Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dayafterday

Marketing

Nazovi M radi Mature

[ 16. Pitanje B razina –Kada su se Zagrepčani ušeprtljili u stvari su se razbježali, obradovali, pobunili ili zbunili – točan odgovor – zbunili -A.G.Matoš]
[Na čakavskom književnom jeziku stvarali su mnogi hrvatski književnici Marko Marulić, Petar Hektorović, Hanibal Lucić, Mikša Pelegrinović, Petar Zoranić, Juraj Baraković, Brne Karnarutić, Džore Držić i drugi. Početci hrvatske pismenosti već od 11. stoljeća vezani su za čakavštinu kojom su napisana mnoga djela rane hrvatske pismenosti i književnosti.]
Kako smo se lijepo ušeprtljili ovih dana oko državne mature. Nakon nedavnih seljačkih i radničkih buna Hrvatskoj se dogodila i omladinska buna. Točnije pobuna maturanata. Izbečili se po televiziji i valjda na Facebooku da su im testovi iz hrvatskog bili preteški tj. da su bili pravo iživljavanje stručnjaka nad nebrušenom pameti mladih. Još dok nisam znala rezultate ovodišnje mature bila sam sigurna da to baš i neće biti baš tako. Ako ostavimo teorije zavjere sa strane i pažljivo poslušamo glasnogovornike generacije 2011/1012 ne bi se reklo da imaju baš nepobitne argumente u prilog toj tezi. Više mi je djelovalo kao svi nešto govore pa ću i ja. Navodno su im pitanja bila višeznačna, sitničava, data im neka čakavica...čista maltretaža. Ono što je zanimljivo nije da oni nisu znali odgovoriti jer rezultati pokazuju drugačije nego da su na testu osim reprodukcije znanja morali pokazati i malo logike, uključiti poneki misaoni proces, ukratko mućnuti glavom. Mladi maturanti rijetko izazvani na ikakav misaoni dvoboj dvojili su da su išta točno riješili. I zašeprtljili se bez razloga. Jasna mi je njihova pozicija. Nakon naporne godine, nakon pustog učenja, repeticija iz svih predmeta, očekivanja roditelja i vlastitih dvojbi oko toga koliko vrijede, blindiranih kombija koji dovoze testove, posebnih pravila ponašanja razina stresa je na vrhuncu. I tako proširenih zjenica ugledaju neku Juditu i njezin prsten od rubina. Ili još gore netko ugleda 3 a netko 4 putnika u čamcu iz Ribanja i ribarskog prigovaranja. Dovoljan razlog da se nazove M(inistra) radi Mature. Ono što mi nije jasno zašto su čekali do sada. Imali su mali milijun razloga to učiniti i ranije. I to ponajmanje zbog mature.
Solidarizirala se javnost s maturantima manje zbog spornih pitanja a više zbog nakupljena vlastita nezadovoljstva. Dežurni kritičar svega hrvatskog Jergović našao se pozvanim onako s visine očitati lekciju sastavljačima pitanja počastivši ih terminom profesionalnih sadista koji valjda nemaju pametnija posla do mučiti mladež. Toliko žuči ispod te šesne čupave i bradate glave. Odma bi ih trebalo u zatvor i to ne u Remetinec nego prvim cugom u Spandau. Zašto je hrvatska javnost čekala do sada. Imala je mali milijun razloga to učiniti i ranije. I to ponajmanje zbog mature.
Bilo je i onih koji su htjeli nešto reći protiv ali ovaj put bili su tiha većina. Bilo bi dobro da ih se uvažilo onako samo zbog kulture dijaloga i suprotstavljanja mišljenja. Pa bi se možda i do nekog zaključka došlo. Pričala sam s bivšim maturantima koji su, prešavši onkraj zrelosti, smatrali da su pitanja u redu i da nema mjesta nikakvoj buni. Ali nisu oni bitni bitan je gospodin M iz naslova. Tako mu je dobro došlo preuzeti ulogu viteza za svih 32000 budućih glasača. Jer to je, priznat ćete, pristojna brojka. Moram vjerovati da je to bio politički pragmatičan potez gospodina M jer ako nije tako odosmo svi mi ...znate već gdje. I proglasio M NCVVO glavnim krivcem svega trulog u hrvatskom školstvu a Sirovatka ispao hrvatski Pedro koji će spaštati za sve ono loše, a lošeg nam ne fali. I što je napravio M? Sazvao Vijeće mudraca koje će donijeti pravorijek. Poput krvosljednika dobiše upute da nađu pogreške, greške, griješke ili propuste. I ajde je ne nađi. Glavešina Vijeća mudraca mudro nam je objasnio da je analiza literarnog djela u prvom redu subjektivni doživljalj onog koji čita a ne fakat i kao takav valjda i ne bi trebao biti u testovima. Zaključak je bio da su nedvojbeno utvrđeni procesi mučenja mladeži a kao glavna oružja upotrijebljeni su čakavski versi, palatalizacija, davorije, Werther, Gregor Samsa i Judita. Još je on toga nabajao da nitko živ nakon te ...čujte i počujte...objave nije bio ništa pametniji. Ali glavno da smo ispitivače izvrgli ruglu i osudili bez poznatih rezultata a da su nam svi drugi problemi školstva ostali i dalje. Ohologa Holoferna nitko nije spominjao jer on nije ni bio u ispitnim zadacima nego prvi zdesna na inkvizicijskoj presici.
A sjetimo se prošlogodišnje državne mature. Upravo je Zadar imao glavnu ulogu u aferi prošlogodišnje mature iz hrvatskog jezika. Nije bilo toliko medijski popraćeno ali je bilo vrlo znakovito. Uočena velika sličnost u esejima. A dogodilo se da je jedna pametna zadarska profesorica hrvatskog jezika iz gimnazije koja se diči imenom jednog od hrvatskih pisaca koji su pisali čakavštinom provalila državnu maturu i razbucala logiku ispitivača te pripremila učenike što bi se reklo in medias res. Djeci oduzeti bodovi, profesorica na stupu srama, NCVVO dobio po prstima. Umjesto da je odmah pozovu da sastavi pitanja za ovogodišnju maturu oni je izvrgnu ruglu. Naravno da su ove godine sastavljači pitanja dobili zadatak promijeniti koncepciju pa je odmah bilo jasno da je pitanje o boji Juditina prstena bilo ono koje izlazi iz uobičajenih analiza lektira. Ali sad ni to ne valja. Opet je NCVVO dobio po prstima. A gospodin M postao hrvatski preporoditelj Ljudevit Gaj.
Lijepu su poruku dobili mladi od gospodina M. Sve što su vas učili roditelji da je važno nije (samo naprijed psujte), stari reakcionari su tu samo da bi vas mučili (tko se pametan danas bavi versima), profesori su vam neradnici, nema više ocjena na polugodištima, padat će glave. Sve su to dovoljni razlozi da se ionako zašeprtljena mladež dodatno zašeprtlji. A od šeprtljava čovjeka nikad ništa.
Došli i rezultati. Jako dobri rezultati. I nikoga nije sram. Ni maturante što su vikali u vjetar a šutili tamo gdje treba, ni onu Komisiju iznad komisija, ni javnost. Ne zato što su kritizirali hrvatski školski sustav koji zaslužuje kritiku ili barem raspravljali o njemu. Nego što su potrošili vrijeme svih nas za nečiju političku računicu.
A daleko je ovo od suvisle priče o školstvu. Prije će biti da je ovo priča o autoritetu. Kojeg nema. A zna se što se desi kada autoriteta nema.
I da se vratimo na 16 pitanje - nakon što su se maturanti pobunili, političari su se obradovali, Hrvatska se zbunila a pamet razbježala. Kako u 16. pitanju tako u svemu. Pravi primjer poteže hrvatske zašeprtljenosti.
Da se djeci ukazalo da je Ujević bio punker svoga doba koji upravo Oproštajem podcrtava ambivalentan stav spram hrvatske pjesničke tradicije i preuzima ulogu glasnogovornika generacije i simbolički povjerava tadašnjoj javnosti da će mladi krenuti dotad neutrtim stazama nema šanse da ovo ne bi znali prevesti: Oudi usrid luche nasa mlada plafca Usduigla ie iidra voglna, smina i noua I hotechia poiti putom sfoieg ploua ...za one koji ne razumiju stiliziranu čakavštinu...tko vam je kriv. Stvarno, tko nam je kriv?

Napomena: svaka sličnost 18. slova hrvatske abecede i stvarne osobe namjerna je.


Post je objavljen 01.06.2012. u 08:07 sati.