Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Evil Dead (1981)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja putuje u šumu u jednu kolibu kako bi se provodili. Nakon što su se zabavili i primjetili nekoliko čudnih događaja, pronalaze mističnu knjigu i snimku jednog znanstvenika koji govori kako se na tom području nalaze drevni demoni. Ubrzo demoni počinju izlaziti na vidjelo i terorizirati okupljene u kolibi...

Image Hosted by ImageShack.us

Za sve vas malo mlađe ili neupućenije horror ljubitelje i gledatelje, ovo je film koji je na neki način obilježio horror filmove 80-tih, te je postao i vrsta sinonima za to razdoblje...upravo zbog svojih bizarnih, crnohumornih i mračnih aspekata uspio je od mizernih financija za snimanje filma zaraditi preko 25 milijuna dolara, što je svakako bio ogroman uspjeh. Sam Raimi, redatelj i scenarist mnogih hitova (Spider Man trilogija, Darkman, Drag Me to Hell...) proslavio se ovim horrorom te je taj žanr podigao na sasvim novi nivo. Zaslužan je i za nastavke ovog filma, Evil Dead II i Army of Darkness, o kojima će kasnije biti riječi. Ja sam ovaj film već bio recenzirao, otprilike prije 4 godine, kada sam ga pogledao po jedno deseti put, no tada su mi komentari na filmove bili poprilično šturi, nejasni i djetinjasti, pa sam odlučio ponovno pogledati ovaj film i predstaviti ga u znatno boljem rukopisu i u što subjektivnijem doživljaju istog. Tako sam ovih dana brisao neke starije postove otprije pet godina, pa ću uskoro krenuti u ponovno gledanje tih filmova...pa ipak, prošlo je pet godina, taman da malo osvježim memoriju oko nekih horrora...no da se vratimo na Zlu smrt...za koju slobodno možemo reći da je definitivno jedan od najboljih filmova osamdesetih, a naravno da onda spada i u kategoriju najboljih horrora uopće.

Image Hosted by ImageShack.us

Fascinira me zapravo jednostavnost ovog filma. Apsolutno svaki dio upamtite kao da svaki dan gledate film, s lakoćom možete pratiti sve što se odvija, ni u jednom dijelu nije zamoran i jako je zabavan. Sad, vjerojatno će ga mlađe generacije osuditi tek što vide godinu u kojoj je napravljen, no to je njihov problem, jer se upravo takvi filmovi trebaju gledati s posebnom pozornošću i obavezno treba obratiti pozornost na to da tehnologija nije uvijek bila ista, a ogromnu važnost ovom filmu pridodaje maksimalno korištenje maski, efekata i ostalih mogućnosti...i sve to za relativno malo novaca. Radnja je poprilično jednostavna, ali je upotpunjena sa kvalitetnom glumom, zanimljivim likovima i što je po meni najbolje - sa neobičnim demonima. Redom, jedan po jedan, svatko od njih postaje demon različitog izgleda i različitih moći, sve dok ne ostanemo sa glavnim likom, za kojeg se na početku filma nikada ne bi reklo da će to biti upravo on, a to je Ash, kojeg utjelovljuje Bruce Campbell, a koji je u horror svijetu ostao zapamćen kao jedan od najpoznatijih hero likova. Zapravo velika posebnost prvog dijela je ta što se uopće nije znalo kako će to završiti, niti da ćemo imati u budućnosti heroja koji će nas iznenađivati i u sljedećim nastavcima...što je svakako ispalo jako dobro za svijet filma. Film je pun brutalnih scena, tj. ne toliko brutalnih, koliko bizarnih i morbidnih, koje ne skrivaju apsolutno ništa, a opet, iako izgledaju jeftino, zapravo su jako dobro realizirane, sa zanimljivim splatter elementima i čudnim bojama, predmetima itd...idealna 80's atmosfera. Potrebno je nadodati da se film uopće nije snimao u prirodi, već u studiju, a kada pogledate šumsko okruženje u filmu, nećete moći vjerovati kako su uspjeli napraviti recimo drveće, mjesec, zemlju, pa čak i samu kolibu da se savršeno uklapa u vizualnost snimanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Evil Dead je obavezna lektira za svakog horrorljupca, apsolutni klasik i nepremašivi favorit u mojoj kolekciji, a da sam veliki zaljubljenik u ovaj serijal, dokazuje i to da sam sam sebi izradio DVD omote, kupio kutije i napravio si svoje original Evil Dead DVD-ove...svakako preporučam gledanje ovog filma, a ako vam se svidi, uputite se i na nastavke, neće vas nimalo razočarati.

Post je objavljen 18.06.2012. u 16:53 sati.