Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

DAN KADA JE GLAZBA UMRLA



Bez obzira koja ste generacija, ako ste ljubitelj glazbe, možete se sjetiti nekih događaja:oni iz Baby Boom generacije sjećaju se gdje su bili kada je Elvis umro, one generacije Beatlesa sjetiti će se gdje su bili kada je John Lennon ubijen , a oni MTV generacije će se sjetiti gdje su bili kada se pronio glas da su Milli Vanilli lažnjaci. Različite generacije imaju tendenciju da zapamtite različite stvari. Ali, postoji jedan događaj - dijelom i zbog pjesme koju je ovom događaju posvetio Don McLean - koji nadilazi ere: ako volite glazbu, onda vjerojatno znate o kojem događaju se radilo.



Dan kada je glazba umrla je pojam koji se često koristi za opisivanje avionske nesreće koja se dogodila 3. veljače 1959 u Iowi. Jedna od najvećih tragedija u povijesti glazbe je sa sobom odnijela Buddy Hollya, Ritchie Valensa, JP Richardsona (The Big Bopper) i pilota Roger Petersona.

Holly, Valens i Richardson, kao i njihovi članovi benda bili su na "Winter Party Dance" turneji, koja je podrazumijevala putovanja i zaustavljanje u 24 grada u razmaku od tri tjedna. Kada su imali slobodan termin njihov promotor nazvao je "Surf Ballroom" u Clear Lake, Iowa i rezervirao show. Ta dvorana, do tada nije bila točka na kojoj su trebali izesti svoj nastup.




Kada je Buddy Holly stigao u dvoranu, predložio je da on i njegov bend unajme charter zrakoplov do zračne luke u blizini Moorheada, Minnesota, gdje je bilo odredište njihove sljedeće izvedbe. Holly, i ostali glazbenici, bili su umorni od vožnje autobusom . Ne samo da je bio krcat nego se pokvario i sustav grijanja, uzrokujući sve veći nemir članova benda ,a jedan član benda je čak završio u bolnici s ozeblinama.

Glazbenici su pronašli charter zrakoplov i pilota, Rogera Petersona. Zrakoplov Beechcraft Bonanza je jednomotorni zrakoplov s tri putnička sjedišta. Holly i Waylon Jennings imali su dva mjesta, ali Big Bopper je, nakon što se razbolio, upitao Jenningsa da mu ustupi svoje mjesto u avionu,što je ovaj i učinio.

Tommy Allsup,član Hollyevog banda bio je zauzeo treće mjesto, ali Ritchie Valens koji nikada nije letio malim avionom upitao je Allsupa da mu ustupi svoje sjedalo i Alsupp je pristao da bacaju novčić.Pobjednik je dobio mjesto u avionu i na svoju nesreću pobijedio je Valens .



Dionu DiMucciu ("Dion and the Belmonts") četvrtom izvođaču na Winter Dance Party turneji, također je ponuđeno mjesto. On je, međutim, odbio, tvrdeći da je cijena bila previsoka.

Što se tiče same nesreće, nitko ne može sa sigurnošću reći što se dogodilo. Malo poslije jedan ujutro 3. veljače, avion je napustio gradski aerodrom Mason City .Pilot aviona,Peterson koji je bio na kontrolama je planirao podnijeti plan leta nakon što prođu toranj, ali umjesto toga, on nikada nije nazvao. Njegovo javljanje prije polijetanja bilo je posljednje što je itko ikada čuo od Petersona ili tri glazbenika koji su se nalazili u avionu.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da dođe do Petersona,u devet sati tog jutra, Jerry Dwyer, vlasnik zrakoplova na kojem je Peterson bio pilot, ukrcao se na avion za traženje nestalog Beechcraft Bonanza.

Nakon samo nekoliko minuta potrage, Dwyer je uočio olupinu zrakoplova u kukuruzištu ispod. Avion je pronađen sa kokpitom prema dolje,ležeći koso na desnoj strani. Procijenjeno je da je putovao 170 kilometara na sat kada je udario u tlo, okretao se 570 metara i završio omotan žičanom ogradom. Pilot je umro u kokpitu dok su sva tri glazbenika izbačena iz zrakoplova. Mrtvozornik je zaključio da su sva četvorica preminuli od trauma glave.

Istražitelji su nastojali rekonstruirati ono što se dogodilo, pa su zaključili da je slaba vidljivost uzrokovana lošim vremenskim uvjetima odigrala veliku ulogu u nesreći. Vjerovali su da Peterson nije bio dobro upućen u korištenje instrumenata letjelice, te da mu niti vid nije bio pouzdan.Također je pretpostavka da pilot nije dobio točan izvještaj o vremenskim prilikama,te da je za iste znao vjerovatno ne bi niti poletio te noći.



Kada je Buddy Hollyev pištolj pronađen u kukuruzištu nekoliko mjeseci kasnije, teorije urote su počele izranjati na površinu,međutim u nedostatku dokaza koji bi ih podržali,avionska nesreća uzrokovana lošim vremenskim uvjetima je to i ostala.

Više poražavajući od gubitka talenata bio je gubitak mladosti. U vrijeme smrti Big Bopper bio je 28 godina star, Buddy Holly je bio 22, Roger Peterson 21, a Ritchie Valens je imao samo 17.

U spomen na Dan kad je glazba umrla,Ken Paquette, ljubitelj glazbe iz Wisconsina, izgradio je spomenik od nehrđajućeg čelika na mjestu nesreće. Spomenik sadrži čeličnu gitaru, i tri ploče. One nose imena trojice glazbenika koji su poginuli, kao i pilota.




Sličan spomenik je otkriven 17. srpnja 2003 izvan Riverside dvorane u Wisconsinu. Dvorana Riverside je mjesto gdje su Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper posljednji put svirali 1. veljače 1959, oko trideset sati prije nego što se svijet glazbe zauvijek promijenio.

IZVOR:http://www.articlestree.com/music/the-day-the-music-died-tx390707.html



Povod za ovaj post bila je pjesma "La Bamba" Los Lobosa,iz odličnog istoimenog filma o životu Ritchiea Valensa,sa Lou Diamond Philipsom u nezaboravnoj roli,koju sam čuo na radiju,pa ako niste još pogledali ovaj film...trk u videoteku

Post je objavljen 15.06.2012. u 11:58 sati.