi i Seneka stariji. Ajmo prvo starijeg.
Dakle, Seneka stariji je:

Seneka Stariji (lat. Marcus Annaeus Seneca: Marko Anej Seneka), poznat i kao Seneka Retoričar, otac slavnog filozofa Seneke Mlađeg, bio je rimski orator i pisac. Rođen je u Cordobi 54. pr. Kr., a umro je 39. godine.
Smatra se najvećim majstorom retoričke i deklamatorske vještine. Sastavio je zbirku tema za školske vježbe u starosti, te stoga i nadimak: Seneka Stariji. (Izvor: Seneka stariji)

A sad Seneka mlađi:

Lucije Anej Seneka (lat. Lucius Annaeus Seneca) (Córdoba, 4. pr. Kr. - Rim, travanj 65. po. Kr.), rimski filozof i pisac. Bio je odgojitelj i savjetnik cara Nerona te jedan od najznačajnijih predstavnika rimske stoičke filozofije. Njegovo najpoznatije djelo su spisi "Pisma o moralu" (Epistole Morales). Zbog raskida braka s nećakinjom rimskog imperatora Klaudija, Seneka je bio protjeran na otok Korziku. Izvršio je samoubojstvo. Izrekao je: Nije da se ne usuđujemo zato što su stvari teške; već su stvari teške zato što se ne usuđujemo. (Izvor: Seneka mlađi)

Još kaže da je Seneka mlađi bio veća faca od starijeg jer je puno filozofirao, a to je bilo vrlo popularno u ono doba. Neke od njegovih poznatih citata možete pročitati ovdje: Citati.

Neki dan mi je palo na pamet da nisam sigurna kako se razmnožavaju ptice. Pa sam i to malo istražila.

Ptice su, pored gmazova, vodozemaca i sisavaca jedan od četiri razreda koji čine klasu kopnenih kralješnjaka (tetrapoda). Nauka koja se bavi proučavanjem ptica naziva se ornitologija. Ptice žive na svim kontinentima, i do sada je poznato 9.800 vrsta. Međutim, taj je broj sporan, jer neki ornitolozi smatraju da bi broj vrsta mogao biti i daleko veći.

Sve ptice su odvojena spola. Spolni organi mužjaka sastoje se od sjemenika ili testisa, nuzsjemenika i dva sjemenovoda koji su smješteni usporedno s mokraćovodom i otvaraju se u nečisnicu. Samo neke ptice imaju razvijen organ za kopulaciju, spolni ud ili penis, a u većine se sperma prenosi izravno iz nečisnice mužjaka na nečisnicu ženke. U ženki je došlo do potpune redukcije desnog jajnika i jajovoda. Oplodnja se odvija u gornjem dijelu jajovoda dok je jaje još bez ovojnice. Vanjski dio jajeta- ljuska formira se tokom spuštanja jajeta niz jajovod. Unutar jajeta nalazi se bjelanjak i žumanjak. Zametni razvoj ili inkubacija moguć je jedino grijanjem jaja(oko 41C). Zagrijavanje sjedenjem na jajima je različitog trajanja između pojedinih vrsta ptica. Ptice nesu tokom jednog gniježđenja od 1 pa do više od 20 jaja. Valjenje većine ptica traje 1-2 dana. Mlade ptice su čučavci ili potrkušci.

Čučavci se valjaju slijepi i goli, a potrkušci imaju odmah razvijena sva osjetila. Potrkušce možemo vidjeti kako trče ili plivaju par sati nakon valjenja. Ponašanje ptica - briga za mlade, građenje gnijezda ili selidba samo su neki od oblika ponašanja ptica.

U proljeće možemo vidjeti razne načine šepurenja kao dijela ljubavne igre, a posebice će biti naglašen pjev mužjaka kojim nastoji pridobiti naklonost ženke. Gniježđenje počinje pojavom obilnije hrane i povoljne temperature. Jednostavna ili složena gnijezda ptice grade na tlu, u grmlju, na drveću, u šupljinama na obalama rijeka, na stijenama, ljudskim nastambama…

Oblici gnijezda su različiti od vrste do vrste, a u osnovi bi sva gnijezda trebala biti što bolja za zaštitu jaja i mladih ptica u njima. Izgradnja gnijezda pripada mužjaku ili ga grade oba roditelja. Neke ptice rabe stara gnijezda, no većina gradi novo svake godine. Kukavice ne grade gnijezdo već jaje podmetnu u gnijezdo neke male pjevice, mala pjevica ga othranjuje, ali gubi svoje potomstvo jer ga kukavica izgura iz gnijezda. Velika jata ptica mogu nastati zbog zajedničkog gniježđenja, traženja hrane, noćenja, skupljanja u jata neposredno pred selidbu…

Evo. To je to za danas, znam da je relativno nepovezano, ali to sam ovih dana istraživala jer me zanimalo :)

Post je objavljen 31.08.2012. u 11:14 sati.