Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

PRIJESTOLJE MUDROSTI –Sedes sapientiae

Kako to inace biva u životu neke stvari se vrlo brzo naprave a za neke triba malo više vrimena.Tako je i nama na Gripama ( kvart grada Splita- ili kako bi se to reklo Gradski kotar Gripe) tribalo punih 14 godina za realizaciju jednog projekta.Ali pošto smo mi dovoljno tvrdoglavi i uporni ipak smo projekt priveli kraju na zadovoljstvo svih (aj dobro ne baš svih ) građana našeg kvarta a posebno na zadovoljstvo nas umišanih u taj projekt.

Prije 14 godina onako uz kavu pala je prica o tome kako teren ovog dila grada Splita nema nikakvog sakralnog obilježja. I onda normalno javi se jedan stariji gospodin koji je bija malo bolje upucen u prošlost Grada isprica nam pricu o kipu i kapelici koji su se nekoc nalazili u splitskom polju na putu iz Grada prema Omišu .I kako je ta kapelica uklonjena 1933.godine kako bi se na mistu di je ona bila mogli izgradit stambeni objekti . Kapelica i kip su je preneseni u dvorište crkve Gospe od Pišana .

kapelica u kojoj je bija ovaj kip do 1957. godine -kada je prenesen u crkvu Gospe od pojišana

Kako izvori tvrde radi se o kipu kojeg je napravio kipar Nikola Dente zvani Cervo ,Mlecic koji je bio naseljen u Trogiru.a kip je u 13. stoljecu bija u splitskoj stolnoj crkvi te je nakon preuređenja crkve prenesen u 17 . stoljecu u kapelicu koja je bila u splitskom polju.

Budući da Gospa drži pred sinom knjigu, smatralo se da je to sv.Ana sa kćerkom Marijom , pa je klesar 1933.godine oštećenu Kristovu glavu, držeći je Marijinom, obnovio kao glavu djevojčice te je puk štovao ovaj kip kao kip sv.Ane.

Novija istraživanja ustvrdila su da je kip inačica bizantske Hodegitrije koja se identificira kao Maiestas ,zapravo Sedes sapientiae , PRIJESTOLJE MUDROSTI .
Motiv knjige u naručju Gospe sa sinom rijedak je u kiparstvu. Postoji dvjestotinjak europskih skulptura tog sadržaja ali u pravilu izrezbarenih u drvu.Ovaj kip i jedna dubrovačka Maiestas starija stotinjak godina su iznimke jer su napravljene u kamenu.
Iz crkvenog dvorišta Gospe od Pojišana Konzervatorski zavod za Dalmaciju prenio je kip 1957. godine u crkvu Gospe od Pojišana, gdje se i danas nalazi.

Na osnovi svih ovih spoznaja ,Inicijativni odbor grupe građana u suradnji sa Vijećm kotara Gripe 1998.godine pokrenuo inicijativu za postavljanje kipa Sv.Ane na javnu površinu (tada se još mislilo da se radi o kipu sv. Ane)

kip koji nije zadovoljava religiozne kriterije

Nakon neuspjele prve izvedbe kipa koji je napravljen 2000. godine a koji nije zadovoljavao religiozne kriterije ,Vijeće kotara donjelo je 2004.godine odluku o izradi drugog kipa Bogorodice sa sinom na prijestolju koji bi zdovoljavao zadane umjetničke i religiozne kriterije .Određeno je da kip bude trodimenzionalna replika starog kipa koji je nekad bio na ovom području . U suradnji sa umjetnikom Kažimirom Hrastom pokrenuta je inicijativa da se studentima kiparstva pri Umjetničkoj Akademiji u Splitu ovaj kip dade kao zadana tema te da se najbolji kip nagradi i po istom napravi odljev u bronci.Izabran je rad akademskog kipara Roberta Jozića.

2008.godine napravljen je u “Ljevaonici umjetnina Ujević “ iz Zagreba odljev kipa u bronci .


Gradskog kotara Gripe nastavlja 2010 - 2011 aktivnosti oko postavljanja ovog kipa na javnu gradsku površinu te započima sa radovima na sanaciji/ rekonstrukciji zelene površine na križanju ulica Matice hrvatske i Osječke ulice .Sasvim uništene zelene površine divljim parkiranjem vozila u potpunosti su obnovljene te je na istima posijan travnjak i zasađeni grmovi lavande,ruzmarina i brnistre.E sad se pitate a zašto baš brnistre koja nije baš reprezentativni grm.E pa zato šta je u prošlosti dobar dil Gripa bija pokriven baš ovim grmom.Evo par slika kako su te površine izgledale prije a kako sad nakon našeg upornog i tvrdoglavog rada.
2012.godine napravljeno je postolje kipa . Betonska osnova obložena je vrlo kvalitetnim kamenom Travertin koji je tradicionalni arhitektonski kamen od svjetskog značenja. Travertin predstavlja vrstu jurskog mramora.Neki od mnogih poznatih primjera upotrebe ovog kamena su Colosseum ili Flavijev amfiteatar u Rimu i Bazilika svetog srca Isusova u Parizu .


Kip je 14.lipnja ove godine smješten u nadgrađe postolja koje je osmišljeno kao staklena niša koja podsjeća na kapelicu.


I TAKO JE NAPOKON NAKON 14 GODINA tvrdoglavog i nesebicnog volonterskog rada kip Bogorodice opet na GripamaBlagoslov kipa bit će za blagdan Male Gospe (08.09.2012) a blagoslov će obaviti Gvardijan svetišta Gospe od Pojišana fra Mirko Varga LJubić.

I kako to uvih bude ovod kod mene ide ono FALITE ME JUSTA MOJA …..osin šta san ja jedan od 3 inicijatora postavljanja ovog kipa i onaj koji je sve ovo gura punih 14 godina uz to šta san autor postolja /kapelice ,evo san napravija i katalog koji ce mo podjeliti sugrađanima prilikon svecanog blagoslova kipa,kako bi se naši sugrađani šta bolje upoznali sa istin.

katalog izvanka -A4 format koji se presavija po sredini

katalog iznutra


Post je objavljen 22.08.2012. u 18:56 sati.