Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Anđeli čuvari



Danas Crkva slavi spomendan anđela čuvara. Svaki vjernik ima anđela čuvara koji bdije nad njim i koji mu pomaže težiti savršenstvu da postignu spasenje s Kristom.

Anđeoska briga za nas počinje u trenutku našeg rođenja i nastavlja se tijekom cijelog našeg života, a prestanak tek u trenutku smrti. Bog je dao svakom od nas ima anđela čuvara kao zaštitnika i savjetnika.


Blaženi Angelico posljedni sud motiv

Ideja da svatko od nas ima anđela čuvara kojeg mu Bog dodjeljuje je dugo prisutna u tradiciji Crkve. Blagdan anđela čuvara prvi put se pojavljuje u Španjolskoj tijekom šesnaestog stoljeća, a proširena je na Univerzalnu Crkvu 1670. godine od strane pape Klementa X.

I, dok nam tradicija i Pismo govore da su anđeli duhovna, ne-tjelesna bića, oni su obično prikazani u ljudskom obliku s krilima. Prikaz krila znači da su anđeli poslani od Boga da nas zaštite - figurativno rečeno, oni se s neba spuštaju na zemlju.

Za one koji žele biti više upoznat s ovim dijelom nauka Crkve, neka istraže Katekizam Katoličke Crkve.

Rječnik Katekizma Katoličke Crkve anđele definira kao "duhovna i besmrtna stvorenja, s razumnom i slobodnom voljom, koji slave Boga bez prestanka i koji služe kao Božji glasnici u planu spasenja." Anđeo Čuvar dodatno je opisani kao "anđeo dodijeljenih za zaštitu pojedine osobe."

Tada, gledajući teksta Cathechism same nalazimo puninu crkvenog učenja o anđelima čuvar:

Anđeli su prisutni od stvaranja i kroz povijest spasenja. . . .
(KKC 332)

Od Utjelovljenja do Uzašašća, život utjelovljene Riječi okružen je klanjanje, služenje i anđela.
(KKC 333)

Oni će biti prisutan na dan Kristova povratka, što će objaviti, da služe u svojoj presudi. (Usp. Dj 1:10-11; Mt 13:41, 24:31, Lk 12:8-9).


Od svog početka do smrti, ljudski je život okružen njegovom budnim skrbi i zagovoru. (Usp. Mt 18:10, Lk 16:22; Ps 34:7, 91:10-13, 33:23-24 posla; Zech 01:12;. Toba 12:12)

"Pored svakog vjernika stoji anđela kao zaštitnik i pastir ga vodi u život. " (Sv. Bazilije, Adv Eunomium III, 1: PG 29, 656B) već ovdje na zemlji kršćanski život po vjeri dionice u Presvetom društvu anđela i muškarci ujedinjeni u Bogu.
(CCC 336. Bilješke uz uvjet kao (parentheticals).)

Dakle, u slavlju današnje spomen Crkva časti, anđeli čuvari koji štite i zagovaraju u ime svakoga od nas i hvali Boga za svoje ljubavi u davanju svatko od nas naš anđeo čuvar.

Molitva

Anđeo Božji, moj skrbnik dragi
kojima Božja ljubav me obvezuje ovdje.
Još ovaj dan / noć biti na mojoj strani
na svjetlo dana, kako bi zaštitio, u pravilu, i voditi.





Post je objavljen 02.10.2012. u 00:21 sati.