Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/energija-sunca

Marketing

Gornji horizonti:Malo matematike radi malog Radimira

Kako je projekt Gornji horizonti začet još šezdesetih godina kada dolina Neretve još nije ni bila razvijena kao poljoprivredno područje, nije na odmet malo računice da se egzaktno izmjeri ta njegova "potentnost" iz političarskih floskula i reklama.

Delta Neretve proizvede oko 500,000 kuna poljoprivrednih proizvoda godišnje. Dodatnim zaslanjenjem tla zbog daljnjeg smanjenja dotoka Neretve u ljetnim mjesecima ne treba digitron da bi se moglo izračunati kako dolini prijeti trajna propast poljoprivrednih površina. HEP navodi da bi HE Dubrovnik 2 koštala oko 1.3 milijarde kuna. No ona bi se isplatila za dvadesetak godina (proizvodnjom od oko 60-100 milijuna kuna godišnje). HEP također navodi da je ta hidroelektrana rješenje problema napajanja Dubrovnika strujom, no istovremeno od javnosti krije podatak da bi se takvi problemi mogli rješavati i rekonstrukcijom postojeće elektroenergetske mreže koja i pravi probleme.

Ako poljoprivreda Neretve izgubi samo 100-150 milijuna kuna godišnje zbog smanjenja količina slatke vode i zaslanjenja tla, a osnovano se predviđa da bi štete mogle iznositi i do 400 milijuna kuna godišnje, jasno je da netko planira projekt u kojem će HEP dobivati 60-100 milijuna kuna, a dolina Neretve gubiti najmanje 100-150 milijuna kuna. Dakle projektom se pravi godišnji minus od barem četrdesetak milijuna kuna.

Znači ulagati više od milijardu kuna da bi se proizvodio toliki minus izgleda kao loženje peći za grijanje čistim novcem. Toliko o Čačićevom "super" omjeru uloženog i dobijenog.
Literatura:
- www.lijepa-nasa.bloger.hr/18/07.2012
- www.matijevici.blo


Post je objavljen 23.07.2012. u 11:32 sati.