Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Susret Isusovačkih novaka istočne Europe

Prenosim sa isusovci.hr

Od 5. do 11. svibnja šestorica novaka naše Hrvatske pokrajine Družbe Isusove sudjelovali su zajedno s magistrom, p. Stipom Balatincem, na susretu novaka istočne Europe. Susret se održao u mjestu Dobogoko u blizini Budimpešte. Na susretu su sudjelovali još i novaci slijedećih zemalja: Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Litva. Sudjelovala su 44 sudionika, uključujući i novake i odgojitelje. Susret je bio održan u lijepoj prirodi koja okružuje dom duhovnih vježbi Manreza, gdje su sudionici bili smješteni. Svaki dan bio je obilježen centralnim događajem – svetom misom, koja se slavila na engleskom jeziku.

Odmah drugi dan po dolasku bio je predviđen posjet Budimpešti, gdje se u manjim grupama moglo vidjeti najvažnije znamenitosti glavnog grada Mađarske, s naglaskom na katedrali sv. Stjepana. Taj posjet je završio svetom misom u crkvi Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu Kuće dijaloga, središnjoj kući mađarskih isusovaca gdje je smješten i provincijalat.

Slijedeća tri dana naglasak je bio na radionici pod temom Eksperimenti u novicijatu (Velike duhovne vježbe, rad u bolnici, hodočašće, ponizni poslovi, poučavanje djece i neukih, propovijedanje). Radionicu je vodio p. Philip Endean, isusovac britanske provincije i profesor teologije na Oxfordu. Posebno je bio vrijedan rad u malim grupama u kojima su novaci mogli razmijenjivati svoja iskustva i tako proširivati vidike i rasti u boljem razumijevanju eksperimenata.

Bilo je rezervirano vrijeme i za sportske aktivnosti, a jedan čitav dan bio je izdvojen za planinarenje u obližnja brda. Planinarenje je otprilike bilo dugo 17 km, pa je samim tim predstavljalo i izazov da bi ga se savladalo. Atmosferu među sudionicima susreta označilo je i komuniciranje na samo jednom jeziku – engleskom. To je stvorilo jedno posebno zajedništvo i osjećaj povezanosti među sudionicima. Susret se pokazao kao jako vrijedno i poticajno iskustvo za sve sudionike.
Pero Lovrić SJ

Post je objavljen 22.05.2012. u 11:54 sati.