Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Trčanje pred rudo



Svakodnevno svjedočimo političkim kadroviranjima, fingiranim natječajima i sličnim ponašanjima vladajućih…. kako onih koji su obnašali vlast prije izbora, tako i ovih koji su pobijedili na izborima.
Koalcija koja je osvojila vlast prije izbora glasno je obećavala da su prošla vremena nepotizma i političkih kadroviranja i da će na odgovarna mjesta postavljati ljude isključivo temeljem njihovih stručnosti, znanja i sposobnosti… i naravno, u skladu s propisima.
To obećanje krše od prvog dana dolaska na vlast, a sada je zanimljivo slušati na koji način nam takva ponašanja objašnjavaju…. pa je jedan od ministara, kad je razotkriveno jedno političko kadroviranje i fingiran natječaj hrabro objasnio:

"Da, mail je autentičan i ja tu nemam što skrivati, meni je žao što su moji pomoćnici koji su, ja ću reći, dobri dečki, ali nemaju političkog iskustva. Gospodin XY je dobar radnik, dobar stručnjak, ne govorimo o političkim imenovanjima, nego o stručnom imenovanju i on je sam sebe vidio na tom mjestu. Naravno da je to ljudska ambicija koju ja ne osporavam, on je krenuo s dobrom namjerom, nažalost, istrčao je malo pred rudo"

I sad se ja pitam…. Što on podrazumijeva pod političkim iskustvom i politikom uopće?
Zar političko iskustvo znači sposobnost laganja, manupuliranja, podmetanja i kršenje propisa? Zar su politički iskusni oni koji lažu i petljaju bolje od ostalih?
Jesu li Vlado Gotovac i Janez Drnovšek zbog svoje iskrenosti, poštenja i duša širokih bili politički neiskusni?
Meni je razumljivo da svaki ministar ima pravo zamisliti određenog čovjeka na konkretnom mjestu, čak mi je razumljivo da mu predloži javljanje na natječaj…. no očigledno je da se u ovom slučaju radi o datom obećanju i nalogu pomoćnicima… koji su oni „savjesno“ odradili.
Kaže Ministar da su njegovi pomoćnici dobri dečki. Što to znači? Koji su kriteriji po kojima znamo da li je netko dobar dečko ili nije? Po mojim osobnim kriterijima pomoćnici Ministra bi bili dobri dečki samo onda da su ga upozorili kako je bilo kakva akcija prije raspisanog i provedenog natječaja protuzakonita. Hmmm…. ndaaaa… takvi sasvim sigurno nisu dobri dečki onima koji imaju moć i vlast… jer njima ne trebaju oni koji pametuju, upozoravaju na propise i bolji svijet… njima trebaju poslušnici… i što su poslušniji to su bolji dečki… Još samo da nauče bolje lagati i laži prikrivati… pa će to biti dobri dečki s političkim iskustvom. Prestrašno!!!!
Gospodin kojega je odabrao za to radno mjesto sasvim sigurno ima pravo o sebi misliti da je stručan i da ima sve potrebno za isto radno mjesto… ali nije on jedini koji se takvim smatra….. pa je suludo objašnjavati javnosti da se temeljem svoje ambicije, a bez prethodnog obećanja odlučio slati dokumentaciju i krenuti u konačne dogovore oko zaposlenja, a prije no što uopće zna tko su mu potukandidati na natječaju… koji se tek naknadno raspisuje. Da je doista toliko dezorijentiran… to bi značilo da bez obzira na svu stručnost koju posjeduje s njim nešto nije u redu….. i teško da bi kao takav mogao zadovoljiti na tako odgovornom mjestu.
Uostalom, javnost ni ne raspravlja o tome da li je taj čovjek doista stručan ili nije... nego tek s pravom pita: ZAŠTO NIJE PROVEDEN NATJEČAJ U SKLADU S PROPISIMA?
No meni se ipak čini da u cijeloj ovoj priči nije dezorijentiran i kriv ovaj gospodin…. Nisti su krivi pomoćnici….. oni su tek poslušnici (što znači da nisu dobri dečki), jedini koji je istrčao pred rudo (čitaj natječaj) je Ministar… koji očito misli da je objašnjenje koje nam je ponudio – objašnjenje iskusnog političara.
Da mene moj šef nazove curom… ja bih se uvrijedila, kao što bih mu zamjerila da moje kolege naziva dečkima kad o njima govori u javnosti i to o vrlo ozbiljnim stvarima. No to je valjda način komunikacije iskusnih političara… koje ja kao obična građanka ne razumijem.

Iskusan političar bi trebao znati da "pravna država počiva na ideji da pravna pravila sve dok važe imaju podjednaku obvezujuću snagu i za upravljače i za one kojima se upravlja. Drugim riječima, pravna država kao društvena tvorevina ne dozvoljava nikom da bude izvan ili iznad demokratskog pravnog sistema."


Post je objavljen 12.08.2012. u 15:12 sati.