Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Yokozuna Asashoryu

Jedna od osnovnih značajki ovog bloga biti će predstavljanje najznačajnijih sumo boraca. Kako bi ispravno ocrtali tko je trenutni tko i kako je do tamo dospio odmah moramo učiniti korak unatrag i upoznati vas sa igračem u mirovini. Naime 2002 godine sumo svijet je doživio tektonsku promjenu koja se i danas osjeća, promjenu koja je označila jedan čitav period svijeta suma. 2002 godine kao jedan od glavnih aktera iskoračio je ASASHORYU Akinori.



Zemlja rođenja: Mongolija, 1980

Ime: Dolgorsürengiin Dagvadorj

Postao profesionalac: 1999

Maegashira: 2001

Ozeki: 2002

Yokozuna: 2003

Yushio: 2002 (najmlađi ikad!) - 2010, 25 (3. ikada!)

Umirovljen: 2010

Omjer karijere: 669-173-76/838 (67 basho)

Omjer Makuuchi: 596-153-76/745 (55 basho)




Još 2001 malo je bilo onih koji su mogli predvidjeti što će ime Asashoryu predstavljati. Svakako zapažen mlad mongolac, jer protrčao je kroz sve divizije do najviše – Makuuchi – u samo dvije godine. No kada je više-manje te iste 2001 godine protrčao kroz Maegashira kategorije i sa dva rezultata 10-5 na posljednja dva turnira u 2002 godinu došao do Sekiwake kategorije, redovno kažnjavajući Ozekije, pa i ponekog Yokozunu, već tada se možda moglo naslutiti što će uslijediti. Međutim, svijet suma je tada imao uprte oči u drugom smjeru: Yokozuna Takanohana je bio u smiraju karijere, te se njegov veliki suparnik Yokozuna Musashimaru konačno domogao ponekog naslova, kao i Ozekiji Kaio i Tachiozan i Chiyotaikai.








Osim „slabih“ 8-7 na turniru Hatsu , uslijedili su 11-4 Haru, 11-4 Natsu, 12-3 Nagoya i promocija u kategoriju Ozeki, slabiji Aki sa 10-5. Na završnom turniru Kyushu Yokozuna Musashimaru se ozlijedio, a Asashoryu omjerom 14-1 uzeo svoj prvi turnir, u manje od 4 godine od kada je postao profesionalni borac, kao najmlađi borac kojem je ovo ikada pošlo za rukom!

Uslijedile su 4 godine potpune dominacije, i ostvaren 21 yushio (pobjeda na turniru). Kulminacija je bila 2005 godine kada je osvojio sve turnire (jedini borac kojem je to uspjelo). Asashoryu je bio nemilosrdan, ponekad čak brutalan, eksplozivan, mlad, snažan, jedinstvenog agresivnog stila i vanredne tehnike koja krasi sve mongolske sumo borce. Svojim brzim i tehnički nedostižnim sumom ostvario je jednu od najupečatljivijih karijera i nekoliko čarobnih godina za ovaj sport i vještinu.






Njegove oprečnosti bile su još veće. Koliko god je nepovratno izmijenio sumo i zbog toga bio voljen i cijenjen, toliko je izazivao i otpore. Status Yokozune, najvećeg borca, u svijetu suma je kulturološka i religijska stvar. Postoji cijeli niz obreda i konvencija koje krase Yokozune kao jedan od najvećih simbola Japana, a Asashoryu nije bio toliko uspješan u ispunjavanju istih. Bio je jedini Yokozuna koji je bio suspendiran, znao je nakon završene borbe baciti suparnika sa dohya, prigovarao je sucima na odluke, stisnutim šakama bi proslavio važnu pobjedu, jednom je sunarodnjaku skinuo službenu frizuru u dohyu i bio odmah diskvalificiran. I izvan dvorane su stalno nastajali skandali, krenuvši od ne poštivanja obaveznog nošenja kimona, preko glasina o opijanjima, pa sve i do kraja njegove karijere, uzrokovanog navodnom tučom sa djelatnikom noćnog kluba.











11 godina Asashoryuove karijere prošle su u trenu, završene 25 pobjedom u posljednjem nastupu i gorkim saznanjem da se taj dugačak niz mogao još dugo nastaviti da nije bilo dodatnih utjecaja. Njegov totalni sumo i totalni duh nedostaje ovih dana na dohyu, iako će mnogi reći da mu nikada ondje nije niti bilo mjesto. Bio je ovo samo jedan kratak pogled na jednu izuzetnu karijeru i sportski doseg, te ćemo mu se morati još ponekad vratiti. Zasigurno već pri spomenu Asashoryuovog nasljednika i zemljaka i trenutno jedinog Yokozune Hakuha.






Post je objavljen 04.07.2012. u 13:36 sati.