Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Coca Cola vrećica

Možda ne u drugim dijelovima svijeta, ali u Srednjoj i Južnoj Americi, Coca Cola u staklenoj bočici gotovo pa je kultno piće. Ali, postoji i jedan običaj, da kada se kupi bočica Coca Cole tijekom šetnje na nekom štandu ili na plaži, a nema se za vratiti povratnu bocu, kupci jednostavno pretoče Coca Colu u običnu plastični vrećicu, bočicu vrate prodavaču, i onda tako šetajući se piju iz vrećice sa slamkom.

Izgleda čudan običaj, ali svima je praktičan. I kupcima jer ne moraju plaćati kauciju, pa vraćati bočice, ali i trgovcima koji zadržavaju staklene bočice koje distributeri skupljaju kada dovoze nove količine, a dovesti će samo onoliko koliko prodavač vrati praznih staklenih bočica. Dakle, puno za prazno.

Ovaj način osigurava da će bočice biti vraćene na ponovno punjenje i da će biti višestruko korištene. Također, osigurava se da se te bočice kod kupaca ne koriste za koje kakve druge namjene, npr. držanje kemikalija koje je kasnije teško oprati prilikom procese ponovnog punjenja.

Naravno da će se svatko postaviti pitanje zašto se jednostavno ne koriste PET ili HDPE plastične bočice ili aluminijske limenke. E sada dolazimo do cijele serije mitova o okusima koji je, kako kažu, jedini sačuvan u staklenoj bočici, pa čak 99% kupaca tvrdi da je pravi okus Coca Cole jedino u staklenoj bočici. Ali, nije samo okus u pitanju, Coca Cola u povratnoj staklenoj bočici je krajnjem kupcu jeftinija, jer ne mora plaćati ambalažu, koju inače plaća kada kupuje u plastičnoj bočici ili aluminijskoj limenci.

Ali, to je stvorilo "problem bočica" kojem su trgovci doskočili ponudom da kupcu odmah nakon kupovine pretoče Coca Colu u običnu polietilensku plastičnu vrećicu.





Ali, time je nezadovoljna kompanija Coca Cola, jer se gubi identitet i prepoznatljivost njenog pića. Tome je doskočio regionalni direktor Coca Cole za El Salvador, koji je naručio izradu plastične vrećice u obliku toliko prepoznatljive staklene bočice Coca Cole i to još od biorazgradljive plastike.



Ideja i primjena ovakve prodaje Coca Cole u "Coca Cola vrećicama" vrlo brzo se proširila u cijeloj Centralnoj i Jućnoj Americi, a širi se i u ostalim regijama svijeta.








Post je objavljen 09.07.2012. u 18:32 sati.