Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Brkovi - Balkanski esperanto

„Balkanski esperanto“ je treći album Brkova, a objavljen je u travnju ove godine. Album je uglavnom na tragu prva dva albuma (uostalom čemu mijenjati dobitnu kombinaciju), ali je ipak i nešto zrelije ostvarenje i za razliku od prva dva albuma potrebno je nešto više slušanja da uđe u uho. No, ko je volio i prethodne albume Brkova, volit će i ovaj, jer se radi o još jednom jakom ostvarenju ovog punk folk (wellness) sastava.

Album otvara pjesma „Znanac“, u jednu ruku i odgovor na prigovore zašto sviraju tu vrstu muzike (kako možeš svirat’ narodnjake/ to je brate mjuza za seljake... nešto tu ne štima/ da meni od poruke važnija je rima/ muzika je tako tako, tekstovi su smeće/ od svih si zala izabr'o najveće):
Tuđim kurcem koprive se mlate
Ali ljudi nikako da shvate
Važna je i poruka i rima
Kad u društvu vlada takva klima!


Kao i na prethodnicima i na „Balkanskom esperantu“ većina pjesama je posvećena muško-ženskim odnosima – „Kurvo prokleta“, „Nisi me bila vrijedna“, Usamljen oženjen“, „Skupe bombonijere“, „Hoću da budem svoj“, „Ti nisi kriva“ (duet sa Anom Sekso, starija stvar Brkova, konačno izdana na CD-u), „Vrati se vrati“. Naravno tekstovi su i dalje uglavnom „muško-šovinističko-patrijarhalni“, žene su u njima srcolomke i preljubnice (kurvo prokleta, srce si mi slomila/ dušu zarobila, leđa mi okrenula), rastrošne (nek te sad drugi ljubi/ i račune nek ti plaća), i prave vještice u braku (a kad dođem kući, ona stalno prigovara/ samo ruši zajedništvo, umjesto da stvara). Doduše povremeno do izražaja dođe i pekmezasto naličje mačo muškaraca, kao u pjesmi „Vrati se vrati“ (vrati se vrati, srce mi pati/ za tebe najbolji sam ja/ vrati se vrati/ muke mi skrati, ljubavi jedina).

Moto klub iz Gospića Ludi vukovi je zamolio Brkove da im naprave himnu, što su oni i napravili, pjesmu su uvrstili i na „Balkanski esperanto”, tako i ovaj album ima svoje „Anđele pakla” – himna MK Ludi vukovi Gospić. Na albumu je našla mjesto i, kako to oni kažu, jedina angažirana pjesma Brkova „Naša mala zemlja”:
Prijavljen na minimalac, a lova se pere
Vikendica nije moja, već od moje žene
Gradilište nije moje, već od moga brata
U selu od mene nema većega Hrvata


Osim gore pobrojanih, na CD-u je i kratka bonus pjesma ”MTV”. Kao i prva dva i treći album Brkova će se još dugo vrtiti u mom CD playeru, jer se radi o dobrom albumu, koji vjerujem nije razočarao publiku Brkova. U suštini ništa puno novoga, što već nismo vidjeli kod Brkova (i dalje neće da idu u disko skup, i još uvijek ne žele da budu OK, uz to sada hoće da budu svoji), ali album s kojim su zadržali nivo koji su imali, a to nije malo.

Promocija ”Balkanskog esperanta” je bila u Močvari, tj. u dvorištu Jedinstva, u subotu 16.06. Brkovi su jedan od rijetkih bendova koji nastup počnu na vrijeme ili kasne minimalno (na pamet mi još pada Hladno pivo), pa je tako bilo i ovaj put, koncert je počeo oko 21:30 (najavljen je bio u 21). Trajalo je sve to skoro do 23:30, i ako se ne varam izveli su sve stvari sa prvog albuma, većinu sa drugog i skoro sve (osim ”Ti nisi kriva”, koju ne izvode bez Ane Sekso) sa Esperanta. Još jedan odličan koncert Brkova, ne bih sad išao u detalje (ipak količina alkohola u meni nije bila mala), uostalom ko je bio bar na jednom nastupu Brkova, zna o čemu se radi. A i dvorište Jedinstva je bilo dobro popunjeno. Uz sve to, nakon odsluženja kazne, u bend se vratio bubnjar Šarac. Ukratko: i ovaj koncert Brkova je najbolja pozivnica za svaki naredni njihov nastup.

Još nešto moram istaći ovom prilikom, Brkovi su jedinstvena pojava na hrvatskoj sceni, a u regiji su tu još novosadski Pero Defformero, i trebale su godine da dođu do statusa koji sad imaju, i to su postigli isključivo radom i usmenom predajom, ne sjećam se baš da su ih puštali na našim radio stanicama, što srećom u doba interneta ne mora biti odlučujuće. Sviraju u klubovima kao što su Močvara, KSET, Boogaloo, Spunk, Željezničar i to valjda nešto govori o tome gdje spadaju. E sad, poštujem kad mi neko kaže da mu se Brkovi ne sviđaju, ali me nervira kad mi neko kaže ”kako to možeš slušati?”. Odgovor je jednostavan: zato što se radi o duhovitim i inteligentnim Shamsinim tekstovima, uz korištenje obrazaca folk tekstova, i punk rock muzičku podlogu. Uz to zabava i dobro raspoloženje na njihovim koncertima je garantirano. Uostalom moto ”Balkanskog esperanta” je:
Važna je i poruka i rima
Kad u društvu vlada takva klima


I kad bih imao izbor isto veče gledati Brkovi ili neki sterilni isfurani, smrtno ozbiljni alter ili rock bend, nema dileme da bih izabrao Brkove.
Ili kako to sami Brkovi kažu:
Poslije mnogo rakije i vina
Je li bolja kurva ili cura fina?



Post je objavljen 17.06.2012. u 20:05 sati.