Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Neželjeni efekti biogoriva i bioplastike

Ono što su hrvatski znanstvenici odavno znali i upozoravali, a tu je prilično glasan bio prof.dr. Čatić, trend bioplastike iz bio izvora mogao bi dovesti do poskupljenja hrane, jer će jednostavno poljoprivrednike preusmjeriti u proizvodnju isplativijeg bio goriva i sirovina za proizvodnju bio plastike, a ne za hranu - bilo ljudsku, bilo stočnu.

Suša i klimatske promjene koje su napokon i znanstveno povezane, ovih dana ponukale su Ujedinjene narode da od Sjedinjenih Američkih Država zatraže smanjivanje proizvodnje etanola (etilnog alkohola) iz kukuruza. Naime, etanol se koristi kao gorivo ili kao sirovina za proizvodnju sirovinske osnove za cijeli niz plastičnih masa.

Svojim zahtjevom UN vrši pritisak na predsjednika Obamu da u predstojećoj predsjedničkoj kampanju uključi i pitanje "hrana vs. gorivo". Naime, najveći dio proizvodnje etanola u SAD-u je iz kukuruza. UN intervencija je upućena guvrenerima, zakonodavcima te mesnoj i stočnoj industriji koji su i uputili upozorenje o značajnom porastu cijena kukuruza. I članovi Grupe 20 vodećih ekonomija svijeta - uključujući Francusku, Indiju, Kinu - izrazili su svoju zabrinutost zbog aktualne američke politike u proizvodnji etanola.


Izvor: The Finnancial Times




Post je objavljen 17.08.2012. u 13:46 sati.