Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Cabin in the Woods (2011)




Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja odlazi u provod u kolibu u šumi gdje proživljavaju puno više toga nego što su namjeravali. Timskim radom moraju otkriti koji se užas zapravo skriva iza misteriozne kolibe u šumi, koja je puna tajni i mračnih iznenađenja...




O ovome u najmanju ruku misterioznome filmu čitam već godinu dana, pratio sam komentare, objave i nedavne recenzije otkako je film izašao i drago mi je što sam ugledao većinom samo riječi pohvale o ovome filmu i da je toliko iznenađujuć i neobičan da će vam stvoriti popriličan broj upitnika iznad glave. Redatelju Drewu Goddardu ovo je prvi uradak pod redateljskom palicom, a scenaristu Josha Wedona upoznali smo preko brojnih filmskih hitova za koje je on zaslužan. Nakon što se ovaj dvojac spojio, dobili smo ovaj horror, horror koji je prešao neke granice ovog žanra i koji je konačno uspio napraviti nešto novo, u ovoj tmurnoj eri loših, u najboljem slučaju ok horrora. Radnju vam nikako neću moći predočiti osim onoga što ste pročitali u prvom paragrafu, jer je radnja dosta povezana i da vam počnem pričati o njoj, doslovno bih vam 'zaspoilao' cijeli film. Kako bismo to izbjegli, vama ostavljam zadatak da film pogledate bez ikakvih očekivanja i da se uputite u nešto nepredvidivo, a moj je zadatak da vam prenesem poruku da je film stvarno vrlo dobar. Uživao sam gledajući ga, a činjenica da se radnja filma uspije nekoliko puta promijeniti kroz različite segmente (o kojim vam opet ne smijem brbljati) zadržat će vas za ekran i jednostavno ćete morati nastaviti, čisto da vidite što će od svega toga na kraju izaći. The Cabin in the Woods je pravo osvježenje našem žanru.




Najavni trailer je sam po sebi dosta čudan, ali mislim da sasvim dovoljno otkriva ono što gledatelj treba znati prije nego pogleda film. U njemu vidimo nekoliko bića iz horror svijeta, koji su sve ove filmske godine obilježavali žanr, a vjerujte, dok budete gledali film otkrit ćete još puno više toga. Hrabrost koju su scenaristi uložili u ovaj projekt svakako je urodila plodom, jer ovaj je film sve samo ne stereotipan ili dosadan, ni jedan tipičan horror film ne može se usporediti sa ovakvom idejom. Glumci su zadovoljavajući, ovdje od poznatijih lica možemo vidjeti Chrisa Hemswortha (Thora), Tima De Zarna, Bradleya Whitforda itd..iako je ekipa smisleno sagrađena od klasične forme žrtava, od zabavljača do macho tipova, u ovom filmu takva gradacija likova dobiva potpuni smisao. Kako film teče, od uvoda prema kraju, prolazi kroz razne varijacije scenarija, a istovremeno se pojačava i smanjuje intenzitet raspoloženja kod gledatelja, meni se osobno najviše svidio kraj filma, tj. zadnjih četrdesetak minuta, kada ovaj horror dobiva potpuno novi oblik, iako je već prešao svoju polovicu minutaže. U međuvremenu film prikazuje razne scene, dijaloge ili geste koje smo mogli vidjeti u brojnim popularnim filmskim hitovima, naravno, sve je odrađeno s određenom dozom humora pa se stoga moglo i uz žanrove horror i triler staviti i komedija, jer me film uspio par puta lijepo nasmijati. Efekti su više dobri nego loši, ima nekih dijelova gdje su podbacili, ali u principu film je ugodan za gledanje i postoje scene koje su me jako zadivjele što se tiče truda oko vizualnosti.




Nekima se neće svidjeti, naslušao sam se i loših kritika, ali za ovaj film moraš biti ljubitelj ovog žanra, barem sam se ja našao u takvoj poziciji, smatram da bi i kod mene film pobrao lošije kritike da nisam privržen elementima horror filmova. Sve u svemu, Koliba u šumi me jako ugodno iznenadila, zadovoljan sam većinom dijelova, ovo je svojevrsna horror parodija, ali bloody dobra parodija...i bloody dobar horror.

Post je objavljen 15.09.2012. u 02:38 sati.