Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

FLASH III-ZLATO



.....gledajući neki dan na Nisinom blogu slike sunca koje po moru pravi put od zlata....sjetih se posljednjeg dana boravka na Susku...pjesme "Zlato"......i koncerta Ljetnog Kina....Maxa Juričića na ukuleleu i dva dečka iz Šomazgoona na klarinetu i udaraljkama.....uz hladno pivo smo plesali do ranih jutarnjih sati.....pjesmu Vještica "Zlato" čuo sam i prije toga...mada nisam nikada posebnu pozornost pridavao tekstu...i sada me je kopkalo što je to i gdje je taj "Minažeraj u Brazilu".....

...i prema Wikipediji....Minas Gerais je jedna od 26 država Brazila, druga po broju stanovnika, a četvrta po veličini u brazilskoj federaciji. Glavni grad je Belo Horizonte.Minas Gerais su stvorili kolonisti u šesnaestom stoljeću, u potrazi za zlatom, a kasnije i dijamantima. Sam naziv Minas Gerais (skraćeno od Minas dos Matos Gerais), na portugalskom znači opći rudnici.



Zlatna groznica je ostavila traga na mnogim gradovima u Minas Geraisu (Mariana, Ouro Preto, Diamantina, Sabará, Tiradentes). Relativna izolacija od europskog utjecaja, kao i veliki dotok zlata i ostalih vrijednih minerala, pomogla je ljudima da razviju poseban stil u umjetnosti, poznat kao Baroko Mineiro (Barroco Mineiro).



Najbolji primjeri Baroko Mineiroa, iz ovog perioda su bogato ukrašene crkve u kolonijalnim gradovima, sačuvani do danas kao muzeji. Najpoznatiji umjetnik tog razdoblja je Antônio Lisboa, poznat kao Aleijadinho. Njegove statue i slike su visoko cijenjene od strane stručnjaka kao najprofinjeniji umjetnički izraz izvan Europe, tog vremena. Zajedno sa arhitekturom, i glazba je doživjela svoj vrhunac u Minas Geraisu, u 18. stoljeću. Zbog bogatstva, za koje se čulo na daleko, mnogi poznati glazbenici su dolazili iz Europe u Minas i osnivali svoje glazbene škole, čime je glazba ovih krajeva postala mnogo više nalik na klasičnu europsku glazbu od ostale brazilske glazbe.



Iako rudnici nisu bili toliko profitabilni, Minas Gerais je i dalje igrao glavnu ulogu u životu Brazila, u 19. stoljeću. Zahvaljujući političkom uticaju u Brazilu, Minas Gerais se othrvao od neizbježne propasti počevši uzgajati novi najveći izvozni proizvod Brazila - kavu. Jedno vrijeme, zahaljujući politici, jedino se u Minas Geraisu mogla proizvoditi kava, čime su stekli početnu prednost u odnosu na ostatak Brazila. Ova kava i danas,u Europi, slovi za najbolju kavu.

IZVOR:http://hr.wikipedia.org/wiki/Minas_Gerais



......i ujutro....kada budete pili svoju prvu jutarnju kavu...pustite ovu pjesmu.....nabijte slamnati šešir na oči.....i pogledajte kroz prozor......možda se na nekoj vodenoj površini pojavi put od zlata.....da vas povede u Minas Gerais...



Minas Gerais u Brazilu
ima zlato
sunce je zlato
ti piješ vino ispod slamnatog šešira
od smijeha pravim saksofon
od sunca pravim put
a ti si moj šofer
nasmij se
kuda bih sam
ti pijes vino ispod slamnatog sesira







Post je objavljen 23.06.2012. u 04:08 sati.