Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najava 6. Festivala židovskog filma

Festival židovskog filma je filmska odnosno kulturna manifestacija koja kroz sve segmente zagovara multikulturalni dijalog te kroz filmski medij educira o židovskoj kulturi, Holokaustu te toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Ono što ovaj festival opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice. Filmski program sastoji se od igranih, dokumentarnih i kratkih filmova s temom Holokausta, dok su večernje projekcije odabir filmova najvećim dijelom novije izraelske produkcije.

No, Festival, osim filmskog programa, nudi i brojne druge popratne sadržaje. Edukacijska jutra pokrenuta su 2009. godine s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Danas se ovaj obrazovni program organizira i izvan Zagreba, a dosad mu je prisustvovalo više od 4000 mladih. Međunarodna filmska radionica (ITW), pokrenuta 2008. godine, je edukativno- praktična radionica u sklopu koje desetero mladih filmaša iz cijeloga svijeta uče tajne filmskog zanata od znamenitih domaćih i međunarodnih predavača.

Također, u sklopu Festivala se svake godine organizira i izložba. Festivalski programi besplatni su za sve posjetitelje i sudionike. Festival organizira samostalna neprofitna Udruga „Festival suvremenog židovskog filma“ iz Zagreba.

Svake godine Festival posvećujemo jednoj ideji pa je tako treći Festival židovskog filma bio organiziran na temu „Djeca – stradalnici u Holokaustu i ratovima“, četvrti „Pravednici među narodima“, a peti „Žene u Holokaustu“. Sukladno s temom, oblikovali smo filmski program i sve popratne sadržaje koji su je konceptualno pratili.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine. Festival je prve godine trajao tri dana, a sljedeće dvije proširen je na pet dana. Interes javnosti za Festival iz godine u godinu raste, tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini taj broj narastao na gotovo 7.000, a u petoj na 8.000 posjetitelja i sudionika u programu što je, prikazano u postotcima, povećanje od 400% u svega pet godina.
Šesti Festival židovskog filma – FESTIVAL TOLERANCIJE

Šesti Festival židovskog filma održat će se u kinu Europa u terminu od 20. do 26. svibnja 2012. godine u Zagrebu. Organizirat će se na temu „Tolerancija“ i bit će posvećen toleranciji u punom smislu riječi, značenju tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa u sedam dana trajanja Festivala prikazat ćemo pedesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i igranog filma. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala. Nastavno na rast i posjećenost Festivala, vjerujemo da ćemo imati priliku ugostiti i mnoge ugledne predstavnike Sedme umjetnosti.

Izrazito smo ponosni na činjenicu da smo na prošlogodišnjem, 5. Festivalu židovskog filma imali čast ugostiti učenika jednog od najpopularnijih svjetskih redatelja, Stevena Spielberga. Osim filmskog programa, Festival će obilježiti i popratni sadržaj – međunarodna filmska radionica (koja iz godine u godinu postaje sve poznatiji popratni program našeg Festivala s brojnim međunarodnim sudionicima), obrazovni program o Holokaustu za osnovne i srednje škole te studente, okrugli stolovi te bogat glazbeni program, kao i tematske izložbe.
Ovakvim jedinstvenim festivalom grad Zagreb i Republika Hrvatska postaju domaćinom jedinog filmskog festivala na svijetu koji je svoje djelovanje usmjerio na edukaciju mladih, s posebnim naglaskom na prenošenje istine o Holokaustu, razvijajući toleranciju i razumijevanje različitosti te promičući pravo svakog pojedinca na život.

Program se nalazi na: http://www.jff-zagreb.hr/

Post je objavljen 18.05.2012. u 08:38 sati.