Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vzgsvetanedelja1993

Marketing

ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA „OFFERTISSIMA 2012“

NOVAKI
Piše: Damir Marenić

Halo vatrogasci, ovdje u Offertissimi ,Franje Tuđmana 33 u Novakima dimi se iz gornjeg kata.Izgleda da je došlo do požara, dođite hitno“ . Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je prilikom postavljanja centralnog grijanja u prostoru buduće kancelarije došlo do zapaljenja iste. Putem sistema Alarm uzbunjeni su DVD-i Strmec, Sveta Nedelja, Rakitje i Kerestinec koji su u sastavu VZG Sveta Nedelja te upučena prema Offertissimi. Ovako je tekao scenarij ovogodišnje pokazne vježbe VZG-a Sveta Nedelja u sklopu mjeseca zaštite od požara pod nazivom „OFFERTISSIMA 2012“.

Sama vježba pokazala je dobru obučenost i spretnost vatrogasaca grada Sveta Nedelja a o njezinoj težini glavni zapovjednik Nevenko Čižmešija rekao je: „ Kod gašenja požara u halama naročitu pažnju treba posvetiti spašavanju eventualno ugroženih osoba, a naročito djelatnika u drugim prostorima koji nisu usljed buke ili sl. mogli čuti što se događa u nekom dijelu zgrade“. Zašto je izabran baš ovakov tip zgrade za vježbu. Požar u hali ovakove vrste sa ovakvom specifikacijom uskladištene robe može imati katastrofalne posljedice. Zato je bitna taktika kako se nebi doveli u opasnost vatrogasci koji vrše samo gašenje. Treba obratiti pažnju u ovako zadimljenim prostorima na rampe za utovar i istovar robe jer postoji mogučnost pada sa visine. Također postoji niz opasnosti za vatrogasce i okolinu a to su prije svega opasnosti od gušenja i trovanja produktima izgaranja, opasnost od topline isijavanja, eksplozije plinova, para tekućina ili posuda pod tlakom.Također opasnost od urušavanja regalnog skladišta, mehaničkih ozljeda.

Vježbi su uz brojne kupce koji su se zatekli u kupovini i začuđeno gledali što se to događa prisustvovali županijska viječnica gđica Željka Šabarić, gradonačelnik g. Drago Prahin, dogradonačelnik g. Ivica Pavlić, načelnik županijskog centra 112 Zagreb g.Davor Spevec, predsjednik VZG-a g.Damir Marenić sa suradnicima koji su se i sami mogli uvjeriti u osposobljenost vatrogasaca za ovakove vrste intervencija. Nakon završetka vježbe u svom obračanju garadonačelnik Prahin pohvalio je rad vatrogasaca i zaželio da do ovakovih situacija nikada ne dođe. Nakon toga predano je priznanje g. Petru Mikinu vatrogascu DVD-a Sveta Nedelja kao vatrogascu godine u 2011. Domačin ovogodišnje vježbe pripremio je za sve sudionike domjenak u ugostiteljskom dijelu objekta.


Post je objavljen 18.05.2012. u 10:36 sati.