Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

"Glupi Toronto" zabranio plastične vrećice

Uvodna napomena autora bloga: Naravno da mi ne pada na pamet prozvati jedan grad glupim, ali mi se simpatičnim učinio članak - komentar kojeg je neki dan napisao Ezra Levant - novinar lokalnih novina kanadskog grada Altona "Red River Valley Echo". Pa pogledajte:

Gradsko vijeće Toronta je 6. lipnja 2012. pokušalo je počistiti svoje smeće. Razmatrali su svoju politiku ograničenja cijena za sve trgovce u gradu i željeli su ukinuti svoju odluku o naplati 5 centi na plastične vrećice koje su bili obavezni naplaćivati svi trgovci u gradu, htjeli to oni ili ne.

Takva je odluka bila bez smisla, to je bio čisti namet i nije imala nikakvog razloga, ni ekonomskog ni ekološkog. Takva odluka je samo crvena krpa. Prema kritičarima te odluke, to je tipični primjer koji se koristi kada velike se tvrtke udružuju da bi podigle cijene i suprostavile se normalnoj konkurenciji. Probajte zamisliti da gradsko vijeće odredi da sve benzinske stanice u gradu naplaćuju istu, napuhanu cijenu litre goriva - i to u ime zaštite okoliša, naravno. Ured za zaštitu tržišnog natjecanja odmah bi zaustavio tu podvalu.

Dakle, kada je vijeće željelo ispraviti grešku koju je napravilo uvođenjem naknade na vrećice, donijeli su novu grešku. Bez obrazloženja, bez konzultacija, bez razmišljanja. Navodno je konzervativni vijećnik David Shiner jednostavno izlanuo ideju: "Ajmo zabraniti sve vrećice!"

I naravno, to su i učinili. Nakon 31. prosinca 21012. biti će ilegalno dijeliti pa čak i prodavati plastične vrećice u trgovinama.

Sam pravilnik je loše odrađen. Tipični primjer donošenja odluka "na salveti" (op.a.bloga: simpatično je kako se i u kanadskoj svakodnevnoj komunikaciji za loše pripremljene pravilnike, zakone ili odluke, kažu da su obrazloženi na pozadini salvete - to me podsjeća na obrazloženja nekih strateških državnih odluka iz naše bliske povijesti - a svi znamo kako takve odluke završavaju).

Odluka se odnosi na "trgovačke vrećice". Što to znači? Smijete li imati malu plastičnu vrećicu i onda je staviti u veću papirnatu vrećicu? Što je s onim vrećicama na pultovima s voćem i povrćem? Je li nezakonito upotrijebiti jednu od njih?

Dakle, takvo dvosmisleno donošenje pravnih odredbi u politici se smatra bonusom - jer će biti povod za brojne naknadne sastanke i donošenje cijelog niza podzakonskih akata. Crvena krpa birokracije.

Što je motiviralo vijećnike na ovu odluku? Ukoliko kažete zaštita okoliša, tada ste u krivu.

Plastične vrećice su u odnosu prema okolišu - inertne, neotrovne, troši se malo energije za njihovu proizvodnju, i one su nastale kao prirodni ostatak iz čistog prirodnog plina. Ali ta je odluka također je direktno zabranila ne samo vrećice već i najnoviju tehnologiju proizvodnje plastičnih vrećica.

"Shinerov zakon" zabranio je sve plastične vrećice "uključujući i one koje se propagiraju kao kompostabilne, biorazgradljive, fotorazgradljive ili slične".

Ali, zašto?

I zašto je grad trebao potrošiti milione dolara kako bi predstavio program recikliranja, samo da bi se zatim zabranile plastične vrećice bilo koje vrste? Nisu li upravo plastične vrećice dobre zato što se jednostavno mogu reciklirati i što se vrlo široko ponovno mogu upotrijebiti za bilo što, od vreća za smeće ili uložaka u kante za smeće do vrećica za pseći izmet?

Toronto je kao grad pukao. Porezi su visoki, promet je zagušen, postoje dijelovi u centru gdje možeš biti napucan od strane bandi. Puno je stvari koje treba riješiti. No, to su teški problemi za rješavanje. Zabraniti plastične vrećice je jednostavno - upravo jednostavno kako se na šankovima rješavaju svjetski problemi - od Bliskoistočne krize do izgubljene utakmice hokejaša Toronto Leafsa - samo kad bi imali priliku riješavati. Gradski vijećnici upravo su se specijalizirali u tim besmislenim "šankovskim rješenjima". Uobičajeno su to samo PR-ovske vježbe kako bi se dokazala moralna pravednost u odnosu na nedostojne mlađe političare.

Ali ponekad - kao što je to slučaj sa zabranom plastičnih vrećica - to košta obitelji milione dolara, i čini okoliš ugroženijim.

Toronto traži novi gradski moto. Neslužbeno trebao bi to biti "Dobri Toronto".

Ako uzmemo gradsko vijeće kao primjer, predlažem da to bude "Glupi Toronto".


Izvor: Altonaecho.com






Post je objavljen 19.06.2012. u 21:31 sati.