Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

GRMLJAVINA U DŽUNGLI



.....Godina je 1974,30. listopada....na stadionu Mai 20 u Kinshasi u tadašnjem Zairu....dok je više desetaka tisuća ljudi vikalo "Ali Bomaye!!!"....bivši prvak u teškoj kategoriji Muhammad Ali u kordonu policije lagano je koračao prema ringu koji je podignut na sredini travnjaka....jedan od najvećih događaja u povijesti boksa upravo je trebao početi.....Ali i Foreman te večeri boksali su osam rundi kada je Ali nokautom pobijedio te ponovno ponio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.



....ono što je prethodilo ovom meču vjerovatno je Aliju donijelo naklonost publike,jer sredinom 60- tih godina Ali prelazi na islam,te ulazi u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere je trajao oko 3 godine i tek 1970 godine Ali je konačno ponovno dobio licencu za nastupe, a 1971. je ukinuta presuda na Vrhovnom sudu kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. Nije se dugo čekalo do ponovnog napada na titulu, i to u borbi protiv Joe Fraziera, često opisivanoj kao 'borba stoljeća'. Ali je tu doživio jedan od rijetkih poraza, ali se Frazieru revanširao u meču 1974. godine. Ta mu je borba donijela mogućnost novog napada na titulu protiv George Foremana , a postala je poznata kao "The Rumble in the Jungle" .

IZVOR:http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rumble_in_the_Jungle

.....sinoć sam pogledao taj povijesni meč.....i osim što sam uživao...sjetih se jedne pjesme posvećene upravo ovom događaju.....



Post je objavljen 28.06.2012. u 23:45 sati.