Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što se obitelj Rose obrati svećeniku Mooreu za pomoć oko Emily Rose, obred egzorcizma kojeg je napravio Moore pokazao se pogrešnim, jer Emily nedugo nakon toga umire. Sada, na optuženičkoj klupi, Moore dobiva skeptičnu odvjetnicu Bruner u nadi da će istina oko postojanja demona izaći na vidjelo...

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerojatno ste čuli za ovaj jako popularni horror koji se bavi tematikom borbe dobrog i zla, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih horror filmova na tu šemu, čak odmah poslije legendarnog Exorcista iz 1973. godine. Godinama sam ga izbjegavao u videotekama, prvi put sam ga pogledao 2008. ili 2009, te sam prije par dana primjetio da ga uopće nisam komentirao na blogu...pa sam istovremeno iskopao DVD iz svoje kolekcije i krenuo u ispravljanje greške. Stoput sam već spomenuo da sam fan ovog podžanra, pogotovo zato što sam nekakvih uvjerenja da je zapravo sve to moguće. Znajući da sam praznovjeran, uvijek me ovakvi filmovi uspiju iznenaditi. Naravno, uvijek ima iznimaka koje ne mogu doseći kvalitetu prethodnika, a nažalost, danas smo svjedoci ovećeg broja takvih filmova. Uglavnom, nakon prvog gledanja ovaj film mi je bio odličan. Toliko sam ga bio zavolio da sam ponovio gledanje sljedeći dan, čisto da vidim nekakve detalje koje nisam vidio pri prvom gledanju. Danas imam osjećaj da sam ili prerastao taj film, ili sam već sve vidio, pa mi se spustio dojam, ili možda sam čak i zreliji u prosuđivanju kvalitete filma. Pa da ne budem onog starog mišljenja jer imam osjećaj da nije korektno, rekao bih da je ovaj film vrlo dobar. Vrlo dobro predstavljanje jednih od najtajanstvenijih svećenskih obreda, koji čine manjak ovog horrora, pa se može reći da ovo nije čistokrvni horror, iako je priča totalno u horror štihu, ovdje imamo i dramskih i triler elemenata.

Image Hosted by ImageShack.us

Da, možda najveći problem filma je manjak scary elemenata. U trajanju od dva sata jedva se možemo susresti sa 3-4 scary momenta, sve se ostalo zapravo bazira na prepričavanju, pametnim dijalozima, dramskim scenama i razvijanju događaja, koji iako rade na atmosferičnosti filma, ne uključuju elemente horrora. Unatoč tome, gledatelj se može uživjeti u razvoj priče, koja je u velikoj većini slučajeva popraćena interesantnim likovima i zanimljivim obratima radnje. Kako i plot kaže, većina filma se bavi suđenjem, odnosno donošenjem odluke oko spora optuženika, oca Moorea, gdje se preko slika prisjećanja, scenama iz prošlosti i dokaznim materijalima gledatelj detaljno upoznaje sa radnjom, što je scenarist veoma vješto napravio. Gluma je također na visini, mlada Jennifer Carpenter odlično se snašla u ulozi opsjednute Emily, Laura Linney i Tom Wilkinson su također odlično vodili cijeli tok filma. Efekti su u filmu nekad bili potrebni, kada su se prikazivali demoni i kadrovi sa Emily, a vizualno su baš ugodni za gledati.

Image Hosted by ImageShack.us

Može se reći, s obzirom da nam manjka kvalitetnih 'egzorcističkih' filmova, da se ovaj film nalazi pri samom vrhu tog podžanra. Nadam se da neće tamo ostati i da će filmska industrija konačno tokom idućih godina ponuditi nešto novo i kvalitetnije...iako je to teško moguće. Exorcism of Emily Rose je jako dobar horror, svakako tadašnje osvježenje za žanr.

Post je objavljen 09.06.2012. u 01:54 sati.