Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Falun Gong






Bivši kineski diplomat svjedočio pred Kongresom SAD-a o progonu Falun Gonga Press statement Falun Dafa Infocentra
28.07.2012


Pričao je o mučenju i ilegalnom uhićenju zbog javnog aktivizma



Mr. Li Hai, a former lawyer for China's Ministry of Foreign Affairs, persecuted for practicing Falun Gong.
Washington DC – Bivši kadrovski odvjetnik za Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je svjedočio pred Kongresom SAD-a u srijedu o njegovom ilegalnom uhićenju i mučenju zbog prakticiranja Falun Gonga. G. Li Hai je prebjegao u SAD početkom 2012. nakon što je bio zadržan u pekinškom zatvoru sedam godina. Govorio je na raspravi o ljudskim pravima u Kini ispred Odbora za vanjske poslove.

Li je bio pritvoren četiri puta između 1999. i 2012. Policija u civilu ga je otela 2002. godine jer se pridružio drugim praktikantima u proizvođenju i dijeljenju 100 tisuća kućno napravljenih video CD-a kako bi se suprotstavili propagandi Komunističke Partije o Falun Gongu.

"Policajci me nisu odveli u policijsku stanicu, kako nalaže zakon, već u hotel izvan Pekinga. Pitali su me za moju adresu, ali odbio sam im reći kako bi zaštitio ostale praktikante," ispričao je Li. "Tada su izvadili električne palice. Udarali su me po vratu, dlanovima, genitalijama i ostalim osjetljivim dijelovima tijela. Bol je bila nepodnošljiva."

U svom svjedočanstvu, Li se osvrnuo na širu realnost progona kako mu je on svjedočio.

"Bio sam u zatvoru do svibnja 2010. Kada sam otišao, 60 do 70 Falun Gong praktikanata su i dalje bili tamo. Postoje još tri zatvora i radna logora koji drže Falun Gong praktikante samo u Pekingu," rekao je. "Falun Dafa Informativni Centar i nezavisni stručnjaci procjenjuju da su stotine tisuća Falun Gong praktikanata u pritvoru u bilo kojem trenutku. Prema onome što sam vidio, vjerujem da su te procjene istinite."

Li je optimistično konstatirao da osjeća kako progon opada.

"Zapravo, 80 posto Falun Gong praktikanata počnu ponovo prakticirati čim ih puste iz pritvora, kao što sam i ja. To zastrašuje Komunističku Partiju." tvrdi Li. "Mislim da bez obzira na novac i brutalnu silu koju je Komunistička Partija uložila u cenzuru i represiju, KPK gubi pravu bitku za srca i umove Kineza."

Saslušanjem je predsjedala kongresmenka Ileana Ros-Lehtinen (R-FL), a prisustvovali su predstavnici Chris Smith (R-NJ), Gerry Connolly (D-VA), Howard Berman (D-CA), Ted Poe (R-TX), Brad Sherman (D-CA), Gus Bilirakus (R-FL) i Dana Rohrbacher (R-CA), između ostalih. Također su svjedočili Jared Genser, osnivač Freedom Now; Rebiya Kadeer, vodeći advokat za prava Ujgura; i Bhuchung K.Tsering, potpredsjednik Međunarodne kampanje za Tibet.

Kopija Lijevog usmenog svjedočanstva se može pronaći ovdje.

Detaljnija pismena verzija svjedočanstva se može pronaći ovdje.

Lijeva biografija se može pronaći ovdje.

-----------------------------


lp, boro




Post je objavljen 07.08.2012. u 08:16 sati.