Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Blade (1998)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Blade je polu vampir, polu smrtnik koji postaje ikona zaštite ljudske rase od krvopija, kojega napadaju vampiri jer im predstavlja najveću prijetnju u njihovom hranjenju...

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od poznatih Marvelovih junaka zabilježen je prije 14 godina na filmu te je iznjedrio još dva nastavka, pa čak i jednu sezonu Blade serije, a snimio se i animirani Blade prije par godina. Vjerujem da je dosta vas pogledalo ovaj film, postigao je veliku popularnost, što govori i navedeni nemali broj ekranizacija ovog vampirskog stripa. Prvi dio sam pogledao prije otprilike desetak godina, kao mali prco kojemu je ovo bilo toliko scary da sam od tada počeo strastveno vjerovati u vampire...naravno, sve se to promijenilo, pa čak i znatno, jer mi se iz godine u godinu ljubav prema vampirskim filmovima smanjuje. Vjerojatno je to zbog ovih modernih wannabe vampire filmova koji sustavno zagađuju horror vode i koji uništavaju smisao vampira i ostalih bića. Nisam nikada pogledao drugi dio serijala, treći dio jednom jesam i nije mi se pretjerano svidio, a što se tiče prvog, mogu reći da sam ostao sa pozitivnim utiskom, iako ga nažalost ne bih stavljao u visoke predstavnike ovog podžanra, možda samo zbog priče koja je jedinstvena, ali zbog kvalitete filma...vjerojatno ne. Kako god, Blade je zabavan i 'pustimo mozak na pašu' film, sa podosta koljačine, pregršt akcijskih scena i dobrih efekata. Dok je priča u nekoliko segmenata zakazala, atmosferičnosti nikako ne manjka, što je i prethodilo da ovom filmu dam neku klimavu četvorku.

Image Hosted by ImageShack.us

Nema tu dijelova koji su me oborili s nogu ili koje nisam već prije negdje vidio. U redu, film je tada nastojao modernizirati vampirsku tematiku i više nije bio bitan npr. Dracula ili Nosferatu, već su u prvi plan došli protagonisti, a koji su opet dio cijelog tog 'badass' svijeta. Carpenterov 'Vampires' unio je iste godine svježinu u taj svijet, a postoji i nekolicina prethodnika sa drugačijom radnjom. Wesley Snipes utjelovio je glavnog junaka, uspješno ga je predstavio i smatram da je bio idealna faca. Također u filmu možemo vidjeti neka poznata lica poput neumornog Krisa Kristoffersona i Stephena Dorffa, od čijih se karijera upravo ovaj horror ubraja među najpoznatije uspješnice. Blade je zapravo film u kojemu se nanizalo toliko akcije da je to zapravo i glavna okosnica filma, a koliko sam čuo, u drugom dijelu je ima još i više. Tako da možemo popularnost ovog filma zahvaliti upravo scenaristima koji su se slabo obazirali na priču, a više na zabavu, što u neku ruku i nije loše. Jedna od pamtljivijih scena svakako bi bila početna scena u disku, ili finale filma kada se odvija borba između 'dobra i zla', koja će po meni biti upamćena kao jedna od najnedorečenijih borbi ikad. Efekti i borilačke vještine su također na mjestu, možemo naići na svega par bezvezarija, ali to je poprilično zanemarujuće. Film je, kako sam rekao, doživio veliki uspjeh na kino blagajnama, pa stoga nije čudo što će se par godina kasnije pojaviti i njegovi slabije prihvaćeni sljedbenici.

Image Hosted by ImageShack.us

Nisam ostao očaran ovim filmom, iako mi je uvijek drago pogledati mindless zabavu, a Blade kao karakter me također ne očarava previše, ali ga je zanimljivo gledati u svim tim marisanama. Kako god, pogledajte ovaj film ako već niste, pravi je film za ekipu i sigurno će vam se svidjeti. Nekima će biti odličan, nekima prosječan, a nekima kao i meni, poprilično dobar. U drugi nastavak ću se uputiti nešto kasnije.

Post je objavljen 14.06.2012. u 14:21 sati.