Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Drugo hodočašće studenata Studenti posvjedočili život po Duhu

"Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!" – geslo je pod kojim je na svetkovinu Duhova, u nedjelju 27. svibnja, u nacionalnome svetištu Majke Božje Bistričke održano drugo studentsko hodočašće koje je organizirala Koordinacija studentskih zavičajnih udruga Sveučilišta u Zagrebu, na inicijativu Udruge zagorskih studenata i uz potporu Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, prenosi portal Glasa Koncila.

Svečano euharistijsko slavlje, na kojemu se posebno molilo za poginule hrvatske branitelje, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željkom Tanjićem, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral mladih Ivicom Budinšćakom, studentskim kapelanom Damirom Stojićem i drugim svećenicima. U misnome slavlju sudjelovao je i rektor Zagrebačkog sveučilišta dr. Aleksa Bjeliš.

Ovdje osjećamo onu povezanost koju čini Duh Sveti, kazao je, na početku homilije kardinal Bozanić, izražavajući ujedno radost da može zajedno sa studentima osjetiti "kako je upravo Crkva ona koja vrednuje posebnost i različitost, ali u isto vrijeme sve nas zajedno povezuje".
Poslušajte cijelu kardinalovu propovijed

Protumačivši u propovijedi značenje svetkovine Duhova zagrebački je nadbiskup istaknuo: "Sveto pismo nam otkriva da sila koja može promijeniti svijet nije nepoznati misterij, već je djelovanje Duha Božjega". "Draga braćo i sestre, dragi sveučilištarci, tamo gdje uđe Duh Božji strah nestaje, čovjek shvaća i osjeća da je u rukama svemoguće ljubavi, i da se bilo što dogodi, Njegova nas beskonačna ljubav neće napustiti", poručio je kardinal te zaključio: "S tom vjerom i radosnom nadom, po zagovoru Presvete Bogorodice Marije i bl. Alojzija Stepinca, ponovimo i mi danas zaziv: 'Pošalji Duha svojega i obnovi lice zemlje'. Obnovi lice ove naše zemlje Hrvatske!"

Ponosno posvjedočivši prepoznatljivosti krajeva iz kojih dolaze studenti – a bilo ih je više od tisuću iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine – obogatili su i liturgiju. Naime, svaka je od studentskih zavičajnih udruga imala dvoje predstavnika u narodnim nošnjama koji su na svome narječju čitali molitvu vjernika, a cilj je bio pokazati nacionalnu raznolikost i jedinstvo mladih. To je naročito došlo do izražaja na početku mise kada su u svečanoj procesiji studenti odjeveni u tradicijsko ruho, noseći u rukama hrvatske zastave i stjegove krajeva iz kojih dolaze, pristigli na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca.

Hodočašće će ostati upamćeno i po tome što je nakon mise poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman snimio još jednu milenijsku fotografiju. Motiv je bio više no primjeren: studenti su svojim tijelima "odjeveni" u crveno-bijele kockice zajednički oblikovali veliku šahovnicu. A zajedništvo se jasno očitovalo i u činjenici da su studenti hodočašće organizirali sami i prikupili sredstva kako bi se u predispitno vrijeme duhovno okrijepili.
Autor: Glas Koncila

Post je objavljen 28.05.2012. u 10:02 sati.