Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goransafarek

Marketing

Primjer skrivenih i štetnih posljedica hidroelektrana: HE Čakovec

Rad Ladislava Grđana iz Hrvatskih voda Varaždin koji pokazuje svu štetnost hidroelektrana, ali i kako Hrvatske vode koriste svaku priliku za brutalnu regulaciju rijeka!

Ladislav Grđan je u svojem radu vrlo konkretno pokazao sve štetne posljedice hidroelektrana na Dravi u Hrvatskoj (http://www.gradri.hr/adminmax/files/class/stara%20korita%20he.pdf). Pozabavio se s zaprijećenim prijenosom sedimenta, ukopavanjem rijeke, poremeaćajima podzemnih voda i ostalim poremećajima u starom toku rijeke. I predlaže revitalizaciju rijeka. Pohvalno!

Ali kad se malo bolje pročita rad, primjećuje se da na „muci rijeke“ Grđan i Hrvatske vode žele još zaraditi! Dok u civiliziranom svijetu revitalizacija rijeka znači vraćanje rijeke u što je više moguće prvobitno stanje, Grđan tom odsječku Drave koji jedva preživljava u prirodnom stanju planira cjelokupnu regulaciju, prekrajanje rijeke na statičke bazene, betoniranje i kamenovanje!

Ladislav Grđan piše:

Poštujući koridor koji je formiran djelovanjem minimalnog protoka, starim koritom je postavljena regulacijska linija kojom je u horizontalnom smislu definirano željeno tečenje na tom prostoru. Regulacijska širina preuzeta je iz prethodnih studija i projekata u kojima je usvojeno korito širine 110 metara za čitavu dionicu uzvodno od ušća Mure do granice sa Slovenijom.



Isječak iz članka Ladislava Grđana

Vađenje šljunka je naravno uključeno, a možda je upravo šljunak povod za "revitalizacijom" ??? Da li je slučajno što je opet u igri Vodogradnja Varaždin poznata s Belih kipa?!?


Posao je gotov - rijeka je pretvorena u niz jezera. Drava je ovdje okamenjena, crna, smrdljiva.

Ovaj je rad samo jedan od brojnih dokaza da Hrvatske vode samo traže bilo kakvi izliku da nastave s zastarjelom, iznimno skupom i brutalnom regulacijom rijeka, što je u potpunoj suprotnosti od modernog znanstvenog pristupa gospodarenju rijeka koje je u EU zapisano pod Okvirnom direktivom o vodama! Da li je i Cerovčeva Hidrotehnika regulirala Grđanove zamisli? Ili ipak dokazana Vodogradnja Varaždin gospodina Marijana Vitkovića, krvnika Belih kipa? Tko je platio te radove? Pogađate: mi, građani Hrvatske!!!

PRENESENO S WEB STRANICA http://www.uscemure.org/

Post je objavljen 22.08.2012. u 16:22 sati.